Skolan

Skolan har gått från absolut auktoritets led undervisning till idag en undervisning som bygger på att eleverna själva skall ta initiativ till vilken kunskap som skall diskuteras i skolan och läras ut i skolan. Den kunskapssökande skolan. Men ändå är skolan obligatorisk. Kommer utvecklingen att fortsätta i allt snabbare takt är det inte en avlägsen tanke att tänka sig en frivillig skola som står till förfogande för att kunderna (eleverna) får efterfråga den utbildning som var och en vill ha. Miljön i skolan kommer då att förändras från utbuds ledd undervisning till att vara efterfrågad och en större benägenhet från eleverna att tidigare än nu ta undervisningen på allvar. Alltid kommer diskussionen pågå, var hamnar de svaga ? Ja, det kanske kommer att utveckla sig så att det kommer inte att finnas så många svaga i och med att alla kommer att ha tillgång till nätet tidigt och många fler än i dag kommer att vara kunskapstörstande. Alltid kommer ungdomar att vara busiga och livliga men det är lätt avhjälpt med att införa mer fysisk aktivitet för de som efterfrågar denna form av undervisning. Förlägg skolar till andra trakter än i tätbebyggda områden. Alla former av undervisning kommer att utveckla sig i denna skissade ?organisation?. Naturligtvis behöver vi inte Skolverk och kommunala organisationer utan undervisningen kommer att bedrivas i småföretag som vilka företag som helst i dagens samhälle. Administration är idag oerhört överdriven och kostsam i stället behöver den minskas drastiskt till förmån för den rena produktionen. Låt produktionen sköta sig själv och sluta med analys, uppföjning och annat trams som försigår i dag och inte leder till mer än att administratörer och annat folk sitter i meningslösa diskussioner och sammanträden. Hur pass effektiva är sådana symposium ?
Många frågor uppstår i den skissade utvecklingen men verkligheten kommer att ta överhanden över styrningen från politiker. Konsumenterna kommer allt mer att ta över utvecklingen och styra den i en mycket mer decentraliserad utveckling. Då kommer också de duktigaste pedagogerna att sköta produktionen och inte vara invecklade i administrationen med ej fruktbärande sysslor. Vi har i dag en mängd ideeella organistioner inom idrottsrörelsen och kultursektorn. Det är ingen avlägsen tanke att undervisning skulle kunna utvecklas i denna riktning. Varför skulle det vara ommöjligt för en friidrottsklubb eller hockeyklubb att fullständigt ansvara för elevernas utbildning. Vilken segregation skulle inte uppstå ? Segregation uppstår i vilken form som undervisningen organiseras. Som det är nu skapas mer problem än nuvarande organisation löser. Vi måste se möjligheter och inte ständigt fastna i omöjliga diskussioner med intellektuella förtecken som de ständigt dominerande. Släpplös utvecklingen och låt produktionen sköta sig mer eller mindre själv med ansvar för sin egen utveckling. Vi har i dag lärardagar där det borde diskuteras och leda till en mycket mer decenraliserad utveckling. I stället kommer någon forskare eller förståsigpåare och föreläser inför en passiv församling.

lyon-barca

Vad har vi fått se ? Världens i särklass mest tekniska foboll som någonsin har spelats. Inte en enda passning i brösthöjd. Barca började med att hålla bollen i en serie av underbara passningar och förflyttningar över hela planen. Endast Brasiliens match mot Sovjet 1958 i VM på Nya Ullevi går upp mot sådant skådespel. Vava skör knallhårt i ribban och bollen studsade ut mot mittlinjen för att i minuten därefter knallhårt sättas i mål bakom en maktlös Jasjin. Men det som vi har skådat i kväll är skön konst. Tyvärr är inte Källström med i första halvlek och det är kanske lika bra det, den ende nordbo som är med, Gudmundsen har utmärkt sig med en rad felpassningar.

