Eva Busch Thor

Vete tusan om jag inte går över till KD om jag nu skall rösta på enbart en partiledare. Jag kom in en bit in i hennes Almedals tal. Vilken lysande politikerbegåvning. Helt avslappnad står hon utan manus och pratar om viktiga politiska sak frågor. Hon förklarar och nyanserar. Tänk om! Tänk om vi finge två så skickliga politiker som KDs ledare och Annie Lööf som statsminister och vice statminister. Kvinnorna tar över i svensk politik. Släng Er i väggen, kosymnissar!  Eva Busch Thor kommer att höja intressen för politik i landet och göra partiledardebatterna
till shower.
 
jag kan ha andra tankar om hennes syn på straff. Unga omdömeslösa personer som är offer för en våldsideologi skall tillfälligt ha stränga tillrättavisanden och vara föremål för SÄPOS övervakning men livsstidsstraff för ogärningar begångna i förvirrat tillstånd bör inte förekomma i en rättstat som vårt land. Dock flertal mord begångna i krig är en svår handling som skall bedömas hårt av en raättstat.
 
 

Kilsrundan


Löpträning

Jag läser på friidrott.se att vårt senaste tillskott på internationell friidrottshimmelen, Andreas Almgren ägnat sig åt alternativ träning större delen av höst- och vintersäsongen. Det är bara de senaste fyra och en halv veckorna som han kunnat löpträna om jag skall tro till 100% vad som berättas i artikeln.
 
Och min första tanke är. Jag skulle bra gärna vilja veta i detalj ex under en fyra veckors period vad alternativ träningen har bestått i. Och den andra tanken är varför ägnar sig våra skadedrabbade friidrottare inte åt alternativ träning som ett regelbundet inslag i träningen?
 
Alltför många mångsteg, studshopp och annan spänstträning kan jag ana har förorsakat en del skador hos hoppare och sprinters. Medel- och långdistansare nöter ut hälsenor och liggament med för många intervaller och löpning överhuvudtaget. Alternativ träning i form av cykling och simning samt mjölksyraproducerande styrkeövningar borde vara medecinen. Och jag antar att Andreas har ägnat sig åt dessa träningsformer under höst och vinter.
 
Jag kommer att tänka på Sebastian Coes träning som innehöll ett stort parti cirkelträning i form av ex framåtlutande benväxlingar, upphopp från nigsittande till full sträckning av kroppen och med händerna fullt utsräckta upp i luften. Jag har själv prövat på övningarna och mer mjölksyreproducerande övningar har jag svårt att hitta.
 
Jag frapperas av när jag ser Andreas springa av hans otroliga bålstyrka. Han kommer in på upploppet med bröstkorgen (bålen och höfterna) framskjutna och pendlar med armarna precis enligt en instruktionsfilm för löpning. En sådan styrka behöver inte framtränas av löpning utan den kan individen träna fram genom stillastående styrkeövningar för bål och överkropp och antar jag de olika höftmusklerna. Behöver löparen egentligen vara så stark i lår och vader som han kanske tror?
 
 

Inget nytt

Näst lärarlöners låga nivå tycks ordningsproblem vara ett av problemen i skolan. Om eleverna stökar och gör annat än är uppmärksammade på inlärningen vittnar det om ett ointresse för vad skolan har att erbjuda. Skolans utbud kan vara dåligt på grund av lärarnas inkompetens men jag tror ändå att elevernas ointresse är en spegling av samhällets ointresse för bildning. Dvs Löfven kan ha rätt i att en del av befolkningen behöver skärpa sig och ta emot vad samhället har att erbjuda och göra sin plikt. Problemet är att Löfvens budskap knappast går hem till de grupper som bäst behöver ta emot budskapet. De redan frälsta lyssnar och har inordnat sig i samhällets regelverk.
De som behöver komma på utvecklingssamtalen som skolan erbjuder ägnar sig åt andra sysslor när de skall bistå barnen med hjälp.
 
Jag tycker det är mycket märkligt att inte dagisverksamheten ger bättre avtryck i senare år i form av ordning och reda i den nioåriga skolan. Är det så att det behöver ställas större krav på föräldrarna i samband med dagisverksamheten? När jag pratar med enstaka lärare verkar det som kontakten med föräldrar  är en tung börda. Föräldrarna ställer orimliga krav på lärarna utan att ta hänsyn till lärarrollen. Är vissa föräldrar grupper alltför populistiska liksom en del grupper i samhället ? Dax att ta Löfvens budskap på allvar och göra något konkret. 
 
Utvecklingsmoral behöver förklaras. Om det ligger något allvar i budskapet och inte bara är en floskel som spottas ut från en scen i Almedalen behöver något konkret följa på orden. Men Löfven vågar inte föreslå obligatorisk föräldrautbildning med krav på närvaro vid ex dagismöten och i den nioåriga grundskolan. Hur många röster får sossarna och hur många får SD?
 
