Talangscouting

Tidigare i veckan var jag på en genomtrevlig sammankomst organiserad med publik och panel och en moderator. Ämnet var idrott. Bland annat kom frågan upp: hur hittar olika idrotter sina talanger ? Talanger poppar upp lite här och var i vårt land och inte alltid för att ta ett ex är det i Norrland de bästa skidåkarna föds (Thomas Magnusson m fl). T o m en slalomåkare av världsklass kan ha haft sin födelseort på slättlandskap. Inom våra mest populära bollsporter är disciplinen organiserad så att barnen börjar redan i första klass att spela ex fotboll och då är det lätt för föreningar att upptäcka och suga åt sig talangerna om det nu är så att individens intresse sammanfaller. I andra idrotter är det mer olika tillfälligheter som gör att just den grenen får sin stjärna.
Rörelsemönster, koordination och uppfattningsförmåga är egenskaper som gör att en individ ofta har talang i många verksamheter inte bara idrottsligt. Jag vet inte hur många procent av en population som föds med talang för olika verksamheter men kollar man på normalfördelningskurvan så representerar svansarna ca 10%. Dvs det skulle årligen födas ca 10 000 talanger i Sverige som skulle kunna vara potentiella ämnen till OS och VM representation. Hur många av dessa missar idrotten att påverka ?
Jag har varit med om diskussioner på klubbnivå och då har resultatet av diskussionen blivit att organisera kontakter med skolor och lärare inom närområdet. Dvs en gympa lärare ser naturligtvis på en termin vilka som har egenskaper som lämpar sig för idrott. Naturligtvis är det så att dessa individer också är duktiga inom alla livets andra områden som musik mm.
Lösningen för de mer udda idrotterna, tror jag, är att organisera ungdomsverksamheten så att talangscouting bedrivs på ett mer organiserat sätt gentemot skolans gympaverksamhet. Samarbete är naturligtvis det ideala. Låt ungdomarna i organiserad form få pröva på bandy,bordtennis, brottning, skytte, golf etc. Dvs en slags lokal samarbetsorganisation inom te ex landskapets idrottsförbunds verksamhet. Denna organisation har nu rent administrativa uppgifter där effekten av insatta resurser på idrottslig verksamhet på basplanet kan diskuteras.
Lösningen är att dra ned på administrativa resurser och anställa utbildade tränare som ansvarar för min skissade verksamhet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0