Växjö contra Karlstad

NWT hade ett utmärkt reportage i början av veckan. Reportaget handlade om jämförelse i grova drag mellan Växjö kommun och Karlstads do.

Jag fäste mig speciellt vid att Växjö kommun har 7 400 anställda medan Kd har 7 000. Trots detta har smålännigarna en krona lägre kommunal skatt. Vad kan det bero på? Invånarantalet är närmast identiskt och medellönen var några tusenlappar högre i Växjö.

Vad som förvånar mig mest är att än så länge har insändare och debattsidor i varje fall i NWT i ärendet saknats.

En krona lägre i kommunalskatt gör för en medelinkomstttagare ca 250 - 300 kr mer i plånboken varje månad. Det innebär att smärre kommunala rationaliseringar kan bidra till hela fackföreningsavgiften. Kan sedan Landstinget ta lärdom av kommunens framsteg bör regionen kunna få ett rejält lyft när det gäller att höja levnadsnivån i länet.

Har befolkningen i länet det för bra ekonomiskt när de inte bryr sig i vad de får betala för offentligt utförda tjänster? Eller är det så att majoriteten tror att det inte går att påverka den tunga byråkratiska apparaten som gör våra plånböcker magrare? Är folk så nöjda med sin vardagliga standard att de efterskänker sina surt förvärvade medel till politikerna.

Det vore kul om NWT kunde borra vidare i jämförelsen och framförallt om någon av de talrika ekonomihandläggarna på kommunkontoret inom en vecka kunde lägga ut en Excel fil på kommunens hemsida som åskådligör var skillnaden i kommunal beskattning mellan kommunerna består i. Gärna med kommentarer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0