Skolkoncept

Hur kan skolmiljöer skilja sig så kapitalt åt som jag ser å ena sidan när elever inför en lektion står snyggt uppradade i korridoren och väntar på att läraren skall ge klartecken för att gå in i lektionssalen och å andra sidan som jag inte sett men anar efter beskrivningar i media hur det kan gå till i de stökigaste av skolmiljöer? Är hela förklaringen att koncept i engelska skolan bygger på en auktritetspedagogik till skillnad från en vanlig skolas pedagogik som lär skall bygga på att eleverna skall uppfostras till självständigt och kreativt tänkande ungdomar? Det framskymtar i debatten att den svenska skolan förändrades någon gång på sjuttiotalet till att vara en flumskola med oklar pedagogik sprungen ur pedagogisk forskning. Femtio och sextiotalets kunskapsskola byggd på kateder undervisning och lärarauktoritet förändrades till att sätta eleven i centrum. Eleven skulle själv med stöd planera undervisningen från ramar och lärarrollen skulle träda i bakgrunden och mer vara en handledare. I dag debatteras flitigt hur dålig skolan är och hur många reformer som skall få skutan på rätt köl igen. Efter att ha sett ett kort inslag i Värmlandsnytt om hur miljön i engelska skolan fungerar, frågar jag: Är det så oerhört svårt för skolledare från andra kommuner att samlas på pedagogdagarna och enas om att försöka införa engelska skolans koncept med målsättningen att höja resultaten om de nu är så dåliga i vissa skolor som debatten gör gällande?
I dag har vi en kommunal skolbyråkrati som slukar resurser men som inte verkar kunna prestera som skattebetalarna förväntar sig. Jag blir skrämd eller frågande när jag hör politiker argumentera för att endast en skola i kommunal eller statlig regi skall finnas.

Regleringar är av ondo

Bostadsmarknaden har sedan 1932 varit reglerad i landet. Dvs kunder och leverantörer har inte möts på en fri marknad utan leverantörerna har inte kunnat ta ut pris utan att först förhandla med kundens representanter . Regleringarna på bostadsmarknaden bestäms av politiker. Arbetsmarknaden fungerar på ett likartat sätt. Politiker bestämmer reglerna i samråd med arbetsgivarna om medborgaren skall få ett arbete. Andra livsnödvändiga marknader som livsmedel och kläder håller politikerna sig borta från visserligen inte helt men i stort råder råder fri prissättning inklusive moms. Bilens prissättning bestäms av utbud och efterfrågan. Bilparken i landet ser olika ut. Mycken lyx men också en hel del skrot med en viss kvalite på vägarna.
Arbetsmarknaden och hyresmarknaden karakteriseras av insider och outsider. Hundratusentals människor står i kö för att komma in på arbetsmarknaden likaså bostadsmarknaden. Regler försvårar för människor som inget hellre vill arbeta och hyra eller äga en bostad. Jag föredrar en skrutt bil med viss kvalite framför att stå helt utan bil och vara medveten om att jag inte har något inflytande över om jag överhuvudtaget kan bli bilägare. Varför bestämmer politkerna om jag skall få en bostad eller ett arbete.? Varför måste jag stå i kö? Bil, kläder och livsmedel är köfria

Börja nu

Jag föstår att nationens intresse måste hävdas in absurdum. Men vore det inte bättre att konstatera att för det första skall världens trettiotvå bästa fotbollslag delta i VM. Och för det andra att Portugal är ett så mycket bättre fotbollslag än Sverige. Förnärvarande, ja. Men går det att göra något för att vända på sakernas tillstånd?
 
Jag läser att Hamren börjar prata om bollinnehav och att Zlatan och Elmander måste ha bättre understöd. För den insikten respekterar jag Hamren. Men går den speliden att trolla fram över en halv vecka när inte landslaget på hela VM kvalifikationsserien har visat prov på bra passningsspel? Samtidigt är jag förundrad över att inte fullfjädrade proffs som dagligen och stundligen umgås med bollen kan prestera bättre. Hur hade passningsspelet fungerat med en Jochim Löw på bänken?
 
