Helhetsgrepp

Helhetsgrepp i motsats till fragmentisering eller uppdelning av problemområden är tyvärr sällsynt i synnerhet i politiken.

Politiken innebär att valda ombud enligt demokratins lagar skall lösa problemområden i samhället. Politiker är ofta människor med ambitioner och inte minst visioner om samhällets minsta beståndsdelar. Inte minst gäller detta vänstermänniskor. Motivet är frihetsbegreppet för det stora flertalet. 

Visionerna skall omvandlas av myndigheter med hjälp av lagar till största möjliga frihet för befolkningen. I de flesta fall innebär processen från vision till praktisk handling för den enskilde betydande tolkningssvårigheter.

En rad exempel finns. Kommunerna bestämmer vad äldre skall äta och var de skall bo och vem som skall sköta om den s k hemtjänsten. Tack och lov att Lov har införts i hälften av landet kommuner.

Försäkringskassan tolkar om Du skall få ersättning om Du blivit sjuk.

Arbetsförmedlingen kollar om Du söker arbete varje dag om Du blivit arbetslös.

Ex på helhetsgrepp som borde tas för att förbättra livet för många i samhället är förebyggande hälsovård och i synnerhet för äldre. Friare rörlighet på arbetsmarknaden. Valfrihetsreformer innebärande att staten och politikerna inte fragmentiserar utan ägnar sig åt helheten.

Di röde gjorde senast ett utspel om att bilprovningen skall återföras till statlig ägo om dom vinner valet. Tala om att peta i allt möjligt. Och varför görs ett sådant utspel? Ja, troligen tror di röde att eftersom nästan alla äger en bil så har de träffat en stor del av  befolkningen med sitt budskap och hoppas på att därigenom vinna många röster.

Om nu det bästa sättet att lösa samhällsproblem är att organisera i statlig ägo varför då inte förstatliga matdistribution  och bestämma om vilka nyttighetsprodukter som skall stå på middagsbordet. Vad vi dagligen stoppar i oss är sannolikt en betydande faktor som bestämmer hur stora landets sjukvårdskostander kommer att bli. Med ett sådant budskap nås hela befolkningen. Men det helhetsgreppet är inte gångbart. Det är politiskt självmord.

Valfrihet för ett fåtal eller frihet för de flesta, hur skall samhället organiseras för att nå den optimala kombinationen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0