Hur skall välfärden betalas

Om alla medborgare betalade den skatt som de enligt reglerna skall göra och bidragsfusket upphörde skulle vi må gott. Tyvärr är det två ouppnåliga visioner.
Avvägningen av vad den enskilde skall få bestämma över och vad som skall överlämnas till politiken är en ständig tvistefråga förstås av naturliga orsaker i en demokrati.
Till det kommer om den enskilde stimuleras av att veta att om jag utbildar mig och/eller gör en god arbetsinsats ja då får jag mer pengar eller om pengarna skall ramla in ändå.
Internationellt skall vi/företagen fungera på en marknad för att export och import skall vara i balans.
Således många bollar att hålla i luften för den enskilde väljaren. Tyvärr verkar det vara så att okunskap är demokratins bästa vän eller är det fiende?
Tråkig debatt som står och stampar på samma ställe år efter år.
Beror på att så få människor engagerar sig politiskt. EU valet är ett första riktmärke på hur pass stort intresset är. Och hur många av de som röstade var engagerade?

Träningen

I höstas började styrketräningen den första veckan i september. Med undantag för tre semesterveckor har träningen pågått oavbrutet sedan dess. Två pass i veckan har förekommit de senaste två veckorna (trädgårdsarbete hos Mor och midsommarafton) och någon eller två veckor i maj med två pass.
Planen har varit att avsluta styrketräningen i och med denna veckan. Så i dag blev det näst sista gången.

Styrketräningen har kompletterats med två simpass i veckan t o m första veckan i maj och fr o m vecka 47 med ett drygt månadslångt uppehåll i slutet av dec och in i februari. Tyvärr får jag besvärande utslag över stora delar av kroppen i samband med simningen.

Planen var att ersätta simpassen med cykelträning ute i Guds fria natur. Tyvärr har inte den mentala styrkan varit tillräcklig eller också är det ett allmänt problem att gå snabbt från en rutin till en annan. Till dax dato har det blivit fem cykelpass. Tre st med en god vän och två självständiga initiativ.

Totalt ca 47 styrkepass på hösten och 66 d:o pass under våren. Jag har sagt flera gånger till träningskompisen att hade jag uppvisat en sådan mentalstyrka och hårdhet under min aktiva tid så hade inte tider under 1,50 på 800 m varit någon omöjlighet.

Serbienmatchen

Så hände det som jag med flera hoppats på men inte vågat tro. Sverige vidare till en semifinalplats på fredag i U21 EM. Spännande fotbollsmatcher är den bästa sport som bjuds. En grön gräsmatta en ljummen sommarkväll och
två lag som spelar bra fotboll, finns det bättre underhållning?
Jag får fortfarande rysningar i kroppen när jag emellanåt får se repriser av 1958 års lag och speciellt bilder från Nya Ullevi.
Matchen i går inleddes med att Johansson från vänster kanten inledde med två misslyckade inlägg och Bjärsmyr slog bort en luftpastej antagligen beordrad att spela på en viss yta. Kört tänkte jag nu kommer de att spela som mot Italien.
Men se där kom markpassningen in mot centrala straffområdet och Berg var där och nöp till nästan mellan benen på målvakten, nej mellan vänsterhanden och vänsterbenet.
Så en löpboll på vänsterkanten som leder till en tveksam straff och Berg målar igen säkert i rätt hörn. Slarv igt av den Serbiske försvararen att springa tätt i hasorna på svensken, i sådana situationer måste försvararna vara försiktiga speciellt när det gäller internationella matcher.
Serbien reducerar på en hörna där markeringen är urusel från svenska försvaret. Toivonen rullar sedan in en passning från mittfältet tätt intill stolpen.
Tyvärr fick inte matchen det förlopp den borde ha fått dvs med mer spänning på grund av det odisciplinerade spel som Serberna tillämpade. Många av Serberna är oerhört bollskickliga och spelar i många av europas toppklubbar men tyvärr som så många gånger förr lider laget av dålig organisation och disciplin. Gamla Jugoslavien var oerhört bra och har producerat många av världens bästa spelare men som lag har de ofta misslyckats. Silver i OS i London 1948 och en final mot Italien i tidigt EM för nationslag under 70 talet är några framgångar.
Serbiens U21 laget har varit i final två ggr på senare tid och skall man ta det som intäkt för att Sverige kommer att nå finalen?
Hoppas att Sveriges dåliga spel mot Italien var ett bottennapp och England och Tyskland kommer att besegras i semi och final.
Obegripligt att inte lagledningen tidigare tidigare byter ut de två spelare som kommer att missa nästa match  och även ersätter Toivonen och Berg som har en varning.
Jag vet inte var jag har Lennartsson men Söderberg är en god gubbe.

