Kommunstrategernas verksamhet

Jag undrar vad Karlstads kommuns planeringsstrateger har sysslat med de senaste åren? Inte kan det ha varit att ta del av de omvärldsanalyser som har gjorts avseende energi och uppvärmning av bostadsbeståndet. Förvisso kan det vara så att strategerna har ansett att ny teknik avseende energibesparingar aldrig kommer till en så avlägsen kommun som den värmländska. Men det är väl ändå inte troligt.

Genom ny teknik för energibesparing i det gamla beståndet och likaså ny teknik för nybyggnation kommer framtidens energibesparing att uppgå till betydande procenttal i förhållande till nuvarande åtgång.

Vilket betyder att utbyggnaden av fjärrvärmen kommer att få delas av allt färre. Kapitlakostnaden för utbyggnad av fjärrvärme är den helt dominerande och skall i framtiden slås ut på allt färre. Därtill kommer att energiförlusterna i ett normalt fjärrvärmenät uppgår till 25% Källa:Svensk Fjärrvärme.

"EU Parlamentet har fattat beslut om att byggnader byggda efter 2019 skall vara ”nära nollenergihus.” Det är troligt att vi kommer att sänka energiåtgången för värme med minst 50 procent de närmaste 20 åren. De flesta hus kommer att vara försedda med solvärme och solceller. En energieffektiv byggnad om 15 år kommer knappast att behöva någon tillförsel alls av värmeenergi under perioden april-september". Källa: GP Debatt 20101020.

I dag rapporterar NWT att fjärrvärmekostnaderna kommer att öka med 500 kr nästa år. Detta på grund av att flisen har blivit dyrare. Nästa år kommer NWT att ha en liknande rapport men nu kommer kommunen att ange att kapitakostnaden underskattats inte bara för nuvarande utbyggnad utan för att anslutna kunder inte har blivit enligt beräkningarna.

Vatten blir också dyrare på grund av att kommun ekonomerna inte kunnat räkna ut vad den egentliga kostnaden varit utan  verksamheten har gått med underskott som nu måste åtgärdas. Därtill kommer att politikerna inte haft förmågan att lyssna på teknikerna om vilket underhåll som behövts.

Jag hoppas att den nya kommunledningen kraftigt skärper verksamheten och tar tag i den inkompetens som de senaste mandatperioderna  präglat hanteringen av kommuninnevånarnas gemensamma angelägenheter.

Speciellt måste kommunstrategerna skärpa sig och tänka över vilka prioriteringar som bör prägla en kommuns verksamhet. Om inte skattesatser och avgifter ytterligare skall skjuta i höjden i framtiden måste ovillkorligen prioriteringar av verksamheter få en större förståelse i ledningen. Allt kan inte beviljas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0