Läget

Visserligen är USA fortfarande världens dominerande ekonomiska aktör men mjölksyran börjar komma upp över öronen och tröga till förutsättningarna för att lösa landets gigantiska ekonomiska problem. Problemen är så stora att de bara hörs dåd och då i debatten.

Liknande problem har många av världens största ekonomier som Tyskland, Frankrike, England, Italien m fl. Statsskulder och underskott i årliga budgetar som redan är ohanterliga och värre kommer det att bli. Dvs tröskeleffekter sätter in med stora konsekvenser för befolkningen.

Först ut att drabbas kommer landets pensionärer att vara. Krackelerande pensionssystem som i dagens läge finansieras med upplåning från oljestaterna kommer att ge små smulor till framtida pensionärer.

Samtidigt finns det länder som har relativt sett motsvarande översskott. Obalanser skapar så småningom konsekvenser när de blir ohanterliga.

USAs befolkning kommer att om fem tio år radikalt få sänka sin levnadsstandard. Eller så väljer Obama att dra sig ur krigen mot terrorn och finasieringen av uländernas ekonomier. Stora omvälvningar innebär möjligheter  för den fattiga delen av världen att komma i fatt när de exporterar grödor till nu rika länder till marknadsmässiga priser när inte längre EU kan finasiera sina jättelika jordbrukssubventioner.

Klimatförhandlingarna i Köpenhamn har redan brutit samman på grund av Kinas allt större inflytande på världsherraväldet. Värre eller bättre kommer det att bli när kineserna också kommer att bestämma de ekonomiska riktlinjerna för världens ekonomier.

Pågående ekonomiska bekymmer på klotet kommer om tio år att betraktas som en västanfläkt mot vad som komma skall. Samtidigt är förövningar av godo och skall i dag betraktas som om de vore verkligt bekymmersamma. Men som alla kan iaktaga så har det inga konsekvenser för större delen av befolkningen.

Nittio procent av ländernas aktiva skara har fortfarande jobb och lever i nuet mindre än tio procent sysselsätter politikerna med sitt dagliga tjaffsande utan att ha kompetens att ta tag i de stora utmaningarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0