Ny Politik

Att bygga upp en för stor offentlig sektor och bedriva en politik som inte tog hänsym till växtkraften i näringslivet ledde till 90 tals krisen. När en felaktig politik med prioritering av offentlig sektor kompletterades med avregling av kreditmarknaden och en ny valuta ordning så var katastrofen ett faktum med 500% ränta och ohanterliga budgetunderskott. Upprepade devalveringar som varit medecinen på 70 och 80 talet var inte längre gångbart

Svenska folket valde en borgerlig regering som förväntades rätta till landets ekonomi under en mandatperiod.

Socialdemokratiska partiet skakades i grundvalarna och ingen ville fatta rodret när partiet åter fick förtroendet.
Till slut accepterade komunpolitikern Göran Persson att åta sig att leda landet.

Göran insåg att en skattefinansierad ofantlig sektor ledde till nationens sammanbrott och konkurs på sikt. (Jämför dagens Grekland m fl medelhavsländer plus Irland och England).

Göran fick mandat av folket och tvingades av utländska finansiärer att drastiskt minska ofantlig sektor. Det ledde till den arbetslöshet som landet brottats med under 2000 talet och i dag kvarstår eller som politikerna uttrycker sig bitit sig fast och landet har slitits isär som dagens socialdebatörer uttrycker sig. Främst har det drabbat ungdomarna. För att dölja arbetslösheten bland äldre som slagits ut från den offentliga sektorn sjukpensionerades årligen över 50 000 personer.

2006 insåg väljarna att ett annat ekonomiskt alternativ borde prövas. I likhet med läget på 90 talet går det inte att utvärdera en annan politik på en mandat period.

Det som överraskar mig är att dagens socialdemokrater argumenterar som om inga historiska fel har begåtts av partiet trots långa regeringsinnehav som inte lett till annat än höga arbetslöshets- och sjukpensioneringstal som inte samhällsekonomin tål.

Inlägget från de värmländska riksdagsledamöterna 2010-03-31 är ett exempel att gammal eländig politik skall vara framtidens melodi. Vem tror på det? Landet behöver prioritering av näringslivet och ett ökat ansvarstagande av näringslivet för i synnerhet ungdomsarbetslösheten. Praktik- och lärlingsplatser är vad som fattas. Lägre skatter och effektivisering av offentlig sektor genom nedläggning av statliga myndigheter ex arbetsförmedlingen och i synnerhet kommunal och landstings organisationer har enorma möjligheter att sänka skatter genom effektivisering och nytänkande och inte minst att tillåta entreprenörer att lösa skattefinansierad verksamhet.

Jag skall åter rösta på de rödgröna när de kommer med friska fräscha förslag för att åter återställa kronans värde gentemot norska och danska. Ta fram Kjell-Olof Feldts bok och lär hur en nations ekonomi fungerar. Varför ratade partiet sin främste ekonomiske talesman? Göran Persson gjorde vad som måste göras på 90 talet men landets näringsliv var inte stort nog att på så kort sikt ta emot de skaror som välde ut från offentlig sektor och förstod inte heller på 2000 talet att socilademokratisk politik inte kunde bota massarbetslösheten som uppstod annat än genom att skapa ett ofantligt utanförskap som slet i sär landet för att citera dagens socialdemokratiska debatörer.

Konsekvensen har blivit stupstock och utanförskap för alltför många i dag på grund av ekonomiska realiteter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0