Snurrigt

Om det är nästintill omöjligt att upptäcka en undervattensfarkost varför inte nästa gång ett tips kommer in ta det lugnt och avvakta. Kanske kan ÖB skicka ut några spaningspatruller på skären i stället för marinens båtar. Då håller sig kvällspressen lugna. Och försvaret kan vara övertygade om att ryska förband övar om inte hela året runt så betydligt fler gånger om året än den enda gång en privatperson råkar upptäcka ett periskop.
Personen i fråga som tipsar kommer förstås att gå till kvällspressen och beklaga sig över att tipset inte åtföljdes av militära insatser av kolossal format. Men då är det bara för ÖB att förklara att det är ingen ide att söka efter främmande eventuella ubåtar för det är nästintill omöjligt att upptäcka dem. Ja men säger kvällspressen vad skall vi ha försvaret till om de inte skall förhindra att främmande makt kränker svenskt territorium? Ja då får den diskussionen ha sin gång och möjligen kommer experterna fram till att det inte är någon ide att ha ett försvar utan satsa på diplomatiska resurser istället och fredsforskningsinsatser. Då kommer Björklund att gå i taket om han är kvar som politiker. Jag håller på Anna Ek.

Fria tankar

När det finns för mycket varor i lager brukar företag besluta om realisation. Varorna marknadsförs billigare. Så fungerar inte samhällsekonomin när det gäller arbetskraft. Arbetskraften är reglerad genom kollektivavtal mellan parterna och socialistiska politiker börjar prata om cynism om lönerna skulle sänkas med några tusenlappar för de lägst avlönade. Men föredrar människor att arbeta för mindre lön än att gå arbetslösa?
 
Jag är förvånad över att politikerna skall bestämma över människors vilja att ta arbete. Arbetsmarknaden är inte bara reglerad vad gäller löner utan också hur företag får avskeda och anställa arbetskraft. Självklart bidrar regleringarna till att företag håller igen på anställningar. Starka fackföreningar har möjligheter att balansera företagens eventuella utnyttjande av arbetskraften.
 
Bostadssektorn är också reglerad men där råder det omvända förhållandet. Där råder det brist på lägenheter. Hyresgäster skulle vilja betala mer för lägenheter vilket skulle bidra till att fastighetsbolagen skulle göra större vinster och använda vinsterna till att bygga fler bostäder vilket ytterligar skulle öka vinsterna osv.
 
Politikerna har en gigantisk pedagogisk uppgift framför sig att förklara för medborgarna hur samhällets resurser skulle kunna utnyttjas på bästa sättet. Tyvärr har vi en alltför stor del s k vänster politiker som tycker sig förstå bättre och vill skapa det bästa av samhällen för medborgarna med rader av insatser för att få människor att tänka som de och anamma den enda rätta vägen.
 
Sverige är ett land med otroliga förutsättningar bara vi kunde inse att frihet och liberalism är till fördel för främst de som av samhällets tombola utrustats med svagare förmågor än det stora flertalet. Tillväxt genom en stark företagsvänlig politik skulle gynna alla medborgare. Avskaffa företagsbeskattningen så kommer vi att nå målet med europas lägsta arbetslöshet och ha råd med världens kvalitativt bästa välfärd.
 
Tror vi verkligen att utifrån kommande människor hellre sitter i månader sysslolösa på anläggningar än att jobba för en lägre lön än vad som nu avtalas på arbetsmarknaden?
 

Landskamp

Hur dum får man vara i kommentarerna när det går ut på att tro att Putin har beordrat in ubåtar i svenskt vatten för att förbereda ett anfall i framtiden mot lilla Sverige? Naturligtvis rör det sig om harmlösa övningar som ryska förband från tid till annan planerar i svenska vatten. Hur ofta sådanan övningar utförs går inte att veta. Men det är klart att besättningar är olika skickliga i att undgå upptäckt. Just nu har uppenbarligen inte denna besättning varit skicklig nog att undvika att i ett ögonblick haft otur att gå upp i övervattensläge och haft otur att upptäckas av en individ på en av öarna i sthlms skärgård. Givetvis är Putin liksom hans närmaste rådgivare inte informerade om att hans knekter övar i svenska vatten. Ryssarna skrattar åt vad som pågår. Samtidigt skall svenska försvaret givetvis gör sitt bästa för att upptäcka vad som pågår. Det är som vilken landskamp som helst. Vem vinner och vem förlorar och hur går partena vidare för att bli bättre. Sorgligt nog är förlorarna svenska skattebetalarna för det är väl ingen tvekan om att försvaret skall till föras mer pengar för att skydda sig mot ryssen.

