Jobb

Officiell statistik avseende jobbutveckling i landet redovisar att sedan 1950 har inte den privata sektorn ökat i Sverige. Ökningen av jobb har helt skett i den offentliga sektorn. Så långt har politikerna varit duktiga på att skapa jobb. Men är det svårt att stå för en sådan utveckling? Knappast säger den genomsnittlige väljaren som har kastat sina ideologiska skygglappar. Reformer är lätt att genomföra men att skapa jobb som landet kan leva på hur lätt är det?

Den genomsnittlige väljaren kan också skilja på fakta och åsikter.Det heter populärt i folkmun att "politiker di bare prater och gör inget annat". När det gäller jobbutvecklingen i den privata sektorn i landet är inte uttrycket bara ett skämt utan uttrycker fakta vad som hänt när det gäller den viktigaste politiska frågan av alla sedan 60 år tillbaka. 

Men politiker oavsett färg älskar att tala och debattera om hur skall landets företag speciellt de små och medelstora kunna utvecklas och bidra till utveckling av välståndet. Fakta är att detta bara varit löst prat och enbart åsikter i 60 år.

När ett jobb har skapats har ett försvunnit. Och för att inte vara allt för uppkäftig frågar jag: hur många av de nya jobben har våra mångordiga politiker skapat inom den privata sektorn?

Landet har klarat välståndet genom att näringslivet varit kreativa och hängt med i den internationella utvecklingen. Politikerna kan ta åt sig mycket litet av den utvecklingen.

Tacka Ericssons,Volvos,  m fl storföretags utvecklingsavdelningar för att landet har det välstånd det har i dag.

Norge har oljan att tacka för att inte vara ett av europas fattigaste länder. Ingen politiker har upptäckt oljan. Hur har politikerna kunnat förhindra den fattigdom som nu utvecklar sig i de baltiska länderna?

I framtiden gäller det för politikerna att hålla tillbaks offentliga utgifter och det genom att rationalisera i kommunala och statliga organisationer. Tillåta innovativa entreprenörer att ta över stora delar av den förebyggande hälso och sjukvården samt reformera sjukvården.  Det går inte som i dag att utnyjja resurserna till hälften av vad som går i den privata sjukvården.

I dag är politikerna bromsklossar och det är inge skillnad mot förgången tid.

När politiker pratar om jobb måste väljarna inta en skeptisk inställning. Ingen politiker kan skapa ett enda jobb som bidrar till ett lands välstånd. De trovärdigaste politikerna pratar istället om hur offentliga utgifter kan minskas.

Först då tar politikerna sin uppgift på allvar nämligen att skapa förutsättningar för att utveckla välstånd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0