Prognos

"Samhällsutvecklingen ser ljus ut men för SAAB är den tummen ner. De kommer inte att överleva 10 år. Det bästa vore att lägga ner direkt." Citat från en affärsmedveten kompis.

Det klarnar mer och mer kring personen som står i spetsen för SAAB köpet. Han har helt enkelt genom sin karisma grundlurat kanske fel uttryck men övertalat alla motspelare om sin förträfflighet att kunna sälja ca 150 000 SAAB bilar per år. Därtill att med hjälp av garanti lån på tre miljarder bl annat från svenska skattebetalare utveckla en el bil.

På Poker språk heter det att gå ALL-IN och det är vad Holländaren har gjort utan att bli synad.

Till att börja med har inte SAAB en modell som kommer att kunna säljas i 150 000 ex de närmaste tre åren. Modellen är en fem meter lång stor och tung jeep som redan är ute ur sortimentet. Kunderna efterfrågar små energisnåla bilar och det kommer inte SAAB att kunna levrera inom den närmaste fem års perioden.

Lånet skall betalas ut i små portioner heter det. Vem skall kunna kontrollera att utvecklingen går åt rätt håll. Uppföljning av verksamhet är det svåraste inom företagvärlden och misslyckas nästan jämt. Det finns alltid munväder som kan prata förbi de övertydliga siffror som visas och fördröja det oundvikliga slutet.

En stilla förhoppning är att småföretagar utvecklingen går åt rätt håll i Trollhätte regionen. Annars slutar trolleri trixet med en för svenska skattebetalare och anställda i ett dunderfjasko.


Affären

Spyker ett litet företag som tillverkar bilar på beställning från multimillionärer och för hand. Spyker har i likhet med SAAB visat inga eller dåliga vinstsiffror.

Spyker har ingen erfarenhet av att styra ett löpande band producerande bilföretag.

Alla bilforskare och förståsigpåare framhåller att överproduktion råder i världen av plåtlådor.

Efter utdragna förhandlingar och med förmodligen mycket kunskap om bilmarknaden inblandade borde det finnas garanti för att affären på lång sikt skall bli lyckosam.

Kommer den uppmärksamhet som den utdragna processen har skapat i kombination med kommande marknadföringsåtgärder att vara tillräckliga för att köparna skall strömma till?

Kom i håg den konkurrens som finns från ett otal bilföretag världen runt. Har Spyker förutsättningar för att ta upp konkurrensen med framför allt den tyska bilindustrin?

På kort sikt är affären bra för den västsvenska arbetsmarknaden. Tyvärr kan det bli så att tuentals arbetare kommer att tillfälligt bli kvar i en bransch som inter har någon framtid i stället för att jobba med framtids branscher.

Förhoppningsvis drar många öronen åt sig som nu arbetar med bilproduktion och söka sig till andra brancsher.
Tyvärr är inte alternativen många och arbetskraften är trögrörlig till följd av alla regler som finns på den svenska arbetsmarknaden.

Hur står det till?

Jag förstår allt mindre av sjukförsäkringsdebatten. Nu påstår alliansen att de röd grönas förslag är att ingen som inte uppnått 58 års ålder skall kunna sjukpensioneras.

Enligt normalfördelningskurvan så föds de flesta precis som namnet på den statistiska fördelningen av en population säger som normala.

Varje årskull i landet består av i runda svängar 100 000 människor. Att 1% föds med eller efter ett tag kommer att få så allvarliga sjukdomar för resten av livet att de är uteslutna för arbete är inte konstigt. Det vet varje normalinformerad person.

För mig blir det märkligt när politiska företrädare på hög nivå använder sig av argument som att den ena sidan vill sänka ersättningen för de med svårast handikapp i samhället. Kan det verkligen vara sant? Och till råga på allt gäller det företrädarna för det parti som sägs värna de svagaste i samhället.

Enligt debatt artikeln i DN i dag och även framhöll Reinfeldt detta förhållandce i Agenda i Söndags kväll.
http://www.dn.se/opinion/debatt/sankt-sjukersattning-i-de-rodgronas-forslag-1.1033118

Konstruerar båda sidor osannigar för att värva röster? Vilseleder båda sidor med uppenbara lögner hur förhållandet är i våra världfärdssystem? Eller är topppolitikerna så oinformerade att de bara står och babblar på?

Beställning

I dag beställde jag en åtgärd för min kropp hos Värmlands läns landsting. Uppskattningsvis kostar åtgärden utan att jag vet så mycket om det men i alla fall säkert 50 000.

Bemötandet telefonledes var inte det jag hade förväntat mig om jag gjort motsvarande beställning utav en vara eller om jag hade haft möjlighet att välja konkurrerande företag.

Men i alla fall blev slutsatsen att jag skulle återkomma om fjorton dagar och höra efter hur ställningen var beträffande min beställning.

