Göran Greider

Jag hänger på bibblan åtminstone en gång i veckan och upptäckte häromsistens på anslagstavlan att Göran Greider skulle hålla föredrag om sin senaste bok "Den solidariska genen". Jag betalade 50 kr och jag blev förvånad över den stora publiktillströmningen. Hela Arenan var smockfull och jag fick en av de sista platserna och stolar började ställas in efter jag hade slagit mig ner. 
Göran Greider har en behaglig framtoning så till vida att han pratar tydligt och relativt fort utan att förlora distinktionen som en del av dagens snabbpratande ungdomar.
Nåväl, G är övertygad socialist och vill självklart hitta något i människans natur som på ett övertygande sätt kan förklara att nutidens samhälle har skapat motsatsen dvs den egoistiska och av ekonomiska krafter drivna individen.
Och han har lyckats för forskning visar att vi i grunden är samarbetsvilliga. Om någon ler och vi tittar denna person i ansiktet framtvingar det ett leende hos betraktaren. Nomadstammar drev omkring på stäpperna i begynnelsen. Samarbete var den enda möjligheten till överlevnad. Hur det gick när den ena stammen mötte en annan gick inte Göran in på. Ville någon i gruppen roffa åt sig mer än någon annan blev denne tillrättavisad.
Jag satt och funderade på hur människans övriga gener  bidragit till människans utveckling. Men Görans tes var att den solidariska genen var den som dominerat.
G medgav att hans ideer spretade. I grunden härstammar solidariteten som rasister visar om sin begränsade grupp från samma gen som den solidariska människan visar med den globala populationen. 
G är arg över att politiken samlats i mitten men då flög tanken genom mitt huvud att det stämmer ganska bra med Gs tes att människan i grunden är samarbetsvillig. G vill att klyftorna skall minska och strävan mot ett samhälle där alla skall belönas om inte exakt lika så i alla fall ganska lika är tydlig.
G är kritsk mot det nuvarande elitistiska politiker etablisimanget. Lösningen borde vara som på den gamla goda tiden då folkrörelse sverige var i gång och bygdde upp det goda folkhemmet. Det borde myllra av folkrörelser som diskuterar samhällets grundvalar. 
Jag tänkte var är bättre att börja än på dagis. Att lära barn samarbete och solidaritet från grunden. Men är det inte det vi har hållit på med se'n sjuttiotalet? Och ändå ser det ut som det gör med liberala ideer och rasistiska tongångar. Konstigt!
Så var det dax för frågestund och då är det förstås en del män som skall hålla egna små föredrag. En del var helt obegripliga men G lyckades svara kort. Sju män frågade och en kvinna. 
Det var trevligt! När jag kom hem frågade hustrun om  det var någon bekant där. Nej, svarade jag det var Karlstads intelektuella som deltog i mötet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0