Dålig ledning

Efter många års kritik från arbetslösa som sökt sig till arbetsförmedlingens ineffektiva verksamhet har äntligen högste chefen fått ta konsekvenserna. Verksamheten har ihärdigt försvarats av ex lokale chefen för Karlstads verksamheten trots upprepade insändare som kritiserat dåligt bemötande och ej fungerande arbetsförmedling.
Det vore säkert bättre för inte enbart arbetsförmedlingen utan också andra organisationer och företag om mellanchefer och enhetschefer inte så lojalt ställde upp på högsta ledningens målsättningar och order. Mer av intern kritik skulle säkert snabbare resultera i byte av ledning och framförallt ett bättre resultat för de som verksamheten är ämnade att betjäna. Enstaka visslare är säkert bra men det fordras mer av intern kritik också från ledningen på golvet.
Vissheten om att inte få ta del av den lokala lönepotten hindrar många från att höja rösten mor dåligt chefsskap.
För många ja sägare och tron på auktoriteter som inte har något i påsarna mer än ett självsäkert framträdande ger dåligt resultat för erksamheter och kunderna som de skall betjäna.

Abebas taktik mästerlig

Många förhandsfavoriter och gala mästare i medel och långdistans har gjort bort sig när det kommit till mästerskapsfinaler genom att alltför tidigt ta initiativet i loppet genom att dra hårt. I spurten har de i regel varit chanslösa favoriter.
Därför blev jag förvånad över att höra initierade friidrottsreportrar efterlysa varför inte Abeba på ett tidigt stadium av loppet tog initiativ. Jo menade bland andra Juhlin borde Abeba gå fram och dra för att undvika knuffar och incidenter bakifrån.
Hade Abeba gått fram och dragit ex sexhundra kvar hade hon förlorat spurten mot amerikanskan som nu ändå bara var knappt fyra tiondela efter i mål.

Att tänka om

Det är lätt att glömma bort att demokrati inte bara betyder makt för majoriteten utan även att den makten skall användas för att skydda minioriteter från diskriminering. Att så inte förstås av många länders partier och speciellt länder som nyligen befriats från diktaturer ser vi exempel på i Egypten och de flesta nordafrikanska länder som tills nyligen levt under en diktator.
Själv har jag funderat från tid till annan hur HItlers brutala regim kunde komma till makten under fria val. Plötsligt går det uppför mig hur det kunde ske.
Jag hör hur en helt vanlig tjej förklarar sin lojalitet för en ledare som valts med visserligen tveksamma demokratiska val men i alla fall i vår relativt 1930 upplysta tid. T o m en tjej som vistats i alla världsdelar och haft tillfället att diskutera och ta intryck av all världens kulturer.
Jag blir mållös och oerhört förvånad när jag hör Izenbajeva uttala sin obrottsliga lydnad och förtroende för en av världens mest korrupta regimer. Men kanske ändå inte när jag tänker efter. För vad skall folk i gemen tänka och tro när de dagligen matas med propaganda från all massmedia. Det fordras ett oerhört eget tänk och framförallt att vara öppen för intryck från alternativ och att ha ett öppet och lärande sinnelag. Att kunna säga till sig själ, mina tankar har tills nu varit grumliga och inte vilat på etisk och human grund. Kanske måste jag börja tänka om och skaffa mig mer information om den kritik som framförs mot majoritetens tankesätt.
En vilja att tänka nytt och en vilja att lyssna på andras argument och inte sitta fast i de tankar som präglat mig i decennier.

Protestera när minoriteter diskrimineras

Jog hoppas att prins Daniel var omedveten om Izenbajevas uttalande med anledning av Emma Greens protest mot förtrycket mot mänskliga rättigheter när han applåderade stavhopperskan i samband med prisutdelningen.
Heder åt Green m fl. Kraftfullare protester från idrottsrörelsen  mot de länder som fortfarande diskriminerar minoriteter måste komma inom en snar framtid. Varför tar inte friidrottsförbundet första steget? Ledningen borde fundera över att stödja Emma och hennes kompisar redan i Moskva på ett lämpligt sätt.
Visst jag förstår att det närmast är omöjligt att påverka en rysk allmänhet. Men kan människor som ser och hör eländet på närma håll ha frid i sinnet utan att göra något?

Svensk klubbfotboll

Då var det över för den här gången också för samtliga svenska lag. I sista kvalomgången till Europe league lyckades  bara Häcken skjuta ett mål mot Thun. Elfsborg är borta från Champion kvalet innan sista kvalomgången, nu återstår ett försök att nå Europa league.
Sist vi hade ett lag i Champion gruppspelet var 2001 då Helsingborg spelade i samma grupp som Rosenborg. Jag minns det för jag var på Olympia och såg sista matchen mot just Rosenborg. http://sv.wikipedia.org/wiki/Uefa_Champions_League_2000/2001#Grupp_F
Fotbollsintresset är oproportionerligt stort i landet i förhållande till framgångarna. Damallsvenskan undantagen där publiken räknas i hundratal.
Kvaliten på Allsenskan kan ifrågasättas. Vad är felet? Berätta för mig hur laget tränar och jag skall förutse resultatet. Så sa' en gång den berömde ryske ishockeytränaren Tarasov. Sällan rapporteras det om hur svenska lag tränar. Spelar ingen roll säger representanter för svensk fotboll. VI har inte råd att ta hit de bästa spelarna därför har vi ingen chans att hävda oss i Europeiska klubbracet.
Sir Alex tuggar ivrigt på gummit men det är också den enda likhet som Lennartsson kan uppvisa jämfört med Europeisk toppfotboll.
Lennartsson förfogar över svensk fotbolls bäste passningsspelare och också för tillfället bäste toppforward. Två spelare som med hjälp av mediokra lagkompisar borde ha kunnat spela in ett mål mot ett medelmåttigt Celtic.
Jag ifrågasätter svenska tränares taktiska och även förmågan till att få ett lag i topptrim inför viktiga matcher mot internationellt motstånd.

RSS 2.0