I nio fall av tio om det gällt ett privat företag hade säkert vederbörande bett att få återkomma och bekräfta att beställningen skulle effektueras vid viss tidpunkt eller jag hade fått en bekrftelse.

Ordet prognos fanns inte i vederbörandes ordförråd.

Jag drar omedelbart slutsatsen kanske något förhastat organisatione är en aning ineffektiv och kan förbättras på några punkter.

Inges recept

I dag fick jag träna ensam ty min träningskompis hade fastnat vid ett tekniskt problem med sin kära kärra.

Genomförde träningen med gott resultat.

Tänkte jag åker och släcker törsten hos min svåger men nej ingen auto vid infarten.

Hem till receptpärmen för att hitta något gott att bjuda min kära hustru vid hemkomsten från jobbet.

Dock alla recept innehöll komponenter som ej fanns i skafferi.

Fann på råd ringde grannnen och frågade om saknade receptdetaljer. Men nej ingen träff. Men däremot kuliga video och bilder från passerad helgs festligheter. Det är roligare efteråt än när jag står mitt i festligheterna.

På väg hem från en god grannens bjudning på stark dryck fann jag på råd hos andra grannen. Hundraprocentig träff.

Väl hemkommen till spis och bänk tilllagade jag den underbaraste kyckling gratinerade ja vad skall jag kalla denna läckra rätt.

Tag en kastrull och sätt på spisen. Fyll den med 1 msk mango chutney, 1 dl chilisås , 1 tsk paprika pulver, 2 1/2 tsk stark curry, 2 vitlöksklyftor, 2 dl creme fraiche, 3 dl grädde, 1 buljongtärning.

Till detta olje pannan rikligt och skala potatis för att sedan skivas och stekas i oljan. Till detta rikligt med det härligaste röd vin som går att uppbringa.

Gärna en fräsch sallad till. Gott och enkelt.

Katastrofer

Hur skall jag förhålla mig till all jävlighet som pågår på klotet? Jordbävningar, översvärmningar, stormar, svält.

Mord på grund av narkotikahandel. Regimer som är bedrövliga mot sin egen befolkning. Nordkorea, Mozcambique m fl.

Det är klart att det är det akuta skedet som är det värsta. Just när tusental har fått sina hem förstörda och lik ligger på gator i flera dagar.

Hjälpsändningarna dröjer av olika anledningar.

Orsakerna i de flesta fall till människors lidande när något katastrofartat inträffar är dålig eller ingen organisation i det drabbade landet.

FN är till för att överbrygga ofullkomligheterna hos olika korrupta regimer men vad hjälper det när människor behöver opereras inom timmar.

Det verkar som det bara är att acceptera att jävligheterna fortsätter att drabba människor långt bort från landet där jag bor.

Allt är relativt. Det blir värre ju fler som är inblandade för den stora massan men varje sorg är svår att bära även om det gäller en person.

Klotet är så oorganiserat att männikornas grundläggande behov inte kan tillgodoses. Kommer det alltid att vara så?


Dax att få rätt

Då var det bekräftat vad jag här på bloggen skrivit om många ggr.

http://www.dn.se/opinion/debatt/bara-halften-av-skolornas-pengar-gar-till-undervisning-1.1030361

Det är gött att jag har rätt. Det ger mig ro i sinnet och jag kan fortsätta att gå med huvudet högburet. Självklart har jag stått fast i mitt vetande. Jag har ju med egna ögon okulär besiktigat eländet i många år.

Jag gav följande kommentar:
Helt rätt! Och det är inte bara inom skolan som byråkratin tillåtits växa till okontrollerade former. Hela landet lider av byråkratisjukan.
Försäkringskassan, arbetsförmedlingen och övriga 500 statliga och kommunala samt landstingsorgan är överbyråkratiserade till förfång för den operativa verksamheten.
Ledare saknas om kan avveckla och styra de oformliga kolosserna där tjänstemän dagligen fikar,slöar vid sina skrivbord, surfar, telefonerar är frånvarande och är frånvarande på onödiga tjänsteresor och är frånvarande på grund av interna ineffektiva möten.
Styrning saknas från departement  och statliga verk som förstås negligerar skiten på grund av sin egen ingrodda byråkrati.
Således skulle miljarder kunna frigöras bara inom skolans område. Hur många miljarder skulle kunna frigöras inom alla andra områden?
Då frågar någon. Var skall alla dessa välavlönade byråkrater få sitt uppehälle? Jo förstås i den operativa verksamheten. Inte i morgon men på sikt förstås.

Men varför ställer sig inte lärare och andra inblandade dagligen upp och föreslår förändringar. Jo därför att de är rädda att göra sig obekväma. Bättre att hålla tyst och låta dagen ha sin gång.

