Bostadsbubbla mm

Järnvägens bedrövligheter debatteras flitigt och i debatt loppet hakar professionella ekonomer på med kommande förmodad bostadsbubbla. Hög skuldsättning hos husägare är det största hotet mot svensk ekonomi. Så prognostiseras det. I dag på DN debatt befarar två högt uppsatta ekonomer att Borg är på väg att göra om Feldts misstag på 80 talet.

Vad jag kan minnas stämmer inte proffsens historieskrivning. Socialdemokraterna byggde under -70 och 80 talet ut den offentliga sektorn till höjder som inte landets ekonomi tålde. Enskilda drabbades av marginal skatter som gick upp till nära 100%. Hämmade förtås tillväxten. Drev upp lönerna. Satte konkurrenskraften gentemot utlandet ur spel.
Upprepade devalveringar blev följden. På sjuttiotalet stod norska och danska kronan under en svensk krona. I dag tvärtom. Feldt beskriver i boken "Alla dessa dagar" hur han försökte hålla emot den vettlösa politiken men misslyckades och fick lämna taburetten. Sedan följde 90 tals krisen och därefter den borgerliga regeringens chanslösa försök att rätta till 20 års misstag på fyra år. Persson tog kommandot och sanerade tillsammans med centern under vilda protester från rörelsen. Persson fick inte med sig partiet under 2000 talet utan tvingades gömma arbetslösheten i förtidspensioneringar. Så började socialdemokraterna att gräva sin egen grav och graven är inte i dag färdiggrävd.

Åter till bostadsbubblan. Hyrorna för en normal stor lägenhet i centrala delar av landets största städer ligger i nivå med vad det kostar att bo i en villa strax över 4 miljoner i inköpspris. Frågan som potentiella villaköpare ställer sig blir då: Skall jag fortsätta att betala till allmännyttan eller den privata fastighetsägaren eller skall jag betala ränta till banken, driftkostnader och att spara genom att amortera lånen?

Jag saknar i debatten jämförelsen med hyresnivån. Och nivån på hyrorna höjs med 2-3% årligen. Jag förstår de som väljer att i stället för att spara och bo i hyresrätt lämnar det alternativet och i stället går till banken med sin kalkyl. Då gäller förstås att banken kan räkna och att den potentielle husköparen får kvalificerade råd.

Den ekonomiska debatten har på senare tid präglats av en allt mer uppjagad stämning som en följd av att de senaste kvartalssiffrorna skjutit i höjden. Prognosmakarna förutser att samma siffror kommer att bli betydligt lägre för de närmaste åren. Samma prognosmakare förutser att RB chefen kommer att avfyra en mindre salva kommande torsdag. Jag undrar varför RB chefen inte gör patron ur och selar upp vapnet på ryggen och skidar vidare i spåret?

Jag rekommenderar RBs chef att sitta stilla i båten och sakta ro framåt i lugnt vatten och bereda sig på att hjälpa sina nödställda kolleger i europa. Allt för att inte exportberoende sverige skall drabbas av nedkylda exportsiffror och låga tillväxtsiffror.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0