Vision för Värmländska kommuner och EU debaclet

Kommer värmläningar om en inte alltför avlägsen framtid att kunna färdas från inre hamnn i Karlstad över Vänern med blixtsnabba svävare till Vänersborg och därifrån med höghastighetståg till Göteborg? Kommer återresan att befolkas av Holländare och andra EU medlemmar som har upptäckt den Värmländska ödsligheten i naturen?

För den kategori som önskar ett mer exklusivt boende och logi finns inom ett decenium ett storslaget hotell komplex väl anpasat i naturen invid norra delen av Vänerns strand.

Från Säffle centra finns pråmar med all den komfort som önskas kan med avgång varje timma uppför Glafsfjorden och som gör strandhugg i de naturreservat som finns där europeer kan skåda vilda djur som vargar, älgar bävrar m fl i faunan förekommande däggdjur och fåglar.

1000 tals EU medborgare valfärdar till midsommarfestligheterna och de talrika skördefester som anordnas runt om på landsbygden.

På väg uppför Vänern finns möjlighet att ett dygn ta in på strand- och öhotellet i Lurö skärgård som har blivit Europas mest omtalade och välbesökta såväl vinter som sommar tid.

Bären,svamparna,stillheten,furornas storslagenhet,sjöarna,vargarna och artrikedomen i faunan. De många ödetorpen att rusta upp. Den oerhörda ytan att vistas och fara runt kring. Stillhet,rekreation och möjlighet till besök på den välutbyggda gårdshandeln och också möjlighet till vila på de 100 tals gästgiveri som på ett decennium har byggts upp med hjälp av EU medel.

Hur skall ovanstående Visioner kunna förverkligas?

Allt beror på de politiska visioner som våra folkvalda politiker i nuvarande kommunstyrelser har vågat kommunicera inom sina respektive organisationer. Jag frågar, finns dessa visioner inom Region Värmland och våra sexton kommuner? Räcker Visionen 100 000 Karlstads bor?

Tjänstemän dvs EU ansvariga finns inom respektive kommun som sitter och väntar på politikernas ambitioner som de skall verkställa genom att vara aktiva i kommunikationen med den skattefinansierade organisation som finns till hjälp för att tillfredställa ambitionerna.

Hur många Värmlänningar har hört talas om West Sweden dvs den organisation som av skattemedel är uppbyggd för att ta tillvara de medel inom EU som finns avsatta för alla möjliga projekt inom främst Västra Götalands regionen inklusive de Värmländska kommunerna? Dvs hjälpa de kommuner inom Västra Götalands regionen plus Värmland att kapa åt sig EU medel för att förverkliga sina visioner.

Idag betalar Sverige 30 miljarder till EU. 10 miljarder får vi tillbaks att användas för jordbruksstöd. 3 miljarder är avsatta för regionala projekt. Därutöver finns en penninggruva att ösa ur för Sveriges kommuner.

Sveriges kommuner är extremt dåliga på att söka medel ur denna penninggruva och en av de sämsta är de sexton kommuner som finns i Värmland. Det är bara att ta fram kommunskoporna och börja ösa. Men vad händer? Platt intet. Arvika kommun har lyckats något sånär. Andra kommuner som Storfors, Sunne och Säffle har visat intresse. Vad händer i stor kommunen Karlstad som skall växa till 100 000 invånare inom en snar framtid? Och vars ambitioner Värmlänningarna är beroende av för att vårt vackra landskap skall få den tillväxt det förtjänar.

Klusterverksamhet inom pappersindustrin presenteras. Men räcker det? Hur många arbete inom besöksnäringen kan skapas genom ett visionärt arbete och med hjälp av EU medel?

En kommuns samtliga verksamhetområden är beroende av EU lagar till 70%. Därför bör ambitionen vara att lära av vad som händer inom respektive förvaltning inom övriga EU. Möjligheten finns dels genom att ingå i partnerskapsprojekt med andra kommunner inom Gemenskapen dels tänka till själva vad vi kan göra för att utveckla verksamheten med hjälp av kassakistan som finns att ösa ur. Vi är inte bäst i Europa inom alla områden. Börja med att studera sjukvård i Italien, Frankrike, Spanien m fl vänländer. Jag emotser rapport från landstingspolitiker i Värmlands län.

Fungerar samarbetet på ett effektivt sätt inom då speciellt de kommuner som finns inom Västra Götalands ansvarsområde? Jag påstår att så inte är fallet efter att ha bevistat ett informationsmöte med West Sweden.

Representanterna för Region Värmland i denna organisation måste upp till bevis vad de uträttar för att effektivisera informationen till de sexton kommuner som finns i Värmland.

Börja med att sätt upp EU flagan utanför varje kommunhus i de Värmländska kommunerna. Bedrövligt och förbluffande att så inte redan är fallet. Sverige är förnärvarande ordförande land i Gemenskapen. Hur förklarar en politiker i Karlstads kommun avsaknaden av EU flaggan utanför kommunhuset vid ett besök från annat EU land?

Hur skall allmänheten kunna få en positiv inställning till fredsprojektet EU med det ledarskap som hittills uppvisats på regional såväl som nationell nivå?

Jag blir förvånad när jag en kväll får insyn i demokrati arbetet inom EU och speciellt bland våra folkvalda på kommun och region nivå. Hur skall allmänheten få kunskap om EU när inte ens våra folkvalda kommunpolitiker står på tårna för att samarbeta på rätt sätt med de andra kommunerna inom EU.

Mer hade jag förväntat mig av minister Margot Wallström vars uppgift var att förbättra demokrati arbetet inom EU.
Mitt betyg blir IG.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0