Arbetslöshetssiffror

I dag redovisar SCB Arbetskraftsundersökningen för andra kvartalet. http://www.scb.se/Pages/PressRelease____277879.aspx.
Inte överraskande med tanke på alla varsel och konkurser så minskar sysselsättningen andra kvartalet i rad. Arbetsförmedlingarnas kundtjänst och arbetsförmedlare samt coacher får träffa ett ökat antal människor och "jobba" med.
Jobbet innebär att registrera utbildning, senaste arbete och all övrig data som finns om personen samt ställa ett antal frågor om vad för arbete som den sökande har som målsättning att söka. Samtalet resulterar i s k handlingsplan som innebär att den sökande skall söka arbete åtta timmar om dagen annars kan A-kassan komma att dras in. 
Meritförteckning och Pesonligt brev skall konstrueras och nu är det nya att den sökande får hjälp av en coach att arbeta fram handlingarna vilket är målsättningen att detta skall öka chanserna för den sökande att få ett arbete i konkurrens med flera hundra andra som söker samma jobb med hjälp av andra coacher.
Enligt Analyschefen vid AF ökar detta antalet jobb i landet. Ett märkligt resonemang med tanke på att det finns ett antal jobb att söka och antalet coacher och arbetsförmedlare samt administratörer vid AF inte ökar antalet jobb i landet.
Möjligen om de regler som finns tillämpades hårdare skulle antalet arbetslösa minska marginelt. Och främst då regeln om att  den arbetslöse måste flytta. Men då trängs någon arbetslös på orten dit den arbetslöse kommer att trängas undan på så den regeln är tämligen meningslös. Visserligen kan det hända att kompetensen saknas på orten och då är regeln verkningsfull. 
Näst Försvarsmaktens överfyllda administrationslokaler är arbetsförmedlingarnas dito det mest slösktiga som samhällsmaskinen sysslar med. Men mycket mer finns i kommuner och statligga inrättningar.
Hjältarna i samhället är de småföretagare inom olika tjänstesektorer som vardag som helg ägnar sig åt verksamheten mer än åtta timmar per dag utan att kunna ta ut bruttolöner över 10 000 kronor. Jämför det med alla anställda inom byråkratin som brutto förtjänar i medeltal 25 000 plus alla övriga ersättningar för semester, övertid, OB mm och till detta kommer 40% övriga kostnade för pensioner olika andra försäkringar mm. Inte undra på att arbetslösheten ökar snabbt när efterfrågan minskar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0