Toppning

I dag kändes det formidabelt urstarkt på träningen. Jag sa till kompisen att hade jag haft den känslan när jag var aktiv hade jag hotat Sebastian Coes dåvarande världsrekord på 800m. Coe var visserligen ett decennium efter min aktiva tid, men ändå.

Möjligen beror toppformen på att jag som jag berättat tidigare tränat två ggr i veckan under en tre veckors period.

Bakgrunden är tre ggr i veckan sedan början av oktober. Jag tänker så här, att här har dagens och framtidens toppidrottare formeln till att vara i form vid rätt tillfälle. Svårare än så behöver det inte vara.

Självklart är det så att multipeln ökas med fyra eller tre för en världsstjärna. Således tränar en toppidrottare tolv till nio pass per vecka.

Således bryt ned träningen med en tredjedel sista tre veckorna inför viktiga uppgifter och succen är säkerställd.
I dag är det Onsdag och är den viktiga uppgiften under kommande helg bör möjligen vila intas kommande två dagar eller torsdag och fredag ägnas åt aktiv vila.

Jag prövade delvis ovan anvisade recept under min senare del av karriären som jag ägnade åt långdistans lopp och var alltid i form när det var dax. Möjligen hade jag nått större framgångar om jag tillämpat tre veckors nedtrappningen. Istället var det nog så att träningen trappades upp under de tre sista veckorna. Där var felet.

Ja, Ja. Så är det!

Dagens riksdagsdebatt

Det överraskar mig att oppositionen nu gör en helomvändning när det gäller sjukförsäkringssystemet. I alla tider har det varit handläggare på föräkringskassan som avgjort om den försäkrade skall få ut belopp vid sjukdom.

Jag har argumenterat för just den linjen att låta läkarna avgöra om människor skall vara berättigade till ersättningen och inte fyrkantiga byråkrater på försäkringskassan. Lägg ned försäkringskassans del i detta ärende.

I går i debatt programmet mellan 2030 och 2100 argumenterade handläggare på kassan om att de inte hade tydliga och klara regler att gå efter. Nej det är klart att inte regler kan utformas så att de passar varje enskilt fall.
Det är därför dagens eländiga system är anpassat till att handläggare skall vara flexibla i sin myndighetsutövning.
Men det är just det fyrkantiga byråkrater inte kan vara. De ropar ständigt varje dag efter klara regler uppifrån.
Avskaffa byråkraterna.

Samma sak med AMS. Det finns privata förmedlingsföretag. Utveckla den sektorn så att den arbetlöse får altrnativ att välja mellan.

Reflektion

I går kväll mellan 2000 - 2100 visade TV2 ett halvtimmes långt kunskapsprogram om pensionssystemet. Visserligen förvirrande men ändå fick den oinformerade frågor att gå vidare med.

Den andra halvtimmen ägnades åt ett debatt program om förändringar som alliansen har genomfört inom socialförsäkringssystemet och vad det fått för konsekvenser.

Samtidigt visade TV1 "Mästarnas mästare". Ett fjantigt program där avvlagda idrottsstjärnor deltar i olika konstruerade övningar.

Det skulle vara intressant att veta tittarsiffrorna för de olika programmen.

Jag gjorde följande kommentar med anledning av en notis i DN.

http://www.dn.se/nyheter/tal-pa-idrottsgalan-gar-igen-1.1030025

Jag tycker det räcker med de medaljer som idrottsmännen får omedelbart efter prestationen.
Alla dessa galor är löjliga och fördummar svenska folket.
Ytterligare ett fördummande program är "Mästarnas mästare".
Jag anser det räcker med direktsändningar av idrottstävlingar se'n får det vara nog med ytterligare hyllningar och repriser.
Det överraskar mig att det inte är spontana tal och regi som är galornas intention.

Socialförsäkringen

Läste i dag  på DN debatt soc alternativ inför valet till reformer inom socialförsäkringsområdet. Min analys och fråga är. Skiljer sig alternativet från alliansens?

Samma fyrkantiga tjänstemän på AMS och Försäkringskassan skall göra bedömningar av människors arbetsförmåga och nu utan tidsgränser. Bedömingarna enligt min tolkning skall göras kontinuerligt och vara individ baserade. Vilket ordbajsande.

Lägg ned AMS och Försäkringskassans rätt att bedömma människors arbetsförmåga. Överlåt rätten uteslutande till läkarvetenskapen.

Rehabiliteringskjedjan vad är det för trams? Innehåller kjedjan psykolog hjälp och muskelövningar eller vad är det frågan om? I så fall kan dessa övningar med fördel kompletteras med arbete på hel tid som alla andra medborgare får ägna sin fritid  åt.

Det måste bli tuffare att vara medborgare och bidra till samhällets olika funktioner som att ta hand om gamla och barn vilket är det primära.

