Försvara mot terrordåd

Att ytterligare ett terrordåd skulle inträffa i Sverige inom en snar framtid är inte helt osannolikt. Och om det som de flesta tror osannolika skulle inträffa hur skulle samhället se ut efter ett sådant dåd? Det går givetvis och skulle vara nyttigt för att maximala åtgärder skulle vidtas för att förhindra ett dåd att spekulera i vad det värsta dådet skulle kunna vara och vilka reaktioner det skulle kunna ha bland allmänheten. Om det värsta skulle inträffa att ett dagis skulle drabbas och små barn skulle vara offer vad skulle det få för åtgärder och förslag från politiker?
 
För att förhindra att terrordåd inträffar kommenderas poliser ut på gatorna. Troligen för att fler ögon kan upptäcka vad ringa ögon ser. Varför inte i förväg försöka att ännu mer säkerställa att terrordåd inte  skall inträffa genom att ännu fler ögon kommenderas ut på gatorna. Ex genom att mobilisera hemvärnet. 
 
Och som jag tidigare hävdat varför läggs så mycket resurser på vapenslag som är lämpade för att skjuta på fientliga flygplan och invasionsstyrkor i stället för att skydda befolkningen för vad som faktiskt är verklighet i nuläget nämligen idologiskt övertygade grupper som vill förstöra nuvarande samhällsordning? Och som alla är eniga om är svåra att över överskådlig tid  komma till tals med. Rysslands politik kan ändras över en femårsperiod till att vara vänlig mot sina grannar men att utrota jihadister, går det?
 
Politiker försöker att förhindra att terrordåd skall inträffa främst genom att bygga upp institutioner som genom avlyssning och annan informations inhämtning skall säkerställa att det värsta inte inträffar. Men betydligt starkare åtgärder när det västa har inträffat brukas i regel. Kommer då hemvärnet att patrullera gatorna? Och kommer resurser att satsas på fysisk övervakning av det mest känsliga i samhället, dagis och skolor?
 
Vad vi i går trodde var omöjligt kan visa sig möjligt i morgon.
 
 

Förberedelser inför EM

 
 
Hur skall landslaget förbereda sig inför EM i Frankrike om sex månader? Och hur bör förbundskaptenen agera?Första åtgärden borde vara att ta ett starkt träningsgrepp om de som kommer att bli aktuella. Dvs komma överens med spelarna att det fordras extra träningsinsatser  utöver träningen på klubbnivå om vederbörande är med på att prestera ett överraskande resultat för laget. Ex måste löpförmågan förbättras och den individuella styrkan. Två löppass i veckan i form av korta intervaller ex 100 x 100m som slutmål första veckan i juni. Då fordras det att spelarna börjar nu med ett test vad var och en förmår för att succesivt höja förmågan till en vecka före första match. Sex till åtta utvalda styrkemoment med tonvikt på spänst kompletterar löppasset. 
 
Sedan kommer vi till speltaktiken. Teori genomgångar på ett tidigt stadium ex i samband med julhelgen. Hamren skall förklara att bolltrillandet på egen planhalva är första målsättningen. Minst åtta moment med upptill 20 säkra passninger inom ramen för nittio minuter bör vara målsättningen till att börja med. Vissa spelare ex fyra st skall specialisera sig på krossbollar från egen planhalva till mitten av motståndarens ytterlinje. Andra skall ha som specialitet att slå en 20 meters passning i form av en hård bredsida till en specifik punkt på motståndarens mittenhalva.
 
När passningssäkerheten har infunnit sig på egen planhalva skall målsättningen vara att flytta upp spelet i vissa sekvenser på motståndarens planhalva. Dette låter sig självklart inte göras med lätthet efter som vi möter kvalificerat motstånd. Med utan höga målsättningar inga framgångar. 
 
Fasta situationer tränas vid samlingar och här tror jag att träningen överdrivs. Fasta situationer behöver egentligen inte tränas på plan utan kan med fördel förklaras med teorilektioner.
 
Och sist men inte mnst förklara att nu överger vi 4-4-2 utan laget skall förflytta sig efter hur spelet utvecklas och det är då den stärkta löpförmågan kommer laget tillgodo. Och fowards skall inte stå och vänta på inlägg utan löper med från försvar til anfall. Hela laget försvarar sig och hela laget går till anfall.

Taktik

 
 
Hur roligt kan det vara att spela fotboll om jag nästan aldrig får stöta i bollen? Så måste flertalet i det svenska laget ha tänkt under danmarksmatchen. Men dom är vana.
 
