Analys

Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen konstaterar i dag att 150 000 ungdomar utan gymnasiebetyg kommer att få det svårt på arbetsmarknaden om nu efterfrågan på arbetskraft kommer att öka när konjunkturen vänder.

Håkan konstaterar vidare att antalet utan gymnasiebetyg kommer att öka med 50 000 de närmaste åren.

Samtidigt hörs från det socialdemokratiska kommunalrådet i Södertälje att kommunen inte har råd att satsa mer medel för att ungdomarna skall få godkända betyg.

Södertälje är den kommun i Sverige som tar emot flest invandrare. Det är inte osannolikt att ungdomarnas dåliga betyg beror på att föräldrarna saknar kunskaper i svenska språket. Möjligen vore det en god ide att intensifiera utbildningen i språket för nyanlända. Folkpartiet hade en sådan ide för några år sedan. Men den avfärdades som rasistisk.

Intressant vore att få reda på med någorlunda träffsäkerhet hur mycket resurser i relativa tal det fordras för att åtminstone halvera siffran ej godkända betyg.

Och vidare hur stor sannolikheten är att de med förhöjda betyg på grund av tillförda resurser i framtiden skall få arbete.

Frågan är om utvecklingen mot ett effektivare och mer teknologiskt tjänstesamhälle skall kunna rädda dessa ökade grupper från arbetslöshet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0