Nobelpristagaren i ekonomi

I Mangskog agerar ortsbefolkningen i likhet med nobelpristagaren i ekonomis teorier. Dvs att ortsbefolkningen tar ansvar för naturresurser och sin närmiljö bättre än om ett privat alternativ skulle ha fått ansvar för utvecklingen eller kommunala eller regionala organ.

Eller att det i politisk demokratisk ordning skall gå att utveckla samhällen men nödvändigtvis inte enligt en strikt beprövad ordning.

Jag tror att många samhällen i dag är kvävda av den lokala och regionala administrativa överhögheten. Folks initiativ förmåga och önskan om en utveckling kommer inte till tal på grund av det låsta demokratiska system vi har.

Att lägga röster vart fjärde år och sen förlita sig på att ett fåtal personer sköter utvecklingen är att tro på högre makter.

Bättre då att när utvecklingen svänger i en eller annan riktning låta allmänheten spontant ta tag i vart riktningen skall gå.

Det var ungefär så som samhällen fungerade långt tillbaka i tiden. När något hände reagerade befolkningen och verksamheten rättade in sig i vad som var rätt enligt sunt förnuft.

Naturligtvis kräver föreslagen ordning en hög grad av deltagande av majoriteten i det offentliga samtalet. Dagens allmänhet är inte upplyst och mogen för den föreslagna ordningen.

Det krävs att samhället och i synnerhet ledare tar ansvar för den framtida utvecklingen och är medvetna om i vilken riktning vi är på väg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0