Energin

Svenska politiska lösningar av stor samhällsekonomisk  betydelse har historiskt karaketeriserats av att vara pragmatiska och blocköverskridande. Pensionsöverenskommelsen är ett exempel. Den gamla saltsjöbadsandan var ett annat exempel som tyvärr fick sitt slut på 60 och 70 talet.
Förhoppningsvis är dagens borgerliga kompromiss om energipolitiken ett annat exempel på överenskommelser med stor betydelse för utvecklingen av det svenska samhället.
Tyvärr har nuvarande socialdemokratiska ledning målat in sig i ett hörn som kommer att vara svårt att ta sig ur. Hur ska socledningen förhålla sig till den borgerliga kompromissen? Risken är att partiets väljar siffror kommer att dala ner under 30% när pappers- och metallsfackförbundens inställning i energifrågan kommer att få full effekt bland väljarna.
Regeringen har presenterat mål och medel som innehåller siffror och styrmedel som varje svensk kan bedöma realismen i och genom uppföljning i framtiden kan förhålla sig till.
Tyckande och känslor ersätts med fakta. Det är bra för det är endast så som verkligheten kan förändras.
Knäckfrågan är förmodligen hur mycket industrin kommer att satsa på det förnybara i förhållande till eventuell nysatsning på kärnkraften. Kommer vindkraften och solenergin att få de forskningsmedel som är nödvändiga?
Ute i europa och övriga världen kommer sveriges lösning att få stor uppmärksamhet. Vi är redan det landet som med styrmedel har lyckats påverka koldioxidutsläppen mest. Och ekonomiska styrmedel är utan tvekan det mest effektiva sättet att påverka människors beteenden.

Sannolikheten talar för att svensk industri och speciellt transportsektorn kan bli rentav världsledande i framtiden.

Här har socledningen ett av sina största ansvar mot det svenska välståndet. Då gäller det att släppa på maktbegären och de ideologiska låsningarna och lära av mauds kompromissvilja.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0