Matchen

Matchen där jag förväntade mig att se ett genomtänkt spel från Sverige speciellt inledningsvis. Allt var säkrat i form av att Lagerbäck och ledarteamet visste att Spanien skulle hålla bollen efter marken och spela så många passningar inom laget som någonsin är möjligt .
Vad gäller då att pränta in i försvarslinjen ? När bollen erövras håll i och spela enkla passningar efter marken. Vad händer ? Mellberg mfl spelar sitt vanliga spel dvs höjdbollar över mittfältet ihop om att tillfälligheter skall uppstå mot de bollskickliga Spanska försvarsspelarna. Inom loppet av några sekunder är bollen åter i Spansk ägo och bolltrillandet fortsätter och Sverige måste inrikta sig på att springa och koncentrera sig att på ett tröttande sätt genomföra matchen. Glädjen i all fotboll är kontakten med bollen och att få se motståndaren jaga. Jag förstår inte hur ledningen agerar när den förbereder ett Svenkst landslag för spel mot en överlägsen motståndare. OK att man slog Spanien på Råsunda, men är detta en gång av tio ? Totalt utspelade och utan chans mot Tyskland senast i en viktig VM match. Backlinjen bör bytas ut mot bollskickliga och spelare med spelintelligens som kan slå markpassningar till mittfältet. Vissa spelsekvenser innehöll ideer av detta slag som bör tas tillvara och vara vägledning för Lagerbäck i kommande matcher.

En dag

Dagen började med den vanliga frukosten som består av 1 dl havregryn och två dec vatten som behandlas i två minuter i mikron. Följt av ett tunt lager med lingonsylt och två centiliter becel mjölk. Till detta NWT, som jag för det mesta börjar att bearbeta bakifrån. Dröjde mig kvar en stund vid sudoukon men löste den inte. Klockan hade hunnit bli strax efter nio varför jag knäppte på TVn. Till min stora tillfredsällelse märkte jag att finansutskottet hade utfrågning av Riksbankschefen. Jag såg fram emot tre timmars intressant information om tillståndet i den svensaka ekonomin och då förstås med tonvikt på penningpolitiken. R. började med en föredragning där han redovisade den nya inriktningen på bankens informationspolicy. Nu skall det inte längre vara något pysande från var och en av ledamöterna i form av tal mellan riksbankens tillkännagivande av ränteförändringar. I stället skall det i protokollet när beslut fattas om räntan redovisas vad var och en sagt och haft för ståndpunkt. Sedan konentrerade sig R. på att redivisa nationell och internationell utveckling och då förstås speciellt vad den amerikanska lånekrisen kan ha för inverkan på utvecklingen.
Ränteprognos är också en nyhet och om allt går som R. har tänkt sig kommer räntan att höjas någon gång första halvåret 2008 och då troligast i februari/mars. Därefter följde en fikapaus som jag instämde i. Därefter följde en knapp två timmars lång utfrågning från utskottsledamöterna. Jag tyckte att v och mps ledamöter utmärkte sig genom att fråga om inte R. borde ta hänsyn till bonus/aktieutdelningar/ och hur klimatutvecklingen har/kan påverka samhällsekonomin.
Därefter följde jag Riksdagsdebatten som Vänsterpartiet hade begärt med anledning av att det skall öppnas ett privat barnsjukhus i Sthlm. Samtidigt intog jag en närande hemlagad tallrik ärtsoppa kombinerad med ett par hårda ostsmörgåsar. Jag tycker det är frapperande att oppositionen kan driva en så hård argumentation mot försök att förnya och få in alternativa driftsformer mot bakgrund av den dåliga tillgänglighet som svenska medborgare har till denna viktiga sektor. Alla försök att stimulera personal inom sjukvården att komma med förslag och ta initiativ till nya organisationer måste uppmuntras.
Torsdag i dag som ärtsoppan indikerade alltså bad/simningsdag. Upp på cykeln för avfärd till badhuset. Denna vecka gäller det att snurra runt 34 rundor i bassängen. Jag ökar med två per vecka för att första veckan i december vara uppe i full kapacitet dvs 40 rundor lika med två kilometer. I likhet med gårdagen styrketräning känner jag mig fräsch när jag har kommit runt 10 rundor. Avslutar starkt och noterar ca 55 minuter. Känner mig avslappnad, mentalt vid gott mod och sätter mig några minuter i stolarna på badhuset och kollar de få som uppträder i bassängen. Gör en avstickare in på bibblan på hemvägen. Fortsätter med Mårtensson memoarer en timma vid hemkomsten. Därefter det här.

