Annie

Jag röstade rätt. Jag röstade på Lööf. Det pratas om feminism och att samhället måste förändras. Den patriarkala strukturen måste bort. Vem som symbol är mer lämpad att förändra den strukturen än Annie? Finns inte. Och inte bara som symbol. Tjejen om jag får använda det epitetet stiger i min aktning för varje dag som går. Tänk att få visa upp en statsminister som är kunnig och med en självsäkerblick som är så genom trängande att även Putin skulle vika ner sig. Hon artikulerar och argumenterar med ett minspel som inte speglar arrogans. Och det är viktigt för att få även den mest övertygade socialist att lyssna.
Vore jag Löfven skulle jag överlämna jobbet att bilda regering till centerledarinnan. Och om jag vore Annie skulle jag bjuda in Miljöpartiet till samtal och ge dem mer än vad de förtjänar i form av ministerposter. Således  en allians regering med MP. Varför inte med Romsson som vice statminister? 
Jag tror att betydligt fler medborgare är för en smart klimatpolitik än vad de ger uttryck för i valet. Cyklandet exempelvis ökar exponentiellt i storstäderna, efterfrågan på ekologiska produkter likaså. Traditionen tynger. Många socialdemokrater vågar inte tänka om och lägga sin röst på MP, likaså moderater. Men i praktisk handling i vardagen lever många som goda värnare om miljön. 
 

Fred i 200 år

Jag sitter och kollar på Morgonsoffan och en intervju med Stina Oscarsson. Hon ifrågasätter bland annat varför sverige måste rusta upp när vi har haft fred i 200 år. Varför inte bygga debatten på den unika efarenheten i stället för att alla är överns om att vi skall rusta upp. Verkligen ett klokt ifrågasättande. Ibland behöver självklarheter inom den allmänna opinionen ifrågasättas. 

Juve - MFF

Det mest spännande och underhållande jag kan uppleva inom idrottssfären är när ett svenskt klubblag spelar som i går en match i champion leauge. Jo, det är klart det känns i magen när Bahta håller avståndet och till och med knappar in på Dibaba i ett  långdistanslopp. Men ändå att uppleva spänning i två immar är något annat. Nu blir det aldrig så för svensk lubbfotboll är divisioner i från att kunna hota de 32 lag som kvalificerat sig till säsongens spel.
Att som MFFs tränare förklara att Tevez var den stora skillnaden, ja då undrar jag vilken match han såg. Juventus kontrollerade matchen totalt med passningsspel som är mil i överlägsenhet mot vad MFF åstadkom. Jag tänker inte ägna mig åt att se om matchen men någon nåste ha statistik på hur många ggr MFFs målvakt sparkar ut bollen och den hamnar omedelbart i motståndarlagets ägo. Finns inga andra alternativ att starta ett spel som leder till eget bollinnehav? Inledningsvis har MFF bollen i två skapliga scenarion med bollinnehav men båda avslutas med försök till 40 meters passningar genom höjdbollar istället för att säkerspela. Självklart är varje position i Juventus helt överlägsen varje spelarposition i MFF men säg då det i analysen efteråt och förklara inte förlusten med att det berodde på en spelare. 
Jag ser framemot Kamraterna - Gefle på Gamla Ullevi på Fredagkväll. Det är nostalgi och känslor att komma till Göteborg.