När hörde vi ordet kämpa i debatten? Nej snyft reportage dominerar media. Speciellt ensamstående utbrända fibryomalgiska mödrar kombinerat med ryggont med tre barn är en efterfrågad grupp att göra reportage om.
Denna grupp är totalt utblottad och skall inom några dagar flytta ut i husvagn utan el trots barnbidrag och underhållsbidrag från fadern eller om han inte är betalningsförmögen från skattebetalarna.
 

Rekommendation

VF erbjuder kommentarer till ledare och andra artiklar. Det skall de ha beröm för.

Följ gärna mina kommentarer till Peter Frankes ledarartiklar.

http://www.vf.se/Asikter/Varmland/Tung-forlust-for-landet-100113.aspx?ShowThankYou=1#comments

En del av dag god som någon

När jag cyklade till hallen för styrketräningen, tänkte jag, i dag skall jag tänja på de fysiska gränserna.

I omklädningsrummet träffade jag två kanotister som höll på att fräscha till sig efter avslutat pass. Tala om överkroppar som träningen ger dessa individer, troligen en bland de hårdaste idrotter.

Väl i smeten började jag med biceps och magövningarna. Ryggövningarna pumpar ut det mesta ur kroppen och i varje en mnuters vila tänker jag: snart är jag sittande vid benmaskinen måtte det gå undan.

Stönande och frustande på väg från bellybacken hälsar jag på vaktmästaren som inte är förvånad över mitt flåsande.

Sätter mig ned och slurkar ur vattenflaskan. Skönt nu till de två benövningarna. Jämfört med ryggslitet är det rena vilan men ändå det sista setet liggande på magen tar ut de sista syremolekylerna upp till 85%.

Nu återstår dippsen. Klarar 2x11 men missar den sista och orkar 1x10.

Bollövningarna går jag på hårt och klarar att uppfylla pensumet.

Avslutande trettio minuters cykling går på den beömda viljan.

Pratar med Karate Jim efter träningen. Alltid kul att utbyta meningar om träning med initierad personal.

Cyklar hem och testar pulsen och benstyrkan i måttliga uppförsbackar vid Fredricelund.

Väl hemma värmer jag ärtsoppan under tiden äter jag sill och potatis som förrät med tillbehör.

Himmelska höjder!

Mästarnas mästare

Jag sitter i köket och läser på nätet. TVn står på och jag förstår att det är "Mästarnas mästare" som drar i gång för andra året.
För de tittare som är ointresserade av idrott måste det vara ett gyllene tillfälle att använda avstängningsknappen på dumburken.
Jag har säkert många som med mig avstår från programmet trots sitt stora idrottsintresse.
Att återigen få höra dessa utslitna svar på intervjuerna som ex "det är bara att köra" är inte bara tröttsamt utan verkligen tröttsamt dumt.
En del inslag är årskrönikor i repris. Hur många ggr skall vi se dessa prestationer?
Har Public Service TV så lite kreativa ideer att de måste för tionde gången visa alla våra idrottsstjärnor i repriser och då i fjantiga påhittade konstruerade tävlingar som är så löjliga.
Tacka vet jag Vetenskapens värld och Naturen och vi. Fler program av kalibern Uppdrag granskning går också för sig.
Tur att det finns alternativ som Kunskaps kanalen och TV 24. Matprogrammen är lärorika och kan föda en och annan ide vid spisen.
Givetvis är det en populistisk höjdare att tussa ihop Holm och Sjöberg. Är det någon som tvivlar på utgången?
Det skulle inte förvåna mig om tittarsiffrorna är en av de högsta för vinterns prgramutbud.
Jag undrar om det är en förtäckt semester för TV teamen att få åka till värmen under den kalla årstiden. Så klart är det en välkommen extra förtjänst för de avlagda före detta stjärnorna som nu inte har lyckats skapa sig stabila inkomster efter idrotts karriären slut.
När TV gör en produktion måste ledningen och enhetscheferna ha ett syfte med programmet. Vad är syftet med Mästarnas mästare.
Ett svar finns: Ren och skär sömnig underhållning

Senast avslutade bok

Jag har haft "Nollpunkten" som insomnings bok en dryg månad. Peter Englund är författare. Han tar upp tre historiska händelser
Första världskrigets skyttegravs elände.
Andra världskriget och detaljerade skildringar hur nazisterna genomförde "förintelsen"
Amerikanarnas två atombomber mot Japan.

Rekommendation

Läs Peter Wolodarskis ledarblogg i dagens DN.
http://www.dn.se/opinion/signerat/sveriges-langsta-jullov-1.1024278


Min kommentar:
Jag tycker det är bra att svenska folket får se olika företrädare för regeringen. Själv följer jag riksdagsdebatter och Gunnar Axen är ingen okänding för mig.
Jag tror att huvudelen av de som såg aktuellt debatten genomskådade Curt Perssons överdrivna åsikter och hetsiga  debattinlägg.
Jag unnar Reinfeldt och Borg ledighet efter dels klimatkonferensen dels många andra framträdande i olika debatter.
Reinfeldt ställde upp i Agenda dagen efter han kommit från Köpenhamnsmötet.
Det är inte bra om personfixeringen går för långt så att svenska folket röstar antingen på Sahlins eller Reinfeldts utseende. Mer demokrati än så vill jag ha.