Matchen mot Serbien

Inte mycket att hoppas på. Sverige kommer att envisas med ständiga inlägg mot Toivonen som skall nicka ned till Berg.

Ändra spelsystem. Satsa på att komma i läge för skott utanför straffområdet samt markinstickare mot centrala straffområdet. Så klart kan ett och annat inlägg vara försvarbart. Fördelen är att motståndaren blir förvirrad och vet inte hur
han skall agera mot ett spelsystem som inte är förutsägbart.

Ytterligare en fördel är att spelarna blir kreativa om de inte i timtal har suttit och lyssnat på coacher som försöker förklara

hur spelet skall bedrivas.


Släng allt vad pärmar och anteckningar heter och släpp loss kreativiteten.
 
Var det någon lagledare som 1958 reste sig upp och försökte påverka hur Green, Liedholm och Simonsson skulle spela?
När uppfanns begreppet yta inom fotbollen? Spela bollen på foten och ingen annanstans. Vad är det för löjliga plastgubbar Söderberg använder på träningen? Träna snabbhet och spänst plus passningsskicklighet och bli vänn med bollen.


Flygplatsen i Karlstad

Flyget är en av våra största miljöbovar. Internationellt jobbas det för att minska flygets miljöpåverkan. EU har antagit åtgärder mot flygets miljöpåverkan. Landshövding och Regionråd jobbar tvärsemot vetenskap och sanning. Nyligen beviljades fyra miljoner kronor av skattemedel för att Handelskammaren skall bedriva lobbyverksamhet för att bevara flygplatsen i Karlstad.
Från Karlstad C går det att med tåg ta sig till Sthlm C på dryga två timmar. Motsvarande tid för flyget och bitransporter torde vara ungefär den samma.
Att använda skattemedel till att driva kampanj för att bevara flyplatsen är inte förenligt med vad majoriteten av Värmlands innevånare anser. Möjligen anser en liten klick av toppar inom näringsliv och kommunalpolitik att detta är en riktig åtgärd.
Men ledares viktigaste uppgift är att känna av vad vanligt folk tänker och tycker.
Att vidta åtgärder för att bevara samhället på ett sunt långsiktigt förhållningssätt borde vara Region Värmland och Landshövdingens viktigaste åtgärder.

Översvärmningar

"Vi kan inte lägga oss ned och dö" säger kommunalrådet Holm i en interview apropå byggandet av bostäder under kommande vattennivåer i Karlstads Kommun. Han kunde lika gärna ha sagt  "vi skiter så länge hängslena håller".

Men säger reportern, så drastiska åtgärder som att falla ihop och inte göra någonting, är det det enda alternativet? Nej säger Holm  men vi måste ta hänsyn till var människor vill bo. Människor vill bo nära vatten och ha fri sikt mot horisonten.

Med andra ord lev för stunden och i nuet. Det är gemene mans motto. Men varför slösa resurser på utredningar om kommande eventuella faror i framtiden.? Det är ändå ingen som bryr. Eventuellt tror den grå massan att de vart fjärde år väljer företrädare som skall ha till uppgift att fundera bl annat på framtiden och så att massans barn får en någotsånär behaglig tillvaro.

Men är Holm en typiskt representant för folkvalda kommunalpolitiker. För att tala Göteborgska "en go gubbe". Mycket talar för det.

Han skiljer sig från Maldivernas president som i dagarna är på Sverige besök och är orolig för ö befolkningen som är ungefär lika stor som populationen runt Vänern. Presidenten vill bilda en fond för kommande folkförflyttningar som blir konsekvensen av att havsnivån stiger på grund av klimatförändringar.

Kanske något för kommungubbarna/damerna i Väner kommunerna att börja planera för. Är det tänkbart att i den kommunala lagstiftningen införa en avgift för vattennära boende. Således inte enbart dyra tomter i byggande skedet utan en månatlig avgift som täcker kommande kostnader för folkförflyttningar. Ekonomiska styrmedel är det enda som massan reagerar för. Och det fria valet finns fortfarande kvar. Någon relevans måste väl ändå höga herrars prognoser få på lokala åtgärder.

Vad säger Landshövdingen och företrädare för region Värmland? De skall kanske vara ett snäpp vassare än lokala politikern i hänsyn och omdömme om framtida generationer. Jo, dom instämmer och ger tillstånd till byggnader vid vattnet. Kommunens tjänsteman är mycket tveksam och visar på problem som varit och vad som händer om det som inte skall hända händer.

RSS 2.0