Framtiden

Jag tvivlar på prognosen som med jämna mellanrum dyker upp i samhällsdebatten, nämligen att det kommer att råda arbetsbrist om något decennium. Om detta fenom i förhållande till dagens arbetslöshet skulle inträffa borde andra samhällsproblem kunna få lösning. Ex de oroande prognoserna att samhället kommer att få problem att ta hand om den allt mer åldrande befolkningen.

I dag kostar arbetslösheten ca 100 miljarder i form av AMS och bidrag till arbetslösa. En hel del andra kostnader som är effekter av arbetslösheten borde också försvinna. Kostnadert för brottslighet och möjligen kostnader för vissa sjukdomstillstånd borde också minska.

I dag förs en expansiv politik mot kommuner och Landsting. Regering och opposition överträffar varandras i att bevilja medel till som det heter välfärdens kärna.

I stället borde målsättningen med statsbudgeten vara att åstadkomma ett överskott om ca 100 miljarder årligen inom en tioårsperiod och att använda överskottet till att amortera statsskulden som dagsläget uppgår till 1,1 billion.

Nästa tioårsperiod med en normal tillväxt i ekonomin kan överskottet öka till 150 miljarder med en stram politik.
Överskottet kan då användas till att bygga upp en åldrings fond för att använda avkastningen på fonden till att vårda den åldrande befolkningen.

Således vi behöver inte olja för att bygga upp gigantiska fonder. Norges statsfond uppgår i dag till över 2 billioner.
Sverige bör ha en liknande målsättning men tyvärr finns inte de politiska förutsättningarna i dax läget.

Är morgondagens åldrande befolkning prioriterade eller är det dagens arbetslösa och välfärdens kärna som prioriteras högre? Svaret är att olika grupper får inte ställas mot varandra.

I går presenterade försvarsministern ett stölligt förslag. Försvaret skall regionaliseras dvs en återgång till de gamla militärområdena. Högkvarteret som består av generaler m fl höga militärer en mass klarar inte av de konflikter som kan tänkas uppstå i landet. Halvera försvaret och lägga de tjugo miljarderna till de 100 miljarder så byggs åldringsfonden upp snabbare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0