Coach i elitserien

Myten om coachens betydelse för ett hockeylags framgång borde vara död i och med de senaste resultaten i elitserien i ishockey. Aldrig har så betydelsefulla matcher slutat i fullständiga tragedier. Eller också går det att hävda att slumpen är den mest betydelsfulla faktorn.

Vem tror att Janne Karlsson i HV har haft avgörande betydelse för seriesegern?

Ingen regel utan undantag.

Möjligen ett undantag för Djurgårdens andra plats och dess coach.

Frölunda lyckas ta sig in bland de åtta främsta. Timrå likaså. Luleå trillar dit. FBK gör bort sig i kampen om fjärde platsen. Vem kan hävda att deras coacher hade någon betydelse för att det gick som det gick?

På lång sikt är det inget annat än spelarnas genomsnittliga skicklighet som är avgörande. I kombination med att föreningen varit långsiktig i förenings bygget. Och då är det föreningens styrelse som haft den avgörande betydelsen.

Coacherna har lika liten betydelse för ett hockeylags framgång som dess målvakters. Varför i spekulatonens syfte hävda att enskilda personer har så stor betydelse för ett hockeylags framgång? Speciellt om laget består av betydligt över tjugo personers prestationer.

Därför ett budskap till speciellt elitserielag i svensk hockey. Lägg inte ned stor möda att betala och hitta coacher utan ta reservmålvakten som grindvakt och coach,

Tyvärr är det kvällspressen som styr mycket av det som svenska folket skall tycka även i detta obetydliga avseende.

Kommentarer
Postat av: ulf karlsson

Hej Inge.

Som vanligt (!) är du svart eller vit eller enormt kategorisk. Skulle ex. svenska handbollslandslaget ha lyckats lika bra under den period som Bengan var Fk även utan honom? Ex. med en av spelarna, Magnus Andersson som ansvarig?

Skulle Kalmar FF ha vunnit SM Guld utan Nanne Bergstrand? Naturligtvis är coachens betydelse ställd i direkt relation till dess duglighet och det förtroende han/hon lyckas skapa mellan sig och spelarna. OM coachen står för goda värderingar där alla blir sedda och känner sig delaktiga, så är det självklart att coachens insats blir betydelsefull!

Dessvärre är det allt för få coacher inom lagidrotten som jobbar på ett sådant sätt att de menligt kan påverka sina spelare. I individuell idrott däremot blir ju betydelsen av coachen betydligt viktigare. Läs ex. Agne/Carro - Yannick/Christian, Anja/Pappa Anders m.fl.

Jag vet också, sedan tidigare din inställnin ang. målvaktens betydelse för ett hockeylag och där kan jag bara säga så här;

Vilket är troligast ; Att DU har rätt i din bedömning i denna fråga eller att c:a 80% av alla etablerade ishockeycoacher och övriga experter inom ishockeyns synsätt i denna fråga? Det finns nämligen statistik på detta, hur man ser på mv-`s betydelse och c:a 80-85% av nämnda målgrupp går rakt emot din åsikt! Du brukar ofta hävda att experter och forskares åsikter bättre borde ligga till grund när beslut i viktiga samhällsfrågor skall fattas. Gäller inte detta devis i just denna fråga? Är DIN ishockeykunskap(Vad har du för erfarenhet av ishockey mer än att ha spelat lite på Klarälva som liten palt och tittat på TV`n?) så unik att den överstiger det de som dagliogen lever i ishockeyns värld? de kan i sanning jämföras med forskare även om inte ishockey i sig är en vetenskap...

Tänk först och skriv sedan bäste Injo!

Jag gillar dig ändå...

Hälsar

Ulf

2010-03-13 @ 22:20:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0