Konsert i går kväll

Mitt musikintresse har alltid varit på bottennivå. Jag har några få ggr gjort tappara försök att lyssna på klassisk musik. Elvis musik förstås går det inte att undgå att gripas av. Några andra svenska artister också har jag inte kunnat undgå.

Hustrun har tagit initiativ  till en del musical föreställningar som Fantomen och Kristina från Duvemåla m fl. Jag har många ggr sagt att jag varit för otränad för att fullt ut kunnat uppskatta det hele.

Ser på DN i dag att en ny stjärna har fötts, Amanda Jenssen. Oj när jag läser vidare upptäcker jag att hon var med i Idol 2007 och blev knappt slagen som tvåa av Marie Picasso vem nu det är? Och att hon bara har halv lungkapacitet efter sjukdom i tidig ålder.

I går kväll blev det en fantastisk upplevelse att se Helena Sjöholm tillsammans med en Walesisk operasångare i Berwaldhallen framföra Trettondagsoperan.

Men vilken coach och dirigent. Där kunde jag verkligen i ordets rätta bemärkelse få en bekräftelse på vad coaching innebär i alla sin styrning av en 100 kvinnor/män stark orkester. Att vara dirigent måste vara ett under av bollsinne och avslappning.

Undrar hur många timmars förberedelse det behövs för att få en sådan orkester att spela som han dirigerade?


Senast lästa bok

"Prinsessan av Burundi" av Kjell Eriksson. Boken fick jag av min bokunnige gode vän när han hörde att jag läst "Öppen grav".

Boken är den sjunde av KE och gavs ut 2002. Öppen Grav var den trettonde och senaste. Jag har blivit biten av KE och skall försöka läsa några till av hans produktion.

Efter två böcker känner jag till miljön och personerna väl. I P av B är en av huvudpersonerna kriminalinspektör Ann Lindell barnledig men kan ändå inte slita sig från arbetet.

Handlingen utspelar sig denna gång i bland stadens delvis utslagna människor. Spänningen byggs upp på ett skickligt sätt som gör att läsningen går fort.

KE skriver om olika karaktärer på ett sätt som gör att jag har lätt att tycka om dom eller ogilla.

Det blir till att besöka bibblan och kolla vad som finns av KE.


Skolan

DNs ledare i dag redovisar att antalet elever i den svenska grundskolan hösten 2008 var 906 189. Antalet lärare var 88 824. Det betyder att i snitt undervisade en lärare 10,2 elever. http://www.dn.se/opinion/huvudledare/hall-koll-pa-kunskap-1.1024082

Samtidigt läser jag ett debattinlägg i VF av Lärarförbundets ordförande Eva-Lisa Siren. Hon redovisar i tio punkter hur hon vill att skolan skall förbättras.
http://www.vf.se/Asikter/Varmland/Framtidens-skola-i-tio-punkter-100108.aspx?ShowThankYou=1#comments

Jag betvivlar inte att hon har rätt när hon detaljrikt redovisar sin syn på verksamheten. Men hon har fel om lösningen är att ropa på mer resurser.

Men generellt sett förstår jag inte hur i synnerhet oppositionen ropar på mer resurser till kommuner och då bland annat skolan när siffrorna ser ut som ovan.

Jag frågar: Hur många elever anser de som ropar på mer resurser till skolan att en lärare för att kunna bedriva en effektiv undervisning skall undervisa?

När jag gick i skolan undervisade en lärare drygt 30 elever. Möjligen var det snålt tilltaget men är 10 stycken inte att ge för mycket resurser till skolan.

Jag anser att skolan har tillräckligt med resurser och besparingar och neddragningar är mer motiverade än att tillföra mer resurser.

För att lösa de tio punkter Siren tar upp bör en omfördelning av resurser inom skolans ram vara motiverade.

Det kan inte vara några problem att
-ge mer resurser till svaga elever.
-lärare skall omfördelas från undervisning till forskning.
-omfördela lärare till skolledare.
-omfördela lärare till mentorer.
-se till att lärare kompetensutvecklas.

Lösningen ligger i ett starkt ledaskap på kommunal nivå. Där brister det i dag på grund av den omfattande byråkratin och att det inte finns nog motiverade ledare som har press på sig att prestera.

Jag har svarat Siren med en förkortad version i VF.

Rekommendation

Läs Hanne Kjöllers blogg i dag på DN och förhåll Er.

http://www.dn.se/opinion/signerat/att-glanta-pa-dorren-1.1023462

Själv gjorde jag ett kort inlägg i slutet kring 50.