Hur stort inflytande har förbundskaptener på spelupplägget? Sannolikheten talar för att femton proffs måste vara överens med kaptenen om spelupplägget. Att Isaksson varje gång måste sparka ut bollen  till över halva motståndarlagets plan halva kan inte enbart vara Hamrens ide. Redan med ett sådant upplägg har laget erkänt att vi kan inte ens pröva att hålla bollen inom laget. Hur många gånger kastade Neuer ut bollen mot sverige?
 
Det sägs att målbilder har stor betydelse inför kommande prestationer. Borde Hamren ha tränat in ett antal målbilder när det gäller passningsspelet?. Så pass mycket kreativitet borde finnas i 15 proffspelare inklusive tränarteamet att åtminstone fem passningsvägar från målvakt till avslut borde vara intränade. Finns det alternativet i Hamrens verktygslåda? Det borde finnas. I så fall lås alla portar på friends arena fr o m nu och börja repetera och finslipa.
 
Slumpen kan inträffa. Kunde Sverige göra fyra pytsar mot Tyskland på bortaplan kan det omöjliga inträffa en gång till. Men mot överlägsna lag inom så kort tid, inte troligt.

Regeländringar

Inte ens när de avgörande minutrarna är kvar för mår laget erövra bollen och med ett antal passningar pressa tillbaks motståndaren för att skapa målchans. Utan matchen fortsätter i samma karaktär med stort bollinnehav för Portugal. Jo men tänk om Elmanders skarv eller Källströms frispark hade gått in. Portugals totala dominans med 75% bollinnehav var exakt vad som kunnat förutses och får mig att föreslå ett antal förändringar i regelverket.
För att bollinnehavet och bollskickligheten skall belönas föreslår jag, tre hörner lika med straff. Men också att om målvakten gör en utspark som hamnar över mittlinjen tillfaller bollen motståndarlaget som frispark. Den regeln syftar till att stimulera lag till att sätta i gång spelet från egen planhalva med ett skickligt passningsspel. Stort bollinnehav bör belönas. Svårare att föreslå en regel för att belöna.
Visst kan jag som Esk i DN samla ihop ett antal skickliga spelmoment i första halvlek för svenskarna men helheten måste skådas och då är liksom i Tysklands matchen underlägsenheten i passningsspelt förödande. Ett lag måste kunna hålla bollen inom laget för att vila och skapa chanser. Speciellt gäller det om laget ligger under med ett mål i slutet av matchen.
 
 
 

Pessimisten eller realisten

I kväll hade fotbollslandslaget behövt ha en Zlatan i backlinjen. En spelare som kan ta emot bollen och samtidigt med en välavägd touch komma från bevakningen för att sedan spela bollen till den medspelare som befinner sig längst från markering. Internationell fotboll präglas av en spelide som går ut på att hålla bollen inom laget med upptill ett tjugotal passningar. Jag har ännu inte sett ett svenskt landslag testa den spelideen tom en eller tå gånger per match. Och då har jag sagt, men vad bra.
Kommer vi att få se en ide till ett sådant spel från landslaget i kväll? Det går inte lyder de rädhågsna på grund av portugisernas bollskicklighet dvs att hålla bollen inom laget. Jag vägrar att tro att landslagets proffs om den ideen funnes inom svensk landslagsfotboll inte har den kompetensen. Visst går det för ett svenskt landslag att spela defernsivt och extremt tråkigt med många bakåtpass till målvakten och till tillbakadragna försvarare. Att inte Isaksson gör förödande långa utsparkar som resulterar i bollinnehav för motståndaren. Att inte ytterspelet resulterar i chansartade inlägg som resulterar i motståndarens bollinnehav. Att inte spela höjdbollar mot Zlatan. Att inte slå eventuella frisparkar in mot straffområdet. Men vad blir det då för fotboll säger den otålige som vill se framåt framåt. Jag säger tålamod och återigen tålamod. Under en och en halvtimmes spel kommer chansen även för ett lag som spelar utpräglat defensivt att komma. Chanserna blir inte många men dom kommer att komma.
Och satsa inte på snabba omställningar för då förloras bollen omedelbart i långa chansartade passningar utan passa bollen i sidled och bakåt och prioritera att behålla bollen inom laget. Förbjud chansartade omställningar.
Nu kommer vi inte att få se min ide hända i kväll utan portugiserna vinner med 4-0 och matchen på friends arena blir betydelselös. Inom fem minter sitter 1-0, inom kvarten 2-0, i början av andra halvlek 3-0 och på övertid 4-0.

