Mord

Jag undrar varför mord är ett samhällsfenomen som drar till sig en ansenlig tid i massmedia.? Är det för att försäljningssiffrorna för kvällspressen stiger när det går att snaska i detaljer som är ren spekulation?  De flesta vet ju att inga detaljer släpps för än förundersökningen är slutförd. Men allt tycks avslöjas dagen efter att handlingen har begåtts.
Mord är förstås en extrem mänsklig handling och att förstå den  publicitet handlingen får skall ses utifrån den aspekten.

Nu när rättegången börjar kommer många timmar att ägnas åt det österrikiska bestialiska mordet.

Knappt har Arboga händelserna avslutats.

Skolmassakrer är ett annat fenom som alltmer har ökat. Uppenbarligen har det sin orsak i ett upplevt utanförskap.
Utanförskapet upplevs av många människor som påfrestande och får som yttersta konsekvenser tragiska följder.
Att det är ungdomar som står i centrum är ännu mer djuptragiskt.

Är det av allmän intresse att det rapporteras i överflöd om människors olyckliga handlingar?  Efterfrågan tycks omättlig på rapporter i kvällspressen och för den delen i den seriösa delen av public service.

Knutby aktiviteterna kan jag förstå behöver analyseras och diskuteras därför att sekter är ett samhällsfenomen som gör att många kan fångas av dubiösa religiösa budskap.  Information och publicitet kring detta samhällsfenom behöver få utökad tid istället för att prioritera enskilda olyckliga människors handlingar.

Läste en bok senast om maffian i Sverige. Hur stort utrymme får detta fenom i public service? Vet allmänheten hur stort inflytande kriminella organisationer har i dagens Sverige? Senast dömdes Spelkungen till fjorton års fängelse av Västra Götalands tingsrätt. Vilken publicitet har denne man fått i förhållande till den tyska kvinnan som mördade två barn i Arboga?


Klart det har att göra med att journalister inte vågar rapportera från en så inflytelseriks mans leverne i förjhållande till den ofarliga arboga mörderskan.

Det mänskliga beteendet och handlingar är för många av oss oförståliga men ändock inte på grund av den mänskliga naturens outgrundlighet. Ständigt kommer vi att mötas av de mest bestialiska handlingar samtidigt som den mänskliga omtanken och kärleken är lika outtömlig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0