Arbetslösheten

 
 Nu har Ylva Johansson kommit på den ide som Arbetsförmedlingen har suttit och funderat på de senaste decennierna utan att komma på nämligen att ge arbetsgivarna den arbetskraft som de efterfrågar.
Undrar hur många möten Arbetsförmedlingens centrala ledningsgrupp med flera betydande interna möten som ägnats denna tanke under de senaste åren? Nu har Ylva Johansson kommit på hur det skall gå till och för den skull skall Arbetsförmedlingen få ökade resurser. Givetvis tar Arbetsförmedlingen till sig denna strålande ide och rodnar för att de inte under årtiondenas lopp inte själva har kunnat komma på lösningen för de arbetslösa. Jo, men vi har haft tanken säger företrädare för Arbetsförmedlingen men vi har inte haft resurser. Och arbetsförmedlare liksom alla i ansvarig ställning gör bara vad dom blir te' sagda att göra och inget annat. Här på förmedlingen har vi den kulturen att ingen får sticka ut med nya ideer utan alla skall hålla sig till det invanda, hävdar informationsdirektören. Vi är enbart tacksamma för att regeringen hjälper oss att lösa problemet med arbetslösheten.
 
 
 

Göran Greider

Jag hänger på bibblan åtminstone en gång i veckan och upptäckte häromsistens på anslagstavlan att Göran Greider skulle hålla föredrag om sin senaste bok "Den solidariska genen". Jag betalade 50 kr och jag blev förvånad över den stora publiktillströmningen. Hela Arenan var smockfull och jag fick en av de sista platserna och stolar började ställas in efter jag hade slagit mig ner. 
Göran Greider har en behaglig framtoning så till vida att han pratar tydligt och relativt fort utan att förlora distinktionen som en del av dagens snabbpratande ungdomar.
Nåväl, G är övertygad socialist och vill självklart hitta något i människans natur som på ett övertygande sätt kan förklara att nutidens samhälle har skapat motsatsen dvs den egoistiska och av ekonomiska krafter drivna individen.
Och han har lyckats för forskning visar att vi i grunden är samarbetsvilliga. Om någon ler och vi tittar denna person i ansiktet framtvingar det ett leende hos betraktaren. Nomadstammar drev omkring på stäpperna i begynnelsen. Samarbete var den enda möjligheten till överlevnad. Hur det gick när den ena stammen mötte en annan gick inte Göran in på. Ville någon i gruppen roffa åt sig mer än någon annan blev denne tillrättavisad.
Jag satt och funderade på hur människans övriga gener  bidragit till människans utveckling. Men Görans tes var att den solidariska genen var den som dominerat.
G medgav att hans ideer spretade. I grunden härstammar solidariteten som rasister visar om sin begränsade grupp från samma gen som den solidariska människan visar med den globala populationen. 
G är arg över att politiken samlats i mitten men då flög tanken genom mitt huvud att det stämmer ganska bra med Gs tes att människan i grunden är samarbetsvillig. G vill att klyftorna skall minska och strävan mot ett samhälle där alla skall belönas om inte exakt lika så i alla fall ganska lika är tydlig.
G är kritsk mot det nuvarande elitistiska politiker etablisimanget. Lösningen borde vara som på den gamla goda tiden då folkrörelse sverige var i gång och bygdde upp det goda folkhemmet. Det borde myllra av folkrörelser som diskuterar samhällets grundvalar. 
Jag tänkte var är bättre att börja än på dagis. Att lära barn samarbete och solidaritet från grunden. Men är det inte det vi har hållit på med se'n sjuttiotalet? Och ändå ser det ut som det gör med liberala ideer och rasistiska tongångar. Konstigt!
Så var det dax för frågestund och då är det förstås en del män som skall hålla egna små föredrag. En del var helt obegripliga men G lyckades svara kort. Sju män frågade och en kvinna. 
Det var trevligt! När jag kom hem frågade hustrun om  det var någon bekant där. Nej, svarade jag det var Karlstads intelektuella som deltog i mötet.
 

