Apropå eventuella oegentligheter i kommunal verksamhet i Göteborg

Är det någon som tror att vänskapskopplingen mellan leverantörer av kommunala uppdrag och kommunala förvaltningstjänstemän är något unikt för Göteborg. Snarare är det regel än undantag bland landets 290 kommuner. Det som är överraskande är att det upptäcks i en av landets största kommuner. Vän av ordning tror att kontollen och kompetensen hos nämndemän och tjänstemän skulle vara ett snäpp bättre än i små och medelstora kommuner.

Nu är inte de medel som flyter ut ur den kommunala budgeten på det här sättet inte på något vis stora men det äckliga är ju att enskilda välavlönade girigbukar till förvaltningstjänstemän skor sig på grund av sin ställning i organisationen.

De riktigt stora slöseriet i den kommunala verksamheten finns att finna i den hierarki som byggs upp inom många förvaltningar och där kliandet på ryggen pågår dagligen. Mellannivåer och småchefer får som konsekvens att en del av de som utför det operativa arbetet dagligen går och muttrar om orättvisor och slöseri med skattepengar.

Andra lever ett gott liv i organisationen som ja sägare och slickar begärligt i sig den rikligt tilltagna ersättningen mot att leverera ett litet bidrag till verksamheten som motsvarar en halv dags arbete eller ett arbete som inte alls behövs.

Hur många kommuner lider av revirstrider mellan förvaltningarna där oklarar ansvarförhållande bidrar till dubbelarbete eller att arbetsuppgifter inte alls utförs?

Skattebetalarnas förening påpekar varje år det kommunala slöseriet med skattemedel. Mot detta argumenterar den röd gröna sörjan att mer skattepengar skall vräkas över kommunerna. Alliansen vågar inte annat än att till slut gå med på en del av propåerna. På det viset undviks effektiviseringar och omfördelning från i främsta hand teknikförvaltningarna till skolan. Och inom skolan prioriteras administrationen och bytråkratin till förfång för elever och lärare.

Ordet samordning har en helig klang i all byråkratisk verksamhet. Begreppet står för myten att all verksamhet kan effektiviseras bara den blir föremål för samordning. Så tillkommer organisationer ovanpå ett antal kommuner och tjänstemän tillsätts som dagligen har till uppgift att samordna verksamheter. Så har Region Värmland ex tillkommit. En ineffektiv skapelse som bara kostar värmländska skattebetlare många miljoner årligen som i stället borde läggas på elever och lärare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0