Kul att handla

Efter ljuständning på våra förfäders gravar åkte vi till affären för att inhandla diverse matvaror. Numera är det inte ofta jag är med och handlar så allt kan hända i affären dvs oförhappandes incidenter. När jag skulle handla lök så finns det en påse som innehåller plastpåsar som lökarna skall läggas i för att viktas av och prissättas med hjälp av scannnern. Jag uppmärksammade inte att plastpåsarna var slut. Vad hände , jag tog påsen som plastpåsarna låg i och lade lökarna i. Detta upptäckte frugan när lökarna skulle viktas av och undrade vad jag egentligen tänkte på när jag av en händelse fick uppgiften att inhandla lök. Jag ansåg inte detta vara en allvarlig förseeelse utan tog lapsusen med ro. I övrigt engagerade jag mig inte i handlandet utan gick mest och tryckte på scannern när jag så ansåg nödvändigt dvs när frugan kom med varan som skulle inhandlas. Pipet låter tillfredställande och är en indikation på att allt står rätt till. Allt gick bra och när vi kom till garageinfarten lades vinterdäcken på plats för att bilservicen i morgon skall sätta gummit på plats för att detsamma skall göra tjänst under ca ett halvår på våra glatta vägar i och omkring vår kära stadskärna.
Ytterligare prövningar denna kväll låg framför oss. Ett minne till datorn hade inhandlats per postorder. Efter några telefonsamtal med vår professionella son satt minnet som ett smäck i datorn och bildskärmen betedde sig som aldrig den hade vetat om att datorn saknade minneskapacitet.

Trevligt möte

Vi träffades alla fyra på puben. Kan vi kallas för sportfånar ? Ganska milda sådanai alla fall några av oss. Två har gått i pension varav en jobbar då och då trots pensionen. En är i full produktion och en annan är arbetslös. Träffen kom sig av att den arbetslöse hade träffat en arbetskompis till en av penschisarna. Arbetskompisen bad om en hälsning till pensionären och tillsammans med en liten wirre framfördes hälsningen per tele och resultatet blev så småningom pubträffen med alla fyra. Vi pratade om Nisses död och våra bravader inom idrotten samt hur mycket vi är värda i pekuniära medel resten av levnaden. Den fulländade pensionären har förmånen att få sina skjortor strukna av svärmor. Ofta är det så att gamla inte har något att göra och därmed inte blir sedda av samhället och närstående. Många vill bli sedda på ålderns höst andra kanske inte.En sådan liten gärning som att stryka skjortor eller annan hushållsnära tjänst kan vara till glädje både för producenten och kunden. Aktiviteten kan innebära lycka och tillfredställelse sam t besparing i form av medikamenter för samhället. Vi sitter alla i samma båt och därför vara varsamma mot varandra så att ingen kommer oförhappandes i sjönöd.

