Förvirrad debatt

Jag lyssnade på en debatt mellan soc företrädare Karin Jämtin och en moderat i morse. Debatten gällde om privata företag som bedriver friskolor skall få göra vinst och dela ut till aktieägarna. Nej säger Jämtin. Hon refererar till undersökningar av sådana företag och undersökningarna har kommit fram till att lärartätheten är mindre hos vinstdrivande företag än hos övrig. Alltså blir tjänsten av sämre kvalitet.
Då inställer säg den generella frågan. Producerar  verksamhet där det finns mer folk i förhållande till samma verksamhet med mindre antal anställda alltid tjänster och varor av bättre kvalitet. Jag ställer mig tveksam till att det förhåller sig så.
Men nu gäller det utbildningsverksamhet. Och då verkar det vara en sanning som är svår att ifrågasätta att högre lärartäthet producerar en undervisning som gör att eleverna kommer ut med bättre kvalitativa kunskaper. I alla fall om jag lyssnar på Jämtin och de undersökningar hon hänvisar till. Och borde det inte vara så?
Gemene man tänker då om det gick en lärare på en elev skulle drömmen vara uppfylld. Men vad händer då med det självständiga elevarbetet och sökandet efter kunskap som tycks vara prioritet ett i dagens undervisningsmetodik och vad sysselsätter sig den läraren med under tiden som eleven arbetar självständigt.
Min slutsats måste bli att det inte går att bestämma om lärartätheten skall vara ett visst tal utan även inom undervisningen måste det gå att få vara flexibel i antal lärare i förhållande till elever.
Jag tror att om undervisningsföretag får fungera under samma förhållanden som övrig tjänsteproduktion så får skattebetalarna ut mest kvalitet för pengarna. Om inte går det att trixa med redovisningen så att eventuell vinst försvinner. 
Det är precis det som är vitsen med att tillåta olika produktions former att människor tillåts vara flexibla och hitta på olika sätt att framställa varor och tjänster.
Privata skolor skall finnas säger Jämtin men aktieutdelning skall inte vara tillåten. Men skall lönen och andra kostnader också vara kontrollerade av Jämtin? Och förstås lärartätheten skall vara ett bestämt tal som skolverket bestämmer eller skall varje kommun ha den handlingsfriheten?

Björn Elmbrandt tar i dag upp Bilprovningens privatisering på Dagens Arena. Och påstår att det kommer att gå dåligt.
Varför denna övertro på att monopol av vissa tjänster är bättre än om flexibilitet får gälla och människors kreativitet? 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0