Prognoser

Om jag tar mig tid att gå tillbaks och kolla vad prognosmakare har trott om framtiden blir jag alltid lika förvånad att konstatera att ingen har en aning om att det skall hända vad som händer. Och då speciellt dramatiska och omvälvande händelser som betyder att människors förutsättningar och livsbetingelser ändras. Vem kunde förutspå att muren skulle falla som den gjorde, att elfte september terrorismen kunde få de konsekvenser den fick, att jordbävningar ute i haven kunde få katastrofala följder för människor boende i strandnära områden, att den ekonomiska krisen kunde få den omfattning den fick.
Vad blir nästa stora världshändelse?
Vore det så att det stod i mänskligmakt att förutse det mesta skulle det inte inträffa. Männsklig storhet ligger i att parera otrevliga och förödande händelser så att de får minsta möjliga konsekvenser för vardagslivet.
Hur kommer palestina/israel konflikten att utveckla sig i närtid? Niklas Ekdahl har en intressant krönika i dag i DN. Om judarna hade reagerat likadant som palestinierna gör idag skulle terror bomber falla lite varstans över världen. Judarna förflyttades från många platser till nuvarande Israel.  Är den analysen relevant? Israelerna har satsat på att bygga land, palestinierna har lagt ner resurser på att skaffa missiler. Hur hade utvecklingen sett ut om det bland palestinierna uppstått en ledare som inte hade hämnd utan försoning i sitt ledaskap? Tiden talar för palestinierna därför att det i Israel finns 1,5 miljoner araber som förökar sig mycket snabbare än Israels befolkning. Och vilka konsekvenser kommer den utvecklingen att medföra? I TV4 i morse rapporterade en journalist att inne i Israel bygger en Hamas supporter skyddsrum mot de sinas missiler samtidigt som han är Israel vänlig. Onekligen komplicerat. Hur skulle Karlstadborna reagera om Kristinehamnarna skickade raketer in i Karlstads stadskärna och samtidigt byggde en mur runt gränsen och förbjöd invånarna att ta sig ut ur området? Overkligt men ändå? Kanske har någon en mindre konflikt med grannen som går att mildra. Kolla på http://newsmill.se. Andreas Malm presenterar en palestina vänlig artikel.
Vilken utveckling går EU till mötes under 2009 då tjeckien inleder med ordförandeskap som tas över av vår nation första juli? Under året skall det hållas folkomröstning av parlamentet och Sverige skall få en ny kommissionär i stället för Margot Wallström. Har den svenska opinionen blivit EU vänligare när det så påtagligt har visat sig att vi förlorar ekonomiskt i kristider med dyrare euro som följd av lågkonjunktur? Ju mindre en valuta är i relation till världsekonomin desto svagare står den sig i kristider. Detta var inget argument som bet på EU skeptiker när vi röstade om euron eller så trodde majoriteten att landet ständigt skulle vara i högkonjunktur opåverkat av omvärlden.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0