Bolt eller Söderling

Är Bolt eller Söderling just nu världens bästa idrottsman? Bolt imponerar vid en okulär besiktning. Muskulös som ingen annan, lång och välproportionerad. Med dessa kroppsliga attribut åstadkommer han tider på distanserna 100 och 200 m som ingen annan varelse presterat.

Men räcker det? Vad vet vi i övrigt om hans koordinationsförmåga och att fatta snabba beslut under press? En nog så viktig egenskap för att få epitetet världens bästa idrottsman.

Är reaktionsförmågan ett mått på att fatta snabba beslut? Jag vet inte så noga men jag tror inte att Bolts reaktionsförmåga på startskottet är vida överlägset hans konkurrenter snarare har jag fått uppfattningen att Bolt reagerar lite långsammare än den med bäst reaktiosförmåga.

Bolt har tillfört en faktor som möjligen inte har så mycket med hans idrottsliga prestation att göra nämligen att vara rolig och ge uttryck för att ha kul i sitt idrottande. Många åtminstone sprinters har varit djupt allvarstyngda individer både före och efter utövandet av disciplinen.

Gala arrangörer drar fördel av att idrottsmannen bjuder på sig själv och presterar lite extra förutom själva prestationen. Ett sådant beteende gör att inte bara idrottsintresserade kommer till arenorna utan alla vill vara där och kunna säga att jag såg han/hon när vederbörande stod på händer efter löpningen eller hoppet/kastet om det nu gäller friidrott.

Tennis är en svår sport att tillägna sig. Just på grund av att koordinationsförmågan måste vara på topp. Bordtennis är en likartad sport som kräver just att timingen mellan öga och kroppsrörelser måste vara excellenta. JO Waldner kallas för bordtennisenssportens Mozart.

Söderling har besegrat världens bästa idrottsman en gång av tretton och det är tveksamt om han så raskt och genom den prestationen kan kallas för bäst. För att bli bättre än Federer måste han rimligen besegra honom fler gånger än han fått stryk.

Rent kroppsligt ser Söderling inte så imponerande ut som Bolt lite beroende på att S tävlingsdräkt döljer mer av kroppen än Bolt. Men jag tycker att Bolt ser läckrare ut.

Att springa fort har mycket med styrka och en viss styrka att göra och är en egenskap som givetvis till stor del är medfödd men den träning som Bol,t har lagt ned har givetvis gjort honom till den sprinterkung han är idag.

Men jag vill ändå påstå att en utövare av de bollsporter som tennis, bordtennis och en Messis konster har större idrottsligt värde för åskådarna än vad just en sprinterkung kan åstadkomma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0