Alternativ

Svar på http://nwt.se/asikter/debatt/article635046.ece

Politiska visioner blir till lagar som omsätts av fyrkantiga tjänstemän/handläggare till krångliga regler till nackdel för den drabbade. I det avseendet skiljer sig inte alliansen från oppositionen. 

Yrkesinriktad utbildning med fl utbildningar i AMS regi har ett flertal gånger bevisats vara onödiga och ineffektiva av RRV. När människor får anställning utbildas de av företaget eller organisationer till det specifika arbete de skall utföra. Omfattande utbildningskataloger finns på alla kommunala, landstings och statliga organisationer.

Vilken utbildning skall AMS ge människor som har genomgått gymnasie, universitet och kommvux?
 
Min vision är en samhällslön som är så tilltagen att den är i paritet med en läglig standard. Visionen bygger på människosynen att de allra flesta av oss vill arbeta och leva ett bra liv. De oönskade kostnader som systemet
drabbas av får vi ta gemensamt. Dessutom kommer människors karaktär att förändras så att när de ges förtroende kommer oönskade karaktärer att minska.
 
Konsekvenserna av ett sådant system blir att samhället behöver inte arbetsförmedling och försäkringskassa. Ett
datasystem behövs naturligtvis som registrerar de anmälningar som kommer in om sjukdom, arbetslöshet, barnledighet mm men inga fyrkantiga handläggare som bedömer det ena eller andra som behövs. Samhällslönen betalas ut efter att registreringen har gjorts. Ett fåtal tjänstemän behövs i förhållande till de horder av arbetsförmedlare, coacher, försäkringstjänstemän som i dag är anställda för att sitta och bedöma människors sjukdomar arbetsförmåga m fl egenskaper.
 
Politikerna får ett större utrymme att ägnas sig åt ett samhällsbygge värt namnet och inte stå och dagligen tjattra i riksdagen om alla fattiga och orättvisor som drabbar en million av oss.
 
Kommunerna kan frigöra alla kategorier av socialarbetare som sitter och bedömmer om människor skall ha rätt till ersättning.
 
Del av friställda handläggare kan med fördel anställas av Skatteverket för att arbeta in de 150 miljarder som i dag saknas i form av uteblivna skatter på svartjobb, dålig kontroll på utlandstransaktioner med mera.
 
Dessutom sälj ut Vattenfall och eventuellt LKAB och betala av statsskulden. Då sparar samhället ytterligar 30-40 miljarder i form av räntor och dessutom behöver vi inte oroa oss för kommande räntehöjningar.
 
Genomför en genomgripande rationalisering av den omfattande statliga byråkratin som i dag omfattar ca 500 statliga organistioner och myndigheter. Börja med regelkrånglet kring byggnationer som f d statminister Göran Persson beskriver i slutet av interview boken av Fichtelius.
 
Sverige behöver inte lägga närmare 40 miljarder på försvaret. Hälften räcker.
 
I dag omfattas ca 500 000 av en privat sjukförsäkring. Ökningen kommer att vara två siffriga procenttal de kommande åren.

Det är dax att se över den politiker styrda landstingsorganisationen. Små landsortslasarett kostar skattebetalarna onödiga belopp. Koncentrera sjukvården till effektiva Universitetssjukhus och större regionala lasarett drivna i bolagsform av proffs.

Primär sjukvården drivs av privata effektiva småskaliga centraler.
 
I stället för att debattera på marginalen råder jag soc att upprätta en Statsbudget av visionär karaktär som har en stark vänsterprägel och verkligen tillhandahålla ett alternativ till den borgerliga alliansen . I så fall kommer
partiet att komma tillbaks till de opinionssiffror partiet hade på Erlanders tid dvs 50%.
 
Lägg ner den förödande retorik som flera av soc riksdagsledamöter bedriver i riksdagen. Jag tänker på Veronica Palm, Monika Green mfl och argumentera i stället för en radikal politik som jag beskrivit ovan.

Och förändra inläggen av den typ som presenteras i dag av höga företrädare för partiet till att beskriva ett samhälle fritt från förmynderi och en människosyn som präglas av tillit och förståelse för att vi alla är olika.

Inskickat till NWT 20091230

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0