Ekonomi

I oppositionens retorik ingår att hävda att det råder massarbetslöshet i landet. Arbetslösheten ligger strax över 7% och jag frågar mig vilket tal som massarbetslösheten aqvskaffas vid. Enligt oppositionen skall det råda full sysselsägttning vilket knappast är ett realistiskt mål. Det finns ingen nivå som definieras som massarbetslöshet möjligen kan det vara vid 20% eller som i Jemen där 70% av befolkningen är utan arbete.

Jag läser i dag på DN debatt att http://www.dn.se/debatt regeringen gasar i nedförsbackar och bromsar i uppförbacken. Ett synnerligen kraftödande och ineffektivt sätt att ta sig fram på. Genom att använda metaforen vill debatörerna beskriva dels hur regeringen genom en stram finanspolitik och dels hur Riksbanken genom en klantig räntepolitik utvecklar en ekonomi som bidrar till för stor arbetslöshet.

Finanspolitiken kan balanseras genom att budgeten visar över eller underskott. Att i ett läge när europeiska länder visar total brist på ansvar när det gäller budgetdisciplin ja då hävdar seriösa svenska debatörer att lilla sverige skall gasa. Visserligen är två av våra största handelspartner Tyskland och Norge i balans och bidrar till att efterfrågan i landet kan hållas uppe.

Naturligtvis gäller det att i detta läge vara ytterst försiktig med offentliga medel för att ha beredskap om det skulle visa sig att efterfrågan från utlandet faller. Konsekvensen blir att arbetslösheten stiger och skatteinkomsterna minskar vilket innebär att underskotten i den offentliga sektorn stiger. Sverige behöver åter låna till offentlig verksamhet. Inget önskeläge.

Regeringen bedriver en myckert ansvarfull politik. Nu gäller att fackföreningarna förstår att arbetsmarknaden behöver reformeras dels genom att lägsta löner sänks och flexibiliteten i LAS ökas och värnskatten avskaffas.

Kommentarer
Postat av: Smsa Låna

För en gångs skull lärde jag mig något genom att läsa en blogg. Det är inte varje dag man gör det direkt, tack för att du lägger ner din tid på att blogga :).

2012-01-12 @ 23:26:12
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0