Sjukvården i Värmland

I dagens NWT läste jag ett reportage om att kirurger på Torsby Lasarett hade perforerat tjocktarmen på en patient i samband med ett ingrepp. En  medecinsk praktikerande allmänläkare hade upptäckt missgreppet. Patienten hade naturligtvis efter att han kommit till medvetande på intensiven omedelbart bett att bli överförd till Karlstad Lasarett.

Nu är jag inte ute efter att misskreditera professionaliteten. Naturligtvis frågar sig allmänheten går det att lita på små sjukhus proffisionalitet? Hur många operationer av olika slag utförs på mindre sjukhus och vilka chanser och risker tvingas yrkesutövarna ta på sig?

Landstingspolitiker har makten att bestämma hur organisationen skall se ut. Men Socialstyrelsen utövar tillsynen utan att ha makten att besluta över hur många små sjukhus vi skall ha i olika regioner. Nu skall Soc. resa till Torsby och kontrollera verksamheten senare i höst. Vilka regler finns hos Soc. för att viss verksamhet skall få utövas dvs operationer av olika slag?

Lokala opinioner kan kräva att ex BB skall finnas på lasarett där det föds 20 barn per år eller hur var det i övre Norrland?

Okunskap är demokratins största hot. Lägg ned Torsby Lasarett och överför resurser där ingrepp är så många att en viss säkerhet kan garanteras.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0