Riksmötets öppnande

Riksdagens öppnande borde vara en dag med reklam för demokratin. Varför inte erbjuda alla svenskar möjlighet att ta del av cermonin i riksdagen. Alla kommuner borde erbjuda storbildsskärm på kommunens större befolkningscentra.

Köpcentra likaså kunde göra ett uppehåll och hålla kassorna stängda en timma under RDs öppnande.

Fika förekommer på de flesta arbetsplatser kring kl 1400. Arbetsgivarna borde erbjuda förlängd fikarast och möjlighet att på storbildsskärm ta del av öppnandet.

Självklart borde det vara ett obligatorium för alla grundskolor och gymnasieskolor att visa RDs öppnande och samhällslärarna skall givetvis förbereda och efteråt ge möjlighet till diskussion.

Hur många äldreboende  och sjukhus informerar om att det finns möjligheter i samlingsrum att se RDs öppnande?

Kungen informerade i sitt öppningstal om att en fjärdedel av jordens befolkning saknar rösträtt. Sexton procent av landets röstberättigade utnyttjade inte rösträtten. Därför borde samtliga partier enas om att RDs öppnande borde vara en nationel manifestation och samling som berör alla invånarna.

Det är konstigt när jag hör folk som förklarar att politik inte intresserar mig och att det blir som det blir. Är det en konsekvens av det passiva och auktoritