Taktik

 
 
Hur roligt kan det vara att spela fotboll om jag nästan aldrig får stöta i bollen? Så måste flertalet i det svenska laget ha tänkt under danmarksmatchen. Men dom är vana.
 
Numera går det att mäta hur långt en spelare springer på plan under en match. Jag efterlyser statistik på hur många inkast Sverige gjorde och i hur många procent av inkasten som resulterade i förlorad boll. Samma sak vid målvaktens utspark.
 
Hur många passningar i följd lyckades Sverige med? Där kan statistikerna dela in i intervallområden ex över 15 st passningar i följd, mellan 10 - 15 osv. Målsättningen borde vara inför en match att laget levererar ex 8 st passningssekvenser som innehåller över 15 passningar i följd. Varför en sådan målsättning? Jo då säkerställer lagledningen att inte motståndaren tillåts dominera spelet. Chanser till nackdel för egna laget uppstår då motståndaren har bollen. Jag har aldrig hört någon lagledning levrera en sådan taktik inför en match. Vad jag hör är detta ständiga prat om 4-4-2 och så ser jag pärmar som det bläddras i inför byten i 90 matchminuten. Finns det mer eller mindre bollsäkra spelare? Det är förstås sådana spelare som skall bytas in inte prat om defensiva eller offensiva spelare.
 
Och varför är det bra att trilla boll, jo som i Danmarksmatchen så jagar svenskarna Danska spelare och i ivern att ta bollen från motståndaren drar laget på sig frispark på frispark. Hur ser den statistiken ut 5 - 42? Och målchanserna ökar och försvarsspelarna blir trötta över att ständigt behöva mobilisera kraft inom eget straffområde dessutom ökar risken för hands och fällningar.
 
Om nu motståndaren är skickligare och kan behandla bollen på ett smartare sätt ja då kan det vara befogat med igelkottstaktik men då måste den utföras på konsruktivt sätt med målsättningen få frisparkar och att inte jagandet efter bollen tar för mycket kraft således smarta positioner. Så uppfattade jag inte att svenska laget utförde matchen utan jagandet resulterade i ständiga frisparkar  alltså spelarna kom in i positionerna för sent på grund av ödslande med för snabba och långa löpningar tillföljd av dåligt positionerande.
 
Har vi den smartaste förbundskaptenen inför EM i Frankrike?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0