Kommunal sektor

Nyligen presenterade en utredning att kostnaderna för kärnverksamheten inom den kommunala sektorn skulle öka med 200 miljarder fram till 2035. I dagarna på går samtal mellan SKL och kommunala facken om höjda löner.

Den kommunala sektorn kan rationaliseras och effektiviseras. Dvs mer tjänster kan erbjudas medborgarna med samma insats och målen kan nås snabbare med smartare arbetsmetoder.

Ett medel är att kommunerna ägnar sig åt kärnverksamheten. Ett annat att är att den byråkratiska överbyggnaden tas bort. Ett ex är de 200 skolledarna som inte tillför den pedagogiska verksamheten någonting.
Fler ex borde de fackliga företrädarna som sitter mitt i smeten kunna ta fram och förhandla med arbetsgivaren om.

Ta bort mellanchefer och låt chefsskapet eller som det nu så populärt kallas coachingen vandra mellan de anställda som utför det operativa arbetet.

Arbetsuppgifterna är ofta uppdelade i alltför detaljerade områden. Föreslå sammanslagningar. Jag kan göra en del av det som kompisen gjorde som pensionerades mot att jag får del av hans lön och kommunen får den andra delen.

Inför resultatlön på många områden. Det är inte chefsskap som skall belönas med bonusar utan det är det operativa arbetet som skall belönas. En duktig lärare kan hantera en klass på 35 elever. Givetvis skall läraren ha högre lön än den som inte har den förmågan.

Det är inte hugget i sten att alla tjänster skall återbesättas vid pensionering. Var kreativ och tänk till och låt inte det mesta gå i gamla tröga och osmorda hjullager. Sätt press på organisatione vid fackliga möten och uppmuntra medlemmarna till förslag och låt inte arbetsplatsträffar och informationsmöten enbart vara en kaffepaus där anställda storögt eller med sömniga ögon avlyssnar vad chefen surrar om.

Det får inte vara så att kommunens anställning anses som trygg utan organisationen skall vara lika utsatt för förändringstryck som den sektor som försörjer landet. Skattertrycket är i dag för högt och borde sänkas med 2-3 kronor i den kommunala sektorn.

Jag föreslår fackliga företrädare att byta ut slagorden nollbud och  idealism i årets avtalsrörelse mot nyskapande och kreativitet.

Prioritera och fokusera på kärnverksamheten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0