Tankar om träning

I dag kändes det ordentligt i kroppen vid styrketräningen att det under senaste tre veckors perioden endast blivit två pass i veckan mot normalt tre.

Det är förstås helgdagarna som orsakat den vikande normaliteten. Men jag måste konstatera att det har funnits utrymme för att lägga in fler pass. Bekvämlighet och hänsynstagande till omgivningen i viss mån har bidragit till att jag inte kommit i väg.

I duschen är det himelska höjder som nås efter väl genomfört pass. Då kommer tankarna varför kör jag inte fler pass och får uppleva trötthetskänslan och den avslappning som träningen ger.

Tyvärr efter någon dags vila är det trögheten att komma iväg och ångesten för att känna anspänningen och mjölksyran som tar överhand och skönhetskänslan är förträngd i det undermedvetna.

Å andra sidan när jag är inne i en övning och det tar emot ordentligt så viker jag inte ner mig utan antal rep och set skall kroppen igenom. Tyvärr hade jag inte samma mentala styrka under den aktiva tiden. Då gav jag från tid till annan vika när det var ex två intervaller kvar. T o m kunde jag få för mig att när det gick som allra trögast att avstå från träning i två eller tre veckor.

Skillnaden mellan medelmåtta och elit är att orka igenom de tunga perioderna således att ha den mentala styrkan och tålmodigheten. Samtidigt är det viktigt att ha koll på att tillgodogöra sig träningen så att nedförsbacken inte blir för lång.

Nostalgi

Vinterutbildning och kompaniövning i Sälen

Brynja förekommer inte i dagens underklädsel. Brynja är användbart i kyla och när kroppen svettas. Jag gjorde fyra veckors vinterutbildning i Sälen skogarna 1966 när senaste köldrekordet var ett faktum.

Efter en vecka skrev jag hem till föräldrarna att skicka bl annat ett par brynjor. Dåvarande försvarsmaktens underkläder bestod av ribbstickade skjortor som sög upp all kroppsvätska och bevarade densamma till jag tog av den och vred ur vätskan efter övningens slut.

Det blev kallt om det skrana bröstet och svettningen hade kommit i gång på förmiddagen och övningen varade till dagens slut.

Jag råkade ut för en svettig uppgift. Från Transtrandslägret och upp i vasaloppsterrängen skulle vi vid en kompaniövning skida med en pulka som innehöll stabstältets ved för två dygns övning. Jag var vältränad men kompisen var klent utrustad med kapilärer.

Vid lunch när vi kommit halvvägs och passerat backen som inleder Vasaloppet var det dax för en timmes paus.
Solen sken men kallt i luften. Var vad härligare än att byta ut den helt genomsvettiga gröna skjortan mot en brynja och en ny fräsch skorta och sedan gräva en snögrop och sätta sig till ro och äta ur snuskburken. Lapsskojs med rödbetor vad kunde vara bättre till det tre dec festis.

Kvällen inledes med tältslagning och vad som därtill tillhör med eldpost uppgifter och bevakningsområde. Vi som hade tilldelats ute uppgifterna gladdes åt oss att så småningom komma in i det väl uppvärmda tältet.

Tyvärr hade gruppen som fått uppgifterna att tillreda tältet och tända i kaminen misslyckats med uppgiften.

Vi kom in i ett tält där det satt åtta apatiska kamrater och huttrade. Tyvärr hade vi lika misslyckade försök att få eld i kaminen. Klockan blev sent på natten och ingen eld.

Själv var jag trött men konditionen var det inget fel på så för att klara värmen i fötter och händer åkte jag skidor runt i terrängen  den natten.

Senare har jag förstått att övningen var arrangerad för att testa vad vi gick för.

Bataljonsövning på Sörmon

I bataljonen fanns en stabsgrupp som jag hade förmånen att ingå i. Kamraterna var vältränade grabbar som hade idrottat i lite av varje bl annat hastighets åkning på skridskor, cykling, skidåkning och allmänt starka av jordbruksarbete hemma hos pappa på gården. Vi var med andra ord den fysiska eliten på kompaniet.

Bat övningen inleddes med den vanliga cyklingen upp till Örnäs och övernattning. Detta var i mitten av dec och kylan hade slagit till över Vänerlandskapet.

Följande dag hade bataljonen som uppgift att gå mot västra delarna av Karlstad och in ta den terrängen för att försvara mot väster ifråm kommande fienden.

Jag som stabsgruppsmedlem tilldelades uppgiften att vara den som låg i täten tillsammans med bat chefen för att vid stategiska punkter släppas av och som trafikpost visa in bakomvarande kompanier. Jag löste uppgiften utan svårigheter under dagen. Sista avsläppet skedde sent på kvällen längs nuvarande Edsvalla vägen och jag hade som uppgift att visa in bakom varande enheter på en avtaksväg som gick ut på Sörmon.

