Svensk Friidrott

Som allmänt idrottsintresserad ser jag två problem i svensk friidrott.

-jag får uppfattningen utan att kunna hänvisa till statistik att vi varit bra med på internationella juniormästerskap men att inte talangerna har utvecklats i den takt de borde när de kommer till senior stadiet. Undantag finns och de är de vi ser på VM och som glatt oss de senaste decenniet med medaljer på internationella mästerskap
.
-formtoppningen. I varje fall i detta VM har den varit obefintlig eller misslyckats. Och det talas inte alls i media om hur den och den förbereder sig träningsmässigt vilket för den lite mer intresserade naturligtvis är intressant. 

Då inställer sig frågan. Hur skall dessa två problem rättas till. Om talangen finns eller är medelmåttig så är träning på rätt nivå naturligtvis medecinen i kombination med nödvändiga vid sidan om stödjande åtgärder som rehabilitering i form av tillgång till massörer, sjukgymnaster m fl stödjare. Rätt mental inställning eller korrigering och träning av den biten.

Jag förutsätter att ledare och tränare inom friidrotten vet hur mycket träning som erfordras för att bli topp sex i internationella mästerskap. Men hur är det när det kommer till de sista veckorna i förberedelser är kompetensen på rätt nivå då?

Sedan är det naturligtvis svårt att även om vederbörande vet hur det skall tränas på papperet så kanske inte utförandet och intensiteten är den rätta. Hur sker samarbetet med andra elitförbund?

Organisationen kring den aktive, vad har den för betydelse? SOK har tillsatt experter för att stödja den elit aktive. Vad har den organisationen för betydelse tillsammans med förbundskapten, tränare. Vad jag förstår måste SOKs expert ha den avgörande kompetensen att rätta till felaktigheter i vissa faktorer men kommer det att fungera så i många känsliga frågor som dyker upp i relationerna mellan tränare, aktiv och andra stödjare. Blir det många möten och mycket snack i stället för handling?

Sanningen är att vi måste få fler Mustafa Muhammed samtidigt så när en misslyckas finns två kvar. Då kommer jag in på talangjakten i friidrotten. Hur bedrivs den? Anstränger sig förbundet tillräckligt i denna aktivitet förutom att tillströmningen blir fler när vi lyckas i internationella mästerskap. Vart går vinsterna från de stora arrangemangen som Sthlms Maraton, Göteborgsvarvet, Vårruset m fl massmönstringar av motionärer? Finns det någon organisation som tillsammans med skolorna kontinuerligt rapporterar om talanger i skolidrotten?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0