Kul med missförstånd

Min gode vän K. och jag träffas allt som oftast för att avnjuta en fotbollsmatch eller hockey och då företrädesvis hemma hos K. eftersom han har anslutning till Viasat. K. är dessutom mycket duktig på att bjuda på goda vällagade smörgåsar med god dryck som komplement.
Jag har under senaste åren styrketränat tre ggr i veckan och detta har K. anamat. Och för mig är detta positivt eftersom det är kuligare att vara två som kan småprata om dit och datt under tränigen.
Efter den sedvanliga träningen i Måndags skjutsade K. hem mig och innan vi skildes åt anmälde K. att på Torsdag skulle hans fru bort på tjejträff så då kunde vi träffas och se hockeymatchen som ingick i Karjala Cup mellan Sverige -Ryssland. Jag tackad naturligtvis ja till den shangdobla inbjudan.
Stax före kl 1900 i går begav jag mig till K:s residens per cykel. När jag svänger in på gatan till K. noterar jag på avståndi mörkret att någon står med en cykelutanför K:s garageinfart. När jag kommer närmare ser jag att det är K:s dotter som står i begrepp att lasta på K:s cykel på bilen. Samtidigt hör jag att K:s dotter utbrister en aning förvånat, "där kommer Inge" till K som också är runt bilen för att köra någonstans. Min första tanke är att K. skall köra dottern någonstans eftersom K. och jag skall okupera TVn. K. frågar mig om jag är klar med smörgåsarana och har erforderlig dryck hemma. Jag förstår naturligtvis ingenting utan tar hans fråga mer som ett skämt. Så småningom när jag inser att det inte är något skämt och att på lastning av cykel avser transport hem till mig går det upp för mig att jag har missförstått Måndagens inbjudan hem till K. utan att det i själva verket rörde sig om en förfrågan från K:s sida om det passade att han kom hem till mig emedan hans fru hade tjejträff. Vi kan naturligtvis inte missa att skämta med K:s fru. Det kunde ha inträffat att K. och hans dotter hade hunnit att åka innan jag kommit fram och att vi på det viset missat varandra. Jag ringde på och stort skratt och glamm blev följden och säkert mycket prat på tjejträffen om denna kuliga händelse.
I varje fall blev det att ta en omväg till Maxi och eftersom jag inte är så rutinerad på att handla hjälpte mig K. att hitta sillburkar, mimosasallad och allt som behövdes för goda smörgåsar som det blev min tyr att stå för. På färden till Maxi ringde vi min kära hustru och förvarnade henne om vårat förestående besök. Hon uttryckte sig på sedvanligt ej överraskande sätt om mitt debacle. Nåväl väl hemma började bestyret med smörgåsarna och samtidigt avnjöt K. och jag en god välkomstdrink. Smörgåsarna var med fyra olika pålägg. Två med sill (senap och kryddinläggning) och ägg samt rödlök. En korvsmörgås med mimosasallad och saltgurka samt en enkel med Västerbottenost och saltgurka. Samtidigt den kvällen spelade Helsingborg UEFA match mot Turkiska Galatasaray. Det visad sig när jag på uppmaning av K. höll på att trycka igenom kanalutbudet att matchen gick på Eurosport och att H. ledde med 0 - 2 på bortaplan. Hockeyn förlorade vi men till vår glädje vann Helsingborg med 2 - 3. Jag fick med anledning av vinsten för H. tillfälle att ringa min vänn H.F. som är Helsinborgs supporter. Vi pratade om att komma på besök vid nästa hemmamatch men detta grusades av K. som förklarade att detta datum var det idrottsordens årliga sammankomst. Kvällen avslutades med en god San Fransisco och två trötta men nöjda ynglingar.

Djurens rätt

Det finns saker som jag djupt ogillar och en av dom är när jag i en tidning ser en bild på en människa som med en fot står på ett björnhuvud. Jägaren som är denna människa har med ett välriktat skott tagit död på björnen. Varför ? Har björnen attakerat människan och i så fall varför och har björnen eller människan haft rätten på sin sidan och vem skall i så fall dömma denna rätt ?
Kulturen bland människor är sådan att människan skall betraktas som hjälten. Att döda en försvarslös björn med ett för björnen osynligt vapen är det hjältemod ? Jag tycker det är dumdrygt att beskåda denna bild och vänder genast sida i tidningen för att slippa se eländet. Är björnen försvarslös ? Inte enligt den mänskliga normen. Då är Björnen ett livshotande element och strax den dyker upp i mänskligt bebodda trakter skall den mista livet. Jägaren är hjälten och skall firas och beskådas och belönas med foto i tidningen och antagligen firas med hurra rop på ortens bensinstation eller annan offentlig plats i byn eller samhället. Det är väl bara några vakna ungdomar som vågar protestera mot den vuxna världens bevarade attityder mot naturens skönhet och aningslöshet vad människan kan ställa till med. På senare tid har djuren tagit ut sin rätt genom att människor har omkommit i kollisioner med björn och älg. Döm själva om naturen eller människan har rätten på sin sida.

RSS 2.0