Tällberg forum

Jag har haft tillfälle att under några förmiddagar på TV ta del av seminarier som ägde rum i Tällberg under en sommarvecka. Seminarierna handlade om den kommande klimatkrisen.

Jag blir häpen, förstummad och allt vad jag kan komma på av känslouttryck inför vad som väntar klotet inom en snar framtid.

Var finns lokala, regionala politiker som har förstått vad det handlar om. I Värmland pratar man om sammanslagningar av regioner och kommuner samt utbyggnad av Bergviks köpcentrum.

Vad agendan borde handla om är hur vi här i Värmland med omnejd borde agera inför den katastrof som väntar nästa generation.

För att belysa vad rapporterna från seminrierna handlade om och vilka konsekvenser klotet står inför så skulle jag som beslutsfattare i Värmland omedelbart föreslå att en regional katastrof kommission snarast inrättas.

Åtgärder som att kraftigt begränsa den privata bilkörningen och andra lokala åtgärder som minskar CO2 utsläppen borde införas i regionen före årsskiftet. All flygtrafik borde naturligtvis läggas ned från samtliga flygfält i Värmland.

ICA och COOP åläggs att upprätta lokala affärer så att befolkningen kan bli försörjd med varor inom cykel och gångavstånd. Gör man inte detta inom närmaste året kommer ännu mer drastiska åtgärder att bli nödvändiga inom en 10 - 20 års period.

Avståndet mellan vad forskarvärlden ser, förstår och inte minst vilka åtgärder de föreslår och vad politikerna tycks ta åt sig av informationen är monstruöst och gigantiskt.

Det pratas om att minska utsläppen av CO2 till 20% till år 2020. Inte ens en minskning med 80-90% är tillräckliga för att uppnå en någotsånär trovärdig balans.
De mest långtgående förslagen som presenteras i dag eller som presenterades på seminariet är otillräckliga.

Världens ledare har inte förstått hur bråttom det är därför gäller det att väcka de lokala och regionala politikerna ur deras sovande tillvaro när det gäller klimatkonsekvenserna.

Bara för att ta ett exempel ur högen som presenterades på seminariet av hur planeten håller på att förstöras: C02 lagras inte enbart som en 250 miljarder tung våt filt i atmosfären och som kommer att fördubblas till år 2040 utan CO2 försurar världens hav genom att CO2 löses i vatten varvid vattnet försuras och ommöjliggör för skaldjur att leva i haven.

Ytterligare ex: Av gjordens snart sju miljarder invånare är hälften beroende av att elda fossila bränslen som trädgrenar, dynga och annan bråte för att få dagens måltid tillredd.
Snarast måste åtgärder göras för att istället kunna laga mat med hjälp av biobränsle och solenergi.

Forskarna pratar om näraförestående tröskeleffekter. Var och en som snubblat på en tröskel förstår vad det innebär för klimat systemet på klotet.
Vad kommande generationer kan hoppas på är att det inom den närmaste framtiden konstrueras motsvarande trösklar fast då i riktning som återställer klimatbalansen.
Jag uppmanar var och en att försöka ta del av seminarierna och förstås speciellt kommunalråden i de Värmländska kommunerna samt regional råd och andra beslutsfattare.

Tyvärr är det så att våra regionala och lokal beslutsfattare i vanlig ordning sitter och inväntar resultat av Köpenhamnsmötet och som en output av den händelsen inväntar direktiv ovanifrån.

Den här gången gäller inte den dagordningen utan nu gäller det att fatta avgörande beslut självständigt och med den information som föreligger sedan månader tillbaka. Gräv där Du står!

Holm, Melesjö m fl vakna och ta åt er av informationen och vidta åtgärder.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0