Diverse

Vinstdrivande sjukvårdsföretag

Det märkliga med debatten angående vinstdrivande sjukvårdsföretag contra samhällsägda är att var uppstår överskottet  Bland annat för att ett privat företag är försiktigare med att bygga på med hierarkier av anställda och speciellt kringfunktioner s k overheadkostnader. S k luft i organisationen.

Frågan är om det är bättre att ett antal personer blir anställda i onödan och får sin lön eller om dessa medel samlas upp och signalerar en vinst som används till investeringar i verksamheten, utdelning till aktieägarna och värdeskapande för att bidra till kommande pensionsutbetalningar?

55% av landets BNP består av företag som skall bidra till skatteintäkter och kommande pensioner. Borde den siffran vara högre?

Avgift för utifrån kommande studenter

Hur skall vi se på förhållandet när en välutbildad läkare m fl högskoleutbildade yrkeskategorier kommer till landet och börjar arbeta i sitt yrke contra utländska studenter som kommer hit och enligt ett nytt förslag skall betala för utbildningen?

Bilbränderna

Är det värstingar med ett enda syfte att skapa kaos och jävlas som förnärvarande drar om kring i Göteborgs förorter och tänder på bilar eller är det ungdomar som på detta sätt försöker att få samhället uppmärksamt på utanföskap och allehanda orättvisor?

Ny kommunchef i Eda

Eda kommun har fått en ny kommunchef. Han har tidigare varit chef för Försvarsmaktens Logistik. Den organisation som jag tillbringade senare delen av yrkeslivet i.

I artikeln i dagens NWT säger han att han har goda erfarenheter av verksamhetsstyrning, ekonomisk styrning och personalansvar dessutom har han jobbat mycket med verksamhetsutveckling.

Eda kommuns nye chef säger att han fick jobbet tack vare sina ledaregenskaper där tydlighet och målfokusering är ledord.

Många som på slutet "arbetade" inom Försvarsmaktens Logistik saknade just dessa erfarenheter och ledaregenskaperna. Förhoppningsvis har blivande kommunchefen tillägnat sig egenskaperna under de senaste fyra åren.

Själv arbetade jag med ett analys verktyg som kallades för Vision som hade utvecklats för många skattemiljoner de senaste tio åren och som hade alla de egenskaper som efterfrågades av en intäktsfinansierad verksamhet som FMLog delvis var med bl annat nyckeltal för det mesta i verksamheten. Jag med flera hade uppenbara svårigheter att övertyga ledningen om att det var ett utmärkt verktyg för verksamhetsutveckling och ekonomisk styrning.

Argumentet som vi ofta motades bort med var att det inte passade i en anslagsfinansierad verksamhet. Hoppas att blivande kommunchefen kommer att arbeta mer metodiskt med nyckeltal och andra viktiga mätetal i den kommunalaverksamhet än vad som var fallet i den statligt styrda anslagsfinansierade med inslag av intäksfiansiering. Edas skattebetalare bör vara uppmärksamma på den framtida utvecklingen i kommunen.

Jag tror det hade varit till gagn för Edas skattebetalare att undvika anställningen och i stället utvecklat ett kollegialt ledarskap bland de förvaltningschefer som förnärvarande finns. Den million som kommunchefen kostar årligen hade gjort bättre nytta i den producerande verksamheten som skola, vård och omsorg den s k kommunala kärnverksamheten.

Tyvärr finns det en övertro i politiskt styrda organistioner på att chefer skall fixa effektivitet i verksamheten. Därför byggs det upp hierarkier av enhetschefer, avdelningschefer, stabschefer, personalchefer, ekonomichefer m fl. Inte sällan kommer det till konflikter i hierarkierna och beslut tas att byta chef. Dubbla personal kostnader är en konsekvens. Platta till organisationerna och lägg mer av ansvaret och ledningen på den producerande personalen det är ändå de som vet mest om verksamheten som skall ledas och styras.

Ekonomisk styrning, verksamhetsutveckling, organisationsutveckling m fl långa ord är samma sak för en enda sak nämligen att organisationen skall tillhandahålla en produkt eller tjänst till billigast möjliga peng och innehåller väldigt lite substans annat än att orden förorsakar en väldig massa internt trassel i form av möten, information och extern utbildning.

Som humanist jag är önskar jag Peter all lycka till i det välavlönade arbetet.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0