Översvärmningar

"Vi kan inte lägga oss ned och dö" säger kommunalrådet Holm i en interview apropå byggandet av bostäder under kommande vattennivåer i Karlstads Kommun. Han kunde lika gärna ha sagt  "vi skiter så länge hängslena håller".

Men säger reportern, så drastiska åtgärder som att falla ihop och inte göra någonting, är det det enda alternativet? Nej säger Holm  men vi måste ta hänsyn till var människor vill bo. Människor vill bo nära vatten och ha fri sikt mot horisonten.

Med andra ord lev för stunden och i nuet. Det är gemene mans motto. Men varför slösa resurser på utredningar om kommande eventuella faror i framtiden.? Det är ändå ingen som bryr. Eventuellt tror den grå massan att de vart fjärde år väljer företrädare som skall ha till uppgift att fundera bl annat på framtiden och så att massans barn får en någotsånär behaglig tillvaro.

Men är Holm en typiskt representant för folkvalda kommunalpolitiker. För att tala Göteborgska "en go gubbe". Mycket talar för det.

Han skiljer sig från Maldivernas president som i dagarna är på Sverige besök och är orolig för ö befolkningen som är ungefär lika stor som populationen runt Vänern. Presidenten vill bilda en fond för kommande folkförflyttningar som blir konsekvensen av att havsnivån stiger på grund av klimatförändringar.

Kanske något för kommungubbarna/damerna i Väner kommunerna att börja planera för. Är det tänkbart att i den kommunala lagstiftningen införa en avgift för vattennära boende. Således inte enbart dyra tomter i byggande skedet utan en månatlig avgift som täcker kommande kostnader för folkförflyttningar. Ekonomiska styrmedel är det enda som massan reagerar för. Och det fria valet finns fortfarande kvar. Någon relevans måste väl ändå höga herrars prognoser få på lokala åtgärder.

Vad säger Landshövdingen och företrädare för region Värmland? De skall kanske vara ett snäpp vassare än lokala politikern i hänsyn och omdömme om framtida generationer. Jo, dom instämmer och ger tillstånd till byggnader vid vattnet. Kommunens tjänsteman är mycket tveksam och visar på problem som varit och vad som händer om det som inte skall hända händer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0