Kommentatorer efterlyser förnyelse och ideutveckling både hos avgående regering och tillträdande. Inget nytt hörs möjligen några visioner utan konkret innehåll.
 

Kilsrundan, Personbästa


Fotbollsspel

Jag lyssnar (tittar) sällan eller nästan aldrig på uppsnack och efterkommentarer till matcher. Pratet rör sig om spelsystem som jag aldrig ser samstämmer med vad lagledare eller kommentatorer försöker beskriva. Jo jag ser hur lagen ställer upp för avspark dvs 4-4-2 och en målvakt. Och hur de rör sig enligt samma mönster när spelet går sakta och vid frisparkar. Men därimellan är den enskilde spelarens spring och bollbehandling det helt avgörande för respektive lags resultat. Men kan ett lag vara ett lag och nå resultat med medelmåttliga spelare?
 
Degerfors skiljer sig från allsvenska och superettan lag. Deras spelmönster är helt tydligt. Där kan fyra spelare vara inblandade på relativt liten yta i ett småpassande som motståndaren har svårt för att bryta. Deras spelide förstår jag. Ideen går helt tydligt ut på att hålla bollen inom egna laget så länge som möjligt. Och det leder inte så sällan till att motståndaren glömmer bort en Degerfors spelare som då förblir omarkerad och vips finns bollen hos honom och en farlighet uppstår. Med ett annat synsätt eller spelide. Det gäller att skapa stora fria ytor och snabbt få bollen dit genom att samla ihop många spelare på en liten yta.
 
Ser en svensk kommentator ett sådant spel kallas det i en föraktlig ton för ett evigt bolltrillande i backlinjen. Nu senast när Danmark besegrade Serbien.
 
Att tjonga till bollen på måfå till två isolerade anfallsspelare långt upp på motståndarens planhalva är mer eller mindre förbjudet hos lag som tillämpar ideen att så länge som möjligt hålla bollen inom laget. Men tyvärr tillämpas den spelideen inte sällan inom de flesta allsvenska och superettan lag och även i större sammanhang som när damlandslaget senast visade upp sitt spelsystem i VM turneringen. 
 
Och slutligen dessa eviga inlägg från kanterna som sällan resulterar. Men varför inte ,resonerar några lagledare. Något inlägg kan resultera. Men bollinnehavet? Hur går det med det och hur stor sannolikhet är det att det blir förlust?
 

Låt priset styra utbud och efterfrågan

Bostadsmarknaden och arbetsmarknaden fungerar dåligt i landet. Båda marknaderna är reglerade av förhandlingssystem mellan två parter. Fackföreningar och hyresgästföreningen värnar om de som redan har ett arbete och en bostad.
 
Föreningarna styrs av ideologiskt patos innehållande rättvisa och solidaritet. Ideologin krockar kraftigt med synen på de människor som av en eller annan anledning dragit samhällets nitlott. Således de som saknar bostad och arbete. Ett iskallt osolidariskt resonemang som skadar samhällets funktionssätt och som politikerna får uppgiften att försöka rätta till och som politikerna överlämnar till arbetsförmedling och social tjänsten i kommunerna att ta hand om. Två institutioner som dagligen kritiseras på tidningarnas insändarsidor och som har allra lägst förtroende bland samhällsmedborgarna i opinionsundersökningar.
 
Livsnödvändiga varor som kläder, mat och delvis möbler och bilar är inte reglerade av föreningar och politiker. Prissystemet fungerar utmärkt på oreglerade marknader medan det bildas kösystem och andra otrevligheter på av politiker och föreningar inblandade parter.
 
Kunderna till vissa vårdcentraler är ett annat exempel där irritation uppstår på grund av lunchstängt och stela öppettider. ICA och COOP undviker att stänga sina butiker en timma mitt på dagen och betjänar kunderna alla dagar i veckan t o m har en del butiker övervägt att ha öppet dygnet runt.
 
Ex Västerstrands vårdcentrals kunder kan bli sjuka mellan 0800-1200 och 1300-1700. Därför uppstår köbildnig på akuten vid central sjukhuset och förorsakar Landstingets skattebetalare onödiga fördyringar.
 
Medborgarna borde inse, att klåfingrigheten bland politiker och en del föreningsmänniskor som inte insett att de borde avhålla sig från att betjäna redan priviligierade grupper skadar samhällets funktionssätt.
 
 

Kilsrundan Årsbästa


Rasism och nöd

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti konstaterar en överväldigande majoritet av politiska motståndare och politiska kommentatorer. Samma kategori föklarar i nästa andetag att majoriteten av SDs väljare inte är raistiska.
 
