Försvarsdebatten

Jag har i eftermiddag efter badet tagit del av delar av den i efterhand sända försvarsdebatten från Folk och Försvars årliga sammankomst i Sälen. Utmärkta sändningar på TV2 och TV24.
Under hösten efter Georgienkrisen har det i debatten från vissa håll yrkats på att försvaret måste tillföras ytterligare miljarder utöver den låsning på 39,4 miljarder som regeringen bestämt intill 2014. Debatten utgår från en ökad hotbild från Ryssland vilket naturligtvis är överdrivet. Det finns ingen hotbild från Ryssland mot Sverige. Vissa är rädda för att Rysslands tröskel för att ta till vapen mot grannar i närområdet är mycket låg. Vad händer om Ryssarna plötsligt vill av någon anledning försvara alla ryssar som bor i de baltiska länderna mot som ryssen uppfattar som övergrepp från de baltiska staterna? Nu är  de baltiska staterna Nato medlemmar så den utvecklingen är helt osannolik.
Från Agrell och Pellnäs sida opponerades mot utgångspunkterna i form av en hotbild varifrån svensk säkertspolitik och försvarspolitik utformas. Istället bör politiken utformas utifrån det geopolitiska läget som vårt land befinner sig i och hur det strategiskt skall försvaras och då gäller det att prioritera Norrland, Stockholms luftförsvar samt Gotland menade Pellnäs.
Prioritering av administrativa resurser har i många år sänkt vår försvarsförmåga och ligger nu som en jättesnara kring ÖB och beslutsfattarna.  Därför är det helt riktigt att nuvarande regering pressar på och försöker att styra om till att använda resurserna på rätt sätt.

Intressant var också att ta del av fd Moskva ambassadören Hirdmans analys av Georgien konflikten. H menar att den har övertolkats av media och att konsekvenserna av den främst i den svenska försvarsdebatten är överdrivna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0