Varje uppgift tog ca två timmar och vid pass midnatt hade sista plutonen ur trossen passerat och kockarna slängde till mig en bit falukorv och meningen var att ordonansen som var sist och kökarl skulle hämta upp mig och jag skulle få åka motorcykel in till det varma stabstältet.

Jag mumsade i mig falukorven med god aptit och började göra höga knäuppdragningar för att värmen skulle återkomma i kroppen. Ordonansen uteblev. Klockan blev två på natten och jag vågade inte gå från poststället.

Till slut började kölden bita sig fast ordentligt i de yttre lemmarna. Jag fann för gott att springa fram och tillbaks på vägen. För att ha något mål bestämde jag mig för att kör 10x1000m med lämplig vila. Det var inte lämpligt att kommma i svettning i den hårda kylan.

Givetvis saknade stabsgruppen mig men det dröjde en god stund in på morgontimmarna innan jag såg ordonansen lyktor komma mot mig.


FBKs åtta nederlag på röken

"Ja,Ja, så är det" citat från skidskytteexperten som hjälper Ulf Båge med kommentarerna. Citatet kunde lika gärna användas på individuella som lag när det ena gången går bra och andra gången går dåligt.

Sinuskurvorna karakteriserar idrottens själ på ett förträffligt sätt. Kurvorna uppvisar mer eller mindre utdragna mönster över tiden. Undantag finns. Det är några få förunnat att under hela sin karriär uppvisa exponentiell utveckling.

Kartläserskor med hippa beteenden såväl som coacher som snickrat ihop någon kompott hemma vid köksbordet och som blivit beryktad för sin undergörande verkan av mindre kritiska församlingar kallas in för att avhjälpa dalarna.

Knappt någon undgår coachernas undergörande medecinering. Allt från den lägst stående på samhällsstegen till de högst rankade skall komma i åtnjutande av tinkturen.

Förvisso är det så att alla människor behöver dialog med andra om livets mening och såväl glädjeämnen som svårigheter. Där håller jag med den Värmländske poeten och författaren Berg som vill ha mer ord och tal människor emellan. Det är nyttigt att skriva och tala om all sköns dynga. Det utvecklar demokratin och försvårar för auktoriteterna att ta plats.

Många arbetsplatser är tysta på grund av någon skalle som tar för stort utrymme. Och så är det många ggr i vardagslivets umgänge. Några talar stort och brett medan andra lyssnar och mest tänker.

"Ja, Ja, så är det"

Resultat av min fiktiva aktieportfölj

Vad jag gjorde fiktivt 20090108

Jag investerar 100 000 i en fiktiv aktieportfölj och köper för 20 000 i vardera
Axis, 57,00 (Mid Cap),
Global Health Partner, 11,15 (Small Cap),
Bio Gaia, 36,90 (Small Cap) 
Avega Group, 8,40 (First North).
Clean Oil Tech, 0,75 (NGM,MTF)
Sista betalkurs 8/1 gäller som köpkurser.
Avstämning sista börsdagen 2009 mot Generalindex.

Här är resultatet


Antal Köpkurs 20090108 Sista bet kurs 20091230 Diff Procentuellt Värde
Axis 20000 350,88 57 82 25 0,44 28771,93
Global Health Partner 20000 1793,72 11,15 10,05 -1,1 -0,1 18026,91
Avega Group 20000 2380,95 8,4 15,4 7 0,83 36666,67
Clean Oil Tech 20000 26666,67 0,75 0,8 0,05 0,07 21333,33
Bio Gaia 20000 542,01 36,9 82,75 45,85 1,24 44850,95

100000


49649,78 0,50 149649,78
Index SthlmPI

186 294 108 0,58

Mail till Sven-Erik Österberg

Med anledning av DN debatt i går http://www.dn.se/opinion/debatt/sa-har-vill-vi-forandra-regelverket-for-a-kassan-1.1021690 skriver jag till Soc talesman i arbetsmarknadsfrågor.

Hej!
 
Jag läste Ditt debattinlägg i DN igår 20100104. Du vet kanske lika bra som jag att det finns inga regler som skapats efter som Du säger omfattande utredningar som garanterar att enkelheten i hanteringen kommer att uppfyllas.
 
Nitiska tjänstemän/kvinnor som är rädda för att inte i minsta detalj uppfylla lagens krav skall sitta och granska dessa ansökningar om diverse bidrag som ca en million av oss är beroende av.
 
Jag redovisar nedan en genomgripande översyn av statbudgeten som soc borde gå till val på. Människor måste ges ett klart och tydligt alternativ till dagens politik om soc skall kunna återvinna makten.
 
Ytterst få läser debattartiklar och förstår vad det handlar om även om Du hade den imponerande siffran av 157 kommentarer till artikeln.
 