Analys

Min analys är den att Alliansen förlorar väljare till SD och speciellt Moderaterna förlorar väljare till SD. Då är det bara att vara ödmjuk och försöka ge Miljöpartiet större inflytande än vad valresultatet för MP visar. Om det nu är tänkbart för MP.
Väljarna har inte sagt att de vill ha en vänster regering eftersom V och S inte nämnvärt går framåt.
Skolan och miljön skiljer inte så mycket mellan MP och Alliansen. Däremot energipolitiken men där måste en mer stabil överenskommelse bildas med socialdemokraterna och det borde ocks vara tänkbart. Sverige är en liten och exportberoende nation och har inte råd med ostabila regeringar. Eftersom även Socialdemokrater har förlorat väljare till SD vore det smakligt om M och S  tillsammans kunde ta ansvar för den misslyckade integrationspolitiken som väljarna dömt ut.
Den ende som tycks fatta misslyckandet är Fredrik Reinfeldt som tackar för sig och överlämnar till någon annan att svinga klubban i M.
Min förhoppning är att näringslivet visar en styrka som kan skapa jobb och skatter till landet oberoende av struliga politiker. Näringslivet och speciellt små företagen kan skapa en integrationsklimat som kan ställa politikerna offside men då är efterfrågan från i synnerhet europa viktigt. Det finns tecken på att Spanien och Grekland håller på att visserligen sakta men ändå f återhämta sig.
Jag håller med analytiker som hävdar att S tappade till M i valet 2010. Och det är mycket troligt att samma väljare nu har gått till SD. Och det är framförallt eller uteslutande lågutbildade i huvudsak ungdomar som står utanför arbetsmarknaden, en del av de som utförsäkrats på grund av långvarig sjukdom men också andra medborgare av olika kategorier som är missnöjda med integrationspolitiken.
Vad som krävs är att arbetsmarknaden tillåts att vara betydligt mer flexibel dvs att löner tillåts variera för att ge utrymme åt småföretagare att växa. Och det gäller speciellt gruppen invandrare som av egen kraft tagit sig till landet och kan antas vara kreativa och djärva och har litet att förlora. Det senare brukar vara en egenskap som är en stark drivkraft till att lyckas.
 
 

Valstugorna

Jag har besökt ett antal valarbetare i stugorna på torget. Under tiden jag cyklade till sta'n kom jag på att testa  V om deras tankar om vinster i välfärden. Tänk om någon i likhet med många andra världsförbättrare skulle komma på ett pedagogiskt koncept som får den mest okoncentrerade elev att ta sig i genom grundskolan och gymnasium med godkända betyg. Om konceptet skulle genomsyra all världens skolor skulle troligen hen vilja ha en slant i plånboken för att ha fött ideen. 
Nja det trodde inte Vs valarbetare var sannolikt att slikt skulle inträffa. Jag träffade oturligt nog en man som hade 40 års erfarehet av att ha varit mattelärare på komvux. Jag berättade att jag varit på engelska skolans avslutning och blivit imponerad av ledningens och elevernas uppträdande. Samtalet rann ut i sanden som det heter.
Jag fortsatte till SKP. En yngre grabb från Skoghall med föräldra bakgrund som arbetar barn hade synpumkter på USAs anfallskrig i Irak, Syrien och Libyen. Folket själv utan inblandning av USA borde ha störtat både Khaddafi och Hussein. Han var inte mycket för vapen och det är inte jag heller så jag höll med.
Mest tid lade jag på Sjukvårdspartiet som har åtta representanter i landstingsfullmäktige och i den stugan träffade jag självaste landstingrådet från Säffle. En mycket trevlig och talför dam. Vi pratade om organisation, hur tillgängligheten skulle bli bättre. Varför det är så svårt att komma fram på telefon beror på administrativa ofullkomligheter med att byta ut nuvarande telefonsystem. Det finns bättre på marknaden som finns installerade hos privata aktörer inom primär vården.
Till slut ville jag höra med sossarna om varför Karlstad kommun har högre kommunalskatt än både Arvika och Växjö. Borde inte stordriftsfördelar gälla även inom den kommunala sektorn var min propå. Nja, Arvika hade varit försiktiga på en del områden, vilka har jag glömt. Men också att stadskärnan var större i Karlstad än Arvika och då glömde jag att replikera att Växjös är av samma storlek. Ulrik representerade sossarna för tillfället så han hade inte några riktigt bra svar på den kommunala ekonomin eftersom han mest sysslar med landstingets. Jag började bli torr i munnen så jag avslutade det hela med ett besök på bibblan där jag ställde mig i kö på Bitte Hammargrens nyutkomna bok om trasslet i mellanöstern.

RSS 2.0