Frågetecken

Varför går COOP värmland dåligt och VDn sparkas medan grannen IKEA är ett välskött företag och med en helt annan företagskultur? Borde inte medlemsägda COOP vara det företag som genom sitt medlemsägande hade de billigaste varorna och den bästa servicen? Varför verkar den andra grannen ICA Maxi skörda de fetaste vinsterna?
Har det något med incitament och skötsel av företag att göra? Medlemsägda COOP drivs av tillsatta tjänstemän som verkar sitta och om inte peta i näsan om dagarna så i alla fall inte lägga ned hela sin skäl i företaget. 
Jag träffar en anställd på möbelföretaget som berättar att befattningar som IT chef, fastighetschef eller säkerhetschef håller vi inte så hårt på inom bygget. Visserlige är vi förstås ansvariga i våra respektive befattningar men vi hugger in där det behövs som bäst. 
Ser vi att det behövs insatser utöver det vanliga inför öppnandet en dag så är alla ute på "golvet" och jobbar oavsett befattning. Jag anar att IKEA har en från grunden annnan företagskultur än det medlemsägda COOP.
I dag har socialdemokraterna och vänsterpartiet nått en övernskommelse om vinster inom välfärdssektorn. Kommer det i framtiden att förhindra nya entreprenörer med nya koncept att driva företag inom välfärdssektorn?
Vi vet inte vad vi går miste om.

Svensk fotboll

Jag fågar om MFF har vunnit allsvenskan på egen styrka eller de andra lagens svaghet? Konkurrenterna förlorar när det börjar dra ihop sig mot bottenlagen. IFK förlorar mot Mjällby och Norrköping. AIK förlorar fem matcher i rad när de skall vara som bäst. Elfsborg samma utveckling. Häcken förlorar mot bottenlaget Falkenberg. Samtliga konkurrenter blir som sämst när de skall vara som bäst.
MFFs konkurrenter kunde inte hävda sig bland Europas mittskikt. Däremot har Danmark två lag i Europa league och Finland ett. Champion League består av 32 lag och Europa league av 48. Tillhopa 80 lag. Svensk fotboll går bakåt. Varför? Inomhushallar finns i varje svensk medelstor stad likaså plastgräs en mass som ger möjlighet till träning under dåliga väderförhållanden. Varje svensk skolungdom kommer i kontakt med bollen genom klassfotboll och varje lag håller sig med knattelag ända ner i förskoleåldern. 
De bästa spelarna försvinner utomlands heter det. När de kommer till landslaget för kval til EM och VM är de medelmåttor i internationella sammanhang och klarar inte att kvalifisera landet till internationella mästerskap. Varför? 

Hjältar mm

Hur mycket handlar det om tillfälligheter för att en lagidrottare skall få epitetet hjälte? Alldeles uppenbart är fallet när det gäller hockeymålvakter. Där räcker det med att forwards skjuter undermåligt. Men nu tänker jag på fotbollsspelaren Rosenberg, alltså han som har gjort mål för Malmö FF och som har betytt avancemang till Champion League och tre poäng efter två matcher.
Granskar jag hans mål är det mer motståndarens tabbar än hans egen förtjänst som har legat bakom nättrasslet i motståndarens bur. Jo, säger fansen och journalistkåren som är begeistrad men Rosenberg har en tuffinställnig som gör att motståndaren tvingas till tabbar. Och så gäller det att vara på plats där det händer. Rosenberg ligger på delad fjärde plats i den Allsvenska skytteligan med 12 mål och före ligger klubbkompisen Forsberg och på platserna 1 och 2 Vibe och Accam med 20 respektive 17 mål. Allsvenskan tillhör inte de bästa ligorna i Europa.
Jag vill nog se fler prestationer av Rosenberg i kommande Champion league matcher för att han skall få hjälte status hos mig.
För övrigt förundrades jag över Bahtas goda svenska när hon uppträdde hos Skavlan. En tjej som kommer att tillföra svensk friidrott många underbara stunder i framtiden. 
Men också djupt imponerad av Degerfors resultat i Superettan. Seger mot Sundsvall och två oavgjoda mot Ljungskile med snudd på seger i båda matcherna. Åtminstone ett av lagen är kvalificerade för Allsvenskt spel nästa säsong.
 

RSS 2.0