 
Det skulle förstås vara nästintill politiskt självmord av politiker att påstå att  800 000 av väljarna är rasister. Men å andra sidan ligger en underton i påståendet om ej rasism hos väljare att de inte förstår sig på politik eller är så dåligt insatta i vad de röstar på därför kan det ifrågasättas om demokratin fungerar.
 
 
Men så är det inte att inte väljare sätter sig in i vad olika partier står för utan de är tämligen välinformerade säger analytikerna. Utan varför många röstar på SD är därför att de tycker att integrationen av de många utifrån kommande inte fungerar. Många tycker att kostnaderna är för stora för mottagandet och tar inte hänsyn till att inkomsterna på sikt också kan vara en faktor som gynnar samhället. Alltså en majoritet av SDs väljare är alltför populistiska och faller för SDs kortsiktiga argument att det är bättre att hjälpa flyktingar till en drägligare tillvaro i flyktinglägren. Slutsatsen måste bli att övriga politiska partier kan inte hålla på med argumentet att SD är ett rasistiskt parti utan förklara för väljarna varför Sverige behöver invandringen. Samtidigt som väljarna måste uppleva att nödvändiga samhällsinstitutioner fungerar på ett godtagbart sätt. Annars ställs mindre lyckade grupper mot de mer väletablerade som upplever att de betalar skatt och inte får igen uppoffringen med väl fungerande samhällsservice.
 
 
SDs opinionssiffror stiger för varje opinionsundersökning varför det är viktigt med att verkligen komma underfund med varför människor tar ställning mot att hjälpa människor i nöd. Många kanske tror att människor ställer sig på knä utanför våra köptempel av någon annan anledning än att underlätta för sig själva och nära anhöriga till ett mänskligare liv.

Försvaret om igen

Jag har totalt tappat förtroende för svenska politiker med anledning av försvarsöverenskommelsen. Förtroendet borde vara tappat sen lång tid tillbaks men det är också så att jag förändras med tiden. Sverige som skall vara ett land som står för humanitet, jämstäldhet och starka värden när det gäller mänsklighetens alla goda sidor satsar nu ökade resurser på att vi skall slå ihjäl varandra med bomber och misiler. I dag har vi chansen att visa världen vår innersta välvilja genom att helt enkelt vända andra kinden till och lägga ned vapen och krut. Visa våra grannar tillit genom att argumentera för andra värden än hot och tro på att grannen ändå vill gott.
 
Grannnen är ond och kommer att förgöra oss om vi inte visar musklerna tydligt och klart. Vi skall avskräcka grannen genom hot och argumentation om att han beter sig som jätten glufs glufs. Givetvis hörsammar inte motståndaren ett sådant resonemang utan trappar enbart upp sin egen argumentation.
 

Vi mot dom

Vilka härliga idrottstjejer satt jag och tänkte efter att ha skådat fem minuter av VM matchen mellan Nigeria och Sverige. Alltså jag fastnade för de mörkhyades snabbhet och koordinationselegans. Ofta vann nigerianskorna närkamperna de första minuterna. Det här kommer inte att bli lätt för mina landsmanninor, tänkte jag. Men så kom svenskornas slumpmål på hörnor. Dock frapperades jag åter av snabbheten hos motståndarna och hur enkelt de vann några närkamper mot di gul blå. 
Men så kommer dom fördomsfulla tankarna att vi är bättre organiserade och afrikanskorna springer mest utan att springa på de bästa ytorna och har de verkligen någon balansspelare i laget ? Domaren blåser av för halvtid och jag stänger av och går till sängs och tänker: ja det blir väl 4 - 0 till oss.
Skadeglädjen är den enda sanna glädjen har jag hört. Och jag blev glad när jag med förväntan slog på text TV och såg att matchen slutat oavgjord.
I de mest naturliga av alla idrotter att springa fort och långt är de så kallade utvecklingsländerna europeerna överlägsna. I går såg jag stundtals hur fotbollstalanger från Nigeria var nordtöserna överlägsna i många av fotbollens grunder som att springa fort och hårdhet i närkamper.
Ingenting talar för att våra damer skulle hålla högre internationell klass jämfört med herrlandslaget. Att förvänta sig toppplaceringar av svensk damfotboll i kommande mästerskap är att leva i dåtid som DNs sportkrönikör Esk skriver. I går spelade herrlandslaget 0-0 mot grannen Norge. Svensk fotboll befinner sig långt från internationella toppplaceringar. Något i förberedelserna saknas när muskulaturen reagerar negativt efter en halvleks spel. Vi nordbor verkar klenare skapt än ex många afrikanska nationers invånare och då måste vi kompensera med hållbara förberedelser som räcker för att konkurrera med framtidens lag. En del av lagsporternas problem med förberedelser är att det saknas individuellt ansvar för att komm rätt förberedd till matcher. 

RSS 2.0