Ordningen

Carin Göthblad högste polisen i landet presenterar i dag åtgärder för att undvika att pojkar som lever i utsatta områden skall rekryteras till grov kriminalitet. Det rör sig om ca 5 000 pojkar totalt fördelade i huvudsak på storstadsområdena.

Samtidigt läser jag i lokaltidningen att ungdomsgäng urinerar på bensinpumparna i Arvika och provocerar mackpersonalen genom att röka intill bensinpumparna.

Fortkörning och fylla är första sides rubrik i tidningen som jag nyss hämtat ur brevlådan.

Polisen har inte befogenheter att sätta handklovar på störande människor med mindre att de stör den allmänna ordningen. Men mackägaren tvingas stänga macken för att buset har hans företag som samlingsplats. Borde inte det räcka för att punktmarkera de störande elementen och vidta åtgärder?

Vad gör socialkontoret i Arvika i samarbete med polisen? Människorna som stör kan inte vara många och nummerskyltarna på bilarna som finns vid macken indikerar vilka det är som är inblandade. Kissarna och rökarna kan observeras och pekas ut när polisen kommer.

Vad har anhöriga till de störande människorna för ansvar? Är det brottsligt av myndigheter att kontakta släktingar och vänner och be dem att tala med bråkstakarna om det olämpliga att utgjuta sina kroppsvätskor på andras ägodelar.

Civil kurage saknas fråm myndigheterna och rädslan för att göra fel är bottenlös. Är männikorna som stör bidragstagare eller var arbetar de? Kan inte vara svårt att ta reda på. Uppträdandet måste få någon form av konsekvens från samhället sida.

Fler poliser gör ingen nytta om de inte samtidigt har befogenheter att ingripa och att det efter ingripandet får konsekvenser för vederbörande. Kissar jag på macken borde jag få göra samhällstjänst på macken minst en vecka. Röker jag intill macken blir det påbackning med ytterligare en vecka.

Det är inte bara mot grov kriminalitet som det behöver vidtas åtgärder utan också mot det "mindre" störande uppträdandet borde åtgärder vidtas och polisen få befogenheter. Allmänheten skall inte behöva betala dels över skattsedeln dels till privata vaktbolag för att ordningen skall bibehållas inom respektabla gränser.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0