Glädjande

Jag läser en krönika i DN http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/varmen-varar-i-tusen-ar-1.990001.

Det mest fundersamman för mig och antagligen många som är mer förutseende än den vanlige i dagens beteende som mänskligheten utövar är bilåkandet. Snart kommer vardagen för många att stoppas och förändras ungefär som när Berlin muren föll. Ingen anade det förrän det helt plötsligt var ett faktum från den ena dagen till den andra.

Vilket tillfälle till gemenskap och utbyte av tankar det kommer att skapas när folksamlingar vid kollektivhållplatser och torg mm kommer att mångdubblas till följd av att bilåkandet inte längre uppmuntrar till ensamhet i köer.

Cyklar och cykelkärrot kommer att bli det dominerande inslaget i gatubilden. Köpcentra förslummas eller får alternativ användningar som inomhusarenor för diverse aktiviteter. Stora parkeringsytor friläggs för alternativ andvändning.

Motorvägar görs om till grandiosa cykelstråk och skidstråk och för den som så vill stav- och rullskridskoåkning. Tänk tanken att kunna på åtta timmar för en någotsånär vältränad individ ta sig per cykel de tjugofemmilen till Göteborg med en bra cykel på ett asfaltstråk slätt och utan hinder. Ungefär som när en cykelklunga susar fram i Tour de France utan fruktan för mötande bilister.

Kommer förtätningen av städerna att öka? I ett sådant samhälle borde det vara önskemålet men å andra sidan fordras att människor mer ägnar sig åt självhushållning. För det fordras att landsbydgsbefolkningen ökar och producerar det som stadsmänniskan skall leva av. Närhet till maten i form av självplockning av livets nödvändigheter kommer att bli vardag.

Staliga tjänstemän och politiker som sitter och kliar sig i håret över övervikten i samhället kan ägna sig åt vesäntligare uppgifter.
http://www.dn.se/opinion/debatt/idrottsrorelsen-lever-inte-upp-till-statens-folkhalsomal-1.989992

Å andra sidan varför fungerar inte det förbyggande hälsoarbetet på vårdcentraler? Motion på recept? Fungerar det för den individ som redan är på det sluttande planet till följd av inga motionsvanor och felaktig kost?

Statliga åtgärder genom idrottsrörelsen för att förebygga ohälsa. Trot den som vill.

Inget kan på verka mänskligheten annat än dramatiska förändringar som en konsekvens av yttre påverkan som krig och naturkatastrofer som definitivt förändrar levnadsvanor.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0