Bedrövligt

Anders Svensson får en bil för mediokra insatser inom svensk fotboll. Postumt borde Gunnar Gren m fl belönas med immateriella belöningar som vida överstiger värdet av en plåtlåda. Och till vilket värde skall en Zlatan belönas? En vingård ovanför Marseille och livslång pension från fotbollsförbundet. Jo nu kan Zlatan själv för intjänade pengar köpa minst tio sådana gårdar. Fantasin hos fotbollsförbundet när stjärnor skall belönas för insatser är minst sagt bedrövlig. Jag vet inte men kanske fotbollsförbundet vet att Svensson har slarvat bort hela sin intjänade fotbollslön under karriären och därför anser sig tvingade att åtminstone rädda ekonomin genom en bil
Annars borde en fond för främjande av svensk ungdomsfotboll vara en relevant belöning. Avkastningen från Friends Arena kan utgöra en lämplig grundplåt. Förstås minus i början men om si så där en femtio år kan en rejäl summa börja att delas ut till klubbar som fostrar talanger.

Bedrövligt i kvadrat

 Avsatte VDn för ett av fastighetsbolagen i Gbg tillika ordföranden för Kamraterna belönas med fyra millioner i avgångvederlag. Enligt min mening borde han sättas i en kylig vindsvåning i antingen Skansen Lejonet eller Skansen Kronan med utredningsuppdrag för Gbgs kommun. Han kan få i uppdrag att summera alla spritnotor som kommit kommunen till handa under senaste femtio års perioden uppdelade på förvaltningar. När det är klart finns det många kommunala uppdrag inom barn och äldrevården att ta itu med.

Mot mitten

Jobb, jobb och åter jobb. Jomenvisst är det ett mantra som tål att upprepas. Genom kontinuerlig omvandling av produktionsprocesserna och nya produkter höjs produktiviteten till gagn för välfärden och den samhälleliga överbyggnaden som måste finnas men som i nuvarande läge inte är utsatt för det rationaliseringstryck som övriga sektorer. Visst går det att förnya välfärdssektorn. Varför skulle den sektorn vara undantagen från utveckling? Bara inte ideologiska skygglappar ställer hinder i vägen kommer offentlig sektor också att följa med i den samhälliga förnyelsen. Därför är det viktigt att socialdemokraterna orienterar sig mot mitten och inte blir en bromskloss för utvecklingen likt vänsterpartiet.

Pensionssystemet

Varför bromsar Du? För att inte ställa till det. Nu refererade inte jag till en eventuell trafikolycka utan till hur pensionssystemet fungerar. Nu är det inte varken Du eller jag som bromsar utan vi får så vackert finna oss i att bli utsatta för konsekvenserna utav inbromsningen. Åker jag i en buss kan jag inte ställa mig upp och gasta till chauffören, bromsa inte. Samma sak om jag åker i ett tåg. Då har jag möjligheten att dra i nödbromsen men inte på grund av att jag framför mig ser en analkande fara utan för att en passagerare möjligen håller på att klättra ur vagnen genom fönstret. Det är en annan sak som inte har med långsiktig fara att göra utan är av akut karaktär. Och jag har alternativ förutom att dra i bromsen att förhindra en olycka. Akuta incidenter hanterar inte pensionssystemet utan det är långsiktiga faror som systemet försker förutse och rädda oss i från.
Nuvarande pensionssystem är konstruerat för att förhindra att pensionärerna skall få mer än vad samhällsekomin kan bidra med. Det är sunt. Därför bromsas det när samhällsekonomin saktar in. Bilen framför bromsar då måste nästa bil bromsa om vägen är enfilig. Precis så fungerar samhällsekonomin. Det går inte att köra om då blir det kaos och krock.
 

Kul

Apropå en fundering på Dagens Arenas ledarsida:
 
"Ska vi verkligen låta företagen styras av ett gäng spelnarkomaner med flockbeteende värre än ett lämmeltåg? Det känns som att vi har gått över det där klippstupet lite för många gånger nu."
 