Numera går det att mäta hur långt en spelare springer på plan under en match. Jag efterlyser statistik på hur många inkast Sverige gjorde och i hur många procent av inkasten som resulterade i förlorad boll. Samma sak vid målvaktens utspark.
 
Hur många passningar i följd lyckades Sverige med? Där kan statistikerna dela in i intervallområden ex över 15 st passningar i följd, mellan 10 - 15 osv. Målsättningen borde vara inför en match att laget levererar ex 8 st passningssekvenser som innehåller över 15 passningar i följd. Varför en sådan målsättning? Jo då säkerställer lagledningen att inte motståndaren tillåts dominera spelet. Chanser till nackdel för egna laget uppstår då motståndaren har bollen. Jag har aldrig hört någon lagledning levrera en sådan taktik inför en match. Vad jag hör är detta ständiga prat om 4-4-2 och så ser jag pärmar som det bläddras i inför byten i 90 matchminuten. Finns det mer eller mindre bollsäkra spelare? Det är förstås sådana spelare som skall bytas in inte prat om defensiva eller offensiva spelare.
 
Och varför är det bra att trilla boll, jo som i Danmarksmatchen så jagar svenskarna Danska spelare och i ivern att ta bollen från motståndaren drar laget på sig frispark på frispark. Hur ser den statistiken ut 5 - 42? Och målchanserna ökar och försvarsspelarna blir trötta över att ständigt behöva mobilisera kraft inom eget straffområde dessutom ökar risken för hands och fällningar.
 
Om nu motståndaren är skickligare och kan behandla bollen på ett smartare sätt ja då kan det vara befogat med igelkottstaktik men då måste den utföras på konsruktivt sätt med målsättningen få frisparkar och att inte jagandet efter bollen tar för mycket kraft således smarta positioner. Så uppfattade jag inte att svenska laget utförde matchen utan jagandet resulterade i ständiga frisparkar  alltså spelarna kom in i positionerna för sent på grund av ödslande med för snabba och långa löpningar tillföljd av dåligt positionerande.
 
Har vi den smartaste förbundskaptenen inför EM i Frankrike?
 

Bedrövligt

 
 
Sämsta jag skådat ett svenskt landslag prestera. Jag räknade till en sekvens med mer än tio passningar inom laget över de nittio minuterna. Det kunde lika gärna ha blivit 2 - 5. Den individuella skickligheten hos 9 spelare når bottenbetyg. Isaksson är målvakt och kan inte jämföras med utespelare annat än vid utsparkar och att sätta igång spelet och där är Isak ungefär lika dålig som alla andra målvakter. utom Neuer som är en bollbegåvning.
 
 
Zlatan är förstås outstanding. Men varför kan inte ett svenskt landslag hålla i bollen mer än några tio sekunder. Borde gå mot ett mediokert lag som danskarna. Bollmottagningen är under all kritik. Och att göra sig passningsbar är det för svårt på grund av motståndarens skicklighet eller blir hjärnan snabbt uttröttad efter några få minuters spel? Sverige kommer att bli lika förnedrade i EM som Malmö blivit i Champion Ligan. Vad beror det på att svenska fotbollspelare inte är som andra nationers i övriga europa några undantagna som finland och norge som är ungefär som vi?
 
 
Zlatans frisparks mål var fotbollsgodis likaså hans snabba förflyttning inom straffområdet för att göra sig omarkerad och få utrymme för att smeka bollen i mål. Således måste förflyttning komma dit bollen är tänkt att spelas av en medspelare. När skall Hamrin m fl börja fundera på den tekniska finessen?

Enhörningen

I dag när jag satt och värmde upp på Kaisern skrattade jag till när jag vände mig till vänster och tittade ner mot det mörka hörnet i Wåxnäshallen. Det var där Enhörningen började sin karriär. Jag avslutade läsningen av boken i går. En bok som inte låter sig läggas undan när jag väl hade börjat läsa den. Underhållande och spännande rakt igenom. Som jag upplevde det ytterst få sidor med dött innehåll om ens några. Och vilken otrolig story men med ingredienser som kan komma och möjligen har överenstämt med verkligheten. Kanske rent av verkligheten kan komma att överträffa historien. Ständigt uppdakas nya otroliga dopingfall. Och hur kan Sebastian Coe ha suttit och betraktat fusket i sju år?
 
Bröderna Karlssson måste ha haft roligt och samtidigt jobbigt att färdigställa ett digert arbete. Jag anar att tankarna under skrivperioden inte många ggr ha vilat från hur de skulle få till det i avslutingen av storyn. 340 sidor med många ord på varje sida och breda sidor. Lättläst!
 
Jag önskar lycka till med försäljningen och det skall bli jätte spännande att vänta på att min favorit Magnus Utvic skall recensera boken i Morgonsoffan någon kommande tisdag. Han är sportintresserad även om fotboll är hans grej och jag vet inte vilka kriterier han har för att ta upp vissa böcker. 
 
Boken kan vara en grej att rekommendera till ungdomar på friidrottgymnasierna och övriga atleter också.
 
Mitt betyg blir en fyra.
 

Ordning och reda

Går det för Europas politiker att få ordning och reda på människors drömmar om ett bättre liv? Jag tror det inte. Människor kommer att ta sig till EU även om Dublinförordningen slopas och ersätts med ett annat system. Människor vill inte sitta internerade I åratal i vänta på att deras asyl ansökningar skall behandlas. 
 
Situationen är redan utan kontroll och kommer att bli ännu värre. Hur skall ett system kunna hindra flyktingströmmen över haven och vad har politikerna för svar på att inte öppna landgränsen över ex Turkiet till Europa? Människor kommer att ta sig fram oavsett taggtrådar och system. Hur skall greker och turkar kunna hantera människorna som kommer till Lepos. skall de samlas där i månader i vänta på fördelning till Europeiska länder? Total omöjligt!  Utan människor kommer att ta sig dit där de har information om att det är bäst att vara.
 
Hur skall problem länderna i Europa kunna hantera tio ja hundra kanske tusen fler flyktingar än de i dag tar emot.
Skall Estland som i dag tar emot tio ta emot 100 eller 1000 ? Litauen, Lettland, Rumänien, Tjekien, Slovakien m fl.
Kommer människor att stanna i länderna? Givetvis inte. Löfven m fl har det hela utom kontroll oavsett system.
 
Nu har svenska medier slutat att informera om lägren i Frankrike där människor samlas för att kunna ta sig till Storbritannien. Hur ser det ut i Italien? Har båtarna över den delen av Medelhavet slutat att komma? Det enda vi vet är att nya situationer kommer att uppstå som är utanför politikernas kontroll.
 
Lösningen på problemen med flyktingströmmar är att världens krisländer slutar att bråka och  skapar utbildningssystem likt de civiliserade. Och när sker det? Israel/Palestinakonflikten har pågått i snart 70 år. 

Investera är det politiska mantrat

 
 
Investera i bostäder och infrastruktur hörs i varje politisk debatt i dag. För att nå europas lägsta arbetlöshetsnivå 2020 krävs investeringar. Men hur skall det gå till praktiskt? Bostäderna skall dessutom vara billiga så att fler kan finansiera sitt boende. Politikerna måste i så fall styra de privata bolagen i byggprocessen för att uppnå målet billiga bostäder och hur många bostäder som skall kommenderas fram under en viss tid.
 
Hur skall det praktiskt gå till att sätta igång investeringsprocessen i bostäder i landet? Vänstern m fl uppfattar jag som företräder statlig lånefinansiering. I dag har vi inget bolag som i statlig regi bygger bostäder. Staten äger inget bolag som de kan kommendera att bygga bostäder och lätt överföra lånade pengar till, till killnad mot Trafikverket som prioriterar vägbyggandet. Dock finns det en mängd privatägda byggbolag av varierande storlek. Alltifrån Skanska och NCC till lokala småskuttar. 
 
Staten skall låna och sedan portionera ut lånebeloppen till privata bolag för att de skall sätta i gång byggandet eller starta eget statligt bolag. Det senare långt i från verkligheten. Processen med ökad statlig inblandning verkar minst sagt öka det byråkratiska krånglet som redan i dag anses behövas reformeras inte minst på kommunal nivå. 
Kommunerna bygger bostäder genom kommunala bolag som har som målsättning att bedriva lönsamma affärer på marknadens villkor. I Karlstad bygger KBAB ca 150 - 200 bostäder per år på marknadens villkor. 
 
Är det meningen att investeringar i statligt kontrollerade affärer inte skall agera marknadsmässigt? Hur går det då med övriga bolag som tvingas gå med förlust för att följa det statliga byggandet. Verkar som moment 22. Och hur pass insatt är väljaren i argumenten för och emot statliga investeringar i bostäder? Minst sagt förvirrande och komplicerat.

