Ungdomsarbetslösheten

I går uppträdde analyschefen på AMS i TV och förklarade att han efter mycket omfattande statistiskt och annat utredningsarbete samt otaliga informationsträffar och konferenser med bl annat skolverket, arbetsmarknadsdepartementet, ungdomsstyrelsen samt andra myndighetsrepresentanter hade kommit fram till att en bidragande orsak till den mycket höga ungdomsarbetslöheten är att en allt för stor procentuell andel av gymnasieeleverna lämnar skolan utan godkända betyg.

I nästa inslag rapporterades om 21 årige ungdomen från Hagfors som nu var arbetslös. I samma inslag sågs två arbetsförmedlare i intensivt arbete vid ett skrivbord med en uppslasgen pärm. Strax efter chefen för Hagfors arbetsförmedling i rutan med en uppgiven gest förklarande att förmedlingen jobbade intensivt med ortens företag och organisationer för att lösa ungdomsarbetslösheten på orten

Länsråden i landskapet har nyligen i en debatt artikel förklarat sig beredda att manifestera och samla alla goda krafter i länet för att råda bot på den mycket omfattande ungdomsarbetslösheten som förnärvarande uppgår till snart 30 %. Arbetslösheten är inte bra för länet för att ungdomarna som inte kan beredas sysselsättning i landskapet kan komma på ideen att lämna detsamma för arbete på annan ort.

I riksadagen debatterar alliansen och oppositionen i frågestunder och interpellationsdebatter om orskaren och de otillräckliga resurserna för att komma tillrätta med den höga ungdomsarbetslösheten.

Landet har under ca tjugo års tid genom statistiska central byråns försorg rapporterat om den höga arbetslösheten för ungdomar som lämnar gymnasiet.

Olika utredare förklarar att arbetslösheten beror på det stela regelverket som råder på den svenska arbetsmarknaden och då främst regelverket med LAS och de alltför höga ingångslönerna som förhandlats fram mellan parterna.

Jag efterlyser ett nyckeltal som informerar om vad varje arbetslös ungdom kostar. Komponenterna i ett sådant tal bör vara alla de kostnader i form av myndighetspersoner och utredningar som är engagerade i frågan.
Låt en bråkdel av denna kostnad gå direkt till ungdomarna för att själva lösa arbetslöshetsproblemet genom egenskapade åtgärder i samarbete med en kreativ coach.

Annars borde det med enkla åtgärder gå att skapa praktikplatser i barnomsorgen, åldringsvården varför inte i skolan. Ungdomarna vet hur man misslyckas i skolan och kan lära andra att inte göra samma missar.

I går träffade jag en tjugoett åring i omklädningsrummet när jag kom in för att b yta om till styrketräningen. Jag hade sett honom förut träna löpning i hallen och frågade om han hade kört 1000 meters intervaller. Nej blev svaret han hade tagir det relativt lugnt för han höll som bäst på att förberda sig för helgens sex timmars lopp.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0