Min kommentar:
 
Bättre att avskaffa all världens börser. Gör som Kamprad. En hel ylle kille som öppnar butiker över hela klotet och förser folket med möbler och sysselsättning. För spelsugna finns ATG och Svenska Spel. Att dribbla med pensionärernas pengar i fonder är bara dumt och gynnar bankerna och ett antal privat kapitalister. Att veta något om företag kan överlåtas till regeringar. Varför skall folk intressera sig för näringslivet om det nu kallas så? För att förse företagen med kapital som används till investeringar behövs ingen börs det går att ordna på annat vis. I landet har vi ex Almega och Näringsdepartementet som är duktiga på att förse företag med riskkapital. Vill något företag ha hjälp med att exportera finns Exportstödskreditnämnden. Eller varför inte följa Hennes ooch Mauritz exempel. Skuldfritt! Varje butik genererar vinst från första timman. De som tycker det är intressant att följa utvecklingen i företagen genom kvartalsrapporterna kan ägna sig åt annan lektyr. Bibblan t ex. Där är sällan kö.

Skolan

Det viktiga är att skolan är öppen för nya innovativa pedagogiska utvecklingar. Av det följer helt naturligt att skolan måste vara öppen för spännande experiment. Läromedel kan utvecklas som gör att lärarantalet kan vara flexibelt. Konkurrens utvecklar även skolans verksamhet. Biblioteket kan finnas på läsplattan. Privata aktörer kan visa på att skolpengen kan variera. Dvs ett överskott kan uppstå och bör vara eftersträvansvärt. Seriösa aktörer delar ut en del av överskottet till ägarna. En annan del används till utveckling. Således ingen skillnad mot hur de flesta företag drivs. En utökad nationell kontroll genom täta nationella prov garanterar att kvaliten är hög

Regering efter valet

Vilket regeringsalternativ som kommer att förhandlas fram efter valet gör ingen skillnad mot nuvarande ordning. På marginalen kommer arbetsmarknadspolitiken att få ökade anslag. Det har prövats förut och leder inte till att fler får jobb. Tyvärr kommer arbetsmarknadens insider/outsider karaktär att ytterligare sementeras. Inångslönerna höjs och de lågutbildade och utifrån kommande vara hänisade till svart jobb. På skolan händer ingenting. Nuvarande socialdemokratiskt styrda kommuner visar ingen skillnad mot borgerligt styrda. Samma med landstingspolitiken. Var i landet Du bor beror på vilken vård Du får vid olika sjukdomstillstånd.
Fas 3! Ingen skillnad, möjligen ett namnbyte. Polis och försvar. Ingen skillnad. Invandring ingen skillnad.
Infrastruktur! Möjligen tillsätts utredning som skall sitta i tio år och fundera på om snabbtåg skall införas.
Energi! Fortsatt satsning på vind och sol. Marginell skillnad. stäng

Sverige - Portugal

Låt Wernblom ta hand om Ronaldo, läser jag. Wernblom hör inte hemma i en svensk startelva. Jag vill se känsliga och bollskickliga mittfältare i en svensk elva. Ronaldo m fl spelare i portugals lag är skickliga på frisparkar. Låt inte spelar typer som Wernblom ta hand om Ronaldo. Resulterar bara i en mängd frisparkar. Ronaldo skall ha så lite boll som möjligt vilket möjliggörs genom att sverige har så mycket boll som det någonsin går. Tyvärr kommer sverige att spela framåt med chansbollar och inlägg från yttrarna samt att Isaksson alltid sparkar ut bollen medelst en luftpastej. Allt resulterar i portugisk boll och ett bollrullande som till slut resulterar i mål.
Anders Svensson från start? I går mot Esbjerg hade Anders en bedrövlig statistik i passningsspelet. Ur form!
Låt Zlatan spela i fyrbackslinjen eller fem mittfältslinje och sätt upp Berg eller Toivonen i varsin halvlek att springa på långbollarna. Varför inte Engvall eller var det Ekvall från U17 laget? Inte uttagna i truppen. Ojdå!
 
jag minns hösten 1967. Då var det inget snack. Sverige slog Portugal på bortaplan. Sylve Bengtsson gjorde mål.
jag satt på ett fik och kollade på matchen i Uddevalla tillsammans med pekka efter att ha gjort mitt bästa långlopp någonsin. Vänersborg - Uddevall 30 km. Hans-Uno var långt fram i täten. Häp! Kommer inte ihåg namnet på segraren. Gör Du?

RSS 2.0