Jobbskapande

Nu är det högsäsong för politiker att skriva vackra ord om hur jobben skall bli fler. Fler människor kommer till landet än någonsin och då är det högkonjunktur för jobbskapande åtgärder bland politiker. i valrörelsen höjde Löfven rösten från talarstolar runt om i landet att utbildning i kombination med praktik skulle skapa 30 000 jobb för ungdomar som saknade gymnasieutbildning. Ett år senare rapporteras att av detta har blivit ett jobb. Efterfrågan har saknats. Hur skall jobbskapandet i en handvändning kunna revoltioneras för de tusental som nu kommer och som inte annat vill än att arbeta och bidra till sin försörjning?
 
Matchning fungerar dåligt på svenska arbetsmarknaden. Företag efterfrågar arbetskraft men hittar inte rätt kompetens. Dagligen ger nyheterna exempel på kvalificerad arbetskraft som väller in i landet men som kommer att bo på flyktingförläggningar i åratal. För gemene man/kvinna borde den naturligaste vägen vara att personerna efter registrering snarast efterfrågades av näringslivet.
 
Enkare jobb måste skapas. Skall vi ute i samhället se människor med spade och sopkvast putsa gatorna från skräp? Skall kommunernas maskinpark ställas i träda till förmån för handkraft? Och hur skall en sådan omvandling finansieras? Miljöpartiet har i dag en debattartikel om hur fler enkla service jobb skall kunna skapas utöver de ruttjänster som regeringen för ett år sedan ville slopa. Jag upplever att politikerna pratar om att gamla jobb skall åeruppstå. Springchasen skall ersätta allmänhetens bärande av COOP och ICA kassar och till och med att i hemmet plocka upp varorna och sätta på plats i kylen medans familjen ägnar sig åt att natta barnen. Skall även sagoläsandet ske med rutarbetskraft.? Ja, arbetsuppgifterna är många. 
 
I Downtown Abbey är närmast en pluton sysselsatt med att serva familjen på slottet. Så kan det bli i fortsättningen eller hur har politikerna tänkt sig?
 

Intervallträning

Skönt att intervallträningen nu är vetenskapligt belagd som varande den mest effektiva träningsmetoden för att uppnå maximal effekt i fråga om fysisk kapacitets uppbyggnad av kroppens funktionalitet beträffande uthållighet. Från och till har olika träningsmetoder förordats av olika tränargurur inom uthållighetssporterna. Dock har jag förstått att intervallträningen alltid har varit med som en komponent dels i uppbyggnadsperioden men också som en viktig komponent i slutfasen när resultat skall åstadkommas.
 
Jag har själv aldrig haft förmånen att få träna kontinuerligt under en längre tid beroende på mentala svagheter i form av för lite tålamod. Dock under vissa träningsperioder under höst och vinter har jag lyckats få kontinuitet i träningen och då med blandade inslag av intervall och längre distans pass. Repetitionerna i intervallerna har varit för få och längden på distanspassen inte tillräckliga. För att nå bra längd på distanspassen och tillräckligt många repetioner i intervallerna för att nå toppprestationer fordras förstås en längre sammanhängande period av många års träning utan avbrott av skador. Det är  få förunnat att ha förmånen att kunna nå en sådan målsättning.
 
I dag har vi i landet några medeldistanslöpare som verkar ha dels den mentala styrkan och dels den fysiska kapaciteten att kunna tåla hård träning under längre perioder. 
 
Önskvärt vore om firiidrottsklubbarna i landet kunde inrikta verksamheten på ett ihärdigare arbete avseende att rekrytera speciellt medel och långdistans ämnen. Men då gäller det att ha intresserade individer som bedriver rekryteringsarbetet i nära samarbete med gympalärarna i skolorna.
 
Landet har ett klimat som lämpar sig för löpträning året runt och bättre kommer det att bli eftersom jordens medeltemperatur är i stigande. Långa distanspass i temperatur kring nollan och på grusvägar och stigar som det finns en uppsjö av överallt i landskapet är den bästa uppbyggnadsträningen. Inomhushallar för kompletterande styrke och intervallträning om nu klimatet blir för hårt finns det gott om.
 
Vi har de bästa förutsättningarna så nu gäller det att friidrottsförbundet och regionerna tar vara på de intäkter motionsloppen genererar och skapar europas bästa medel och långdistans elit.
 
 
 
 

Erdogan

Framförallt är det hårdare diplomatiskt tonläge som behövs mot ledare som bevisligen bryter mot allt vad vallagar heter. Erdogan skall ställas i kylan när han besöker finrummen i övriga Europa. Han skall känna sig utfryst. Varför hälsa på Erdogan? Han skall inte bevärdigas en blick men när han talar skall övriga ledare klappra med skorna i bordet.

RSS 2.0