Och människor är genomtrötta på Försäkringskassa och Arbetsförmedling. När politiska visioner skall omsättas av tjänstemän i statliga verk blir det sällan bra. Ta bara ex med den nyss genomförda vargjakten som ett litet ex. Jag häpnar när Lsty skickar ut 12 000 "jägare" för att lägga ned 27 eller var det 29 vargar. En repr från Naturvårdsverket står i TV och förklarar att det enda kriteriet som funnits på att få kallas jägare är att vederbörande har en väl inskjuten bössa. Mer kräver jag som skattebetalare.

Förslaget som jag skickade till Sven-Erik är detsamma som går under rubriken "Alternativ"

Senast lästa bok

"Öppen Grav" av Kjell Eriksson.

En underhållande och med ökad spänning uppbyggd deckare. En äldere man får Nobelpriset i medecin för en upptäckt som ligger långt tillbaks i tiden. Inte ovanligt.

Nobelpristagaren är inte populär i grannskapet speciellt inte hos kollegan som bor några hus bort och som var honom hjälplig med upptäckten.

Minst populär är han hos hushållerskan som tjänat hos honom i femtio år. Och vars systrar till antalet två också tidvis tjänat hos doktorn.

En av huvudpersonerna är en trädgårdsmästare som tillfälligt anställs av en av grannarna för att snygga till dennes trädgård.

Det visar sig att det finns connections tillbaka i tiden mellan systrar, trädgårdsmästare och polisen som så småningom blir inblandad.

Boken var trögstartad men sista hälften var lättläst. Lånade den på bibblan strax för Jul och var klar i går.

Jag tror att Eriksson har blivit belönad med pris för boken. Det var därför jag kom på att låna den. Kanske var det august pris för bästa deckare.

Min bokkunnige kamrat fick reda på att jag lånat boken så han kom och belönade mig med ytterligare ett ex av samme författare för min goda smak.Dialog med min jaktkunnige kamrat

Hej!
 
Kan inte undgå att ta del av nyheterna om vargjakten. Det är ju fösta sides stoff på de flesta nyhetssidor.
Tänker så här. Jag är inte jakt intresserad däremot intresserad av hur myndigheter sköter sanhällsfrågor generellt.

Jag vänder mig därför till min jaktkunnige kamrat.
 
Som vanlig medborgare blir jag förvånad. För att skjuta 27 vargar är 12 000 jägare ute i skogarna. Visserligen är
landets yta enormt stor. Men jägarna och myndigheter vet ganska väl var vargarna finns har jag förstått. Det bevisas också av att på ett dygn lyckas jägarna fylla kvoten till 100% eller näst intill.
 
Vore jag Landshövding skulle jag ställa mig tveksam till att organisera jakten på det sätt som skett.
 
Jag skulle ha tillfälligt anställt några jägare som fått i uppgift att genomföra uppgiften. Hur ser Du på det?
 
Jag ser också att Naturskyddsföreningen med rätta är upprörda.
 
Hälsningar
Inge

Jag får snabbt nedanstående svar:

Jag har alltid ansett att vi skall jaga varg när stammen är tillräckligt stabil för att undvika inavel. Jag anser att vi borde ha dubbelt så mycket varg innan vi började jaga. Jägarna är ett blodtörstigt släkte som får njutning (min ändring) så fort de får döda något. De flesta vargar är ju märkta och det är nog så att jägarna har pejlat in dom.

Min kommentar:

Vi har 21 län i landet eller kanske några fler med lika många hövdingar. Har alla dessa kunniga människor som är före detta politiker alldeles tappat vet och sans eller ägnar de sig på skattebetalarnas bekostnad enbart åt att fara omkring i länet och klippa band? År det ingen av dessa höjdare som har förmått att göra intryck på främst sina kolleger från Värmland och Dalarna att visa prov på ledaskap?

Och hur har dialogen skett på departementet?

Hövdingen i värmland skickar ut en tjänsteman från länstyrelsen att i timmar på bästa betalda övertid ägna sig åt
att övervaka och registrera vargjakten på de nio djuren som skall fällas i landskapet. Vilken mer idioti bedrivs på denna myndighet? Lägg ner och överför medlen till att sätta upp mitträcken på de sträckor i länet som ännu inte fått denna för bilisterna så behövliga skyddsanordning.

Läser också i blaskan att dagen för jaktstart har jägarna varit ute med skoter och bil och försäkrat sig om var vargarna finns. Vilken ojusthet mot djuren. Det är inte utan att jag håller med min jaktkunnige kamrat om omdömet om jägarna. Förstås är det så att det finns sansade krabater även bland jägarna.

Upprördheten förminskas inte med vetskapen om hur mycket tid och kraft och skattemedel som lagts på att få en livskraftig vargstam i landet och sedan har det dessa konsekvenser.

Avgå Landshövdingen!

Och var finns miljöhandläggaren på Region Värmland och hur har denne av skattebetalarna avlönade tjänsteman/kvinna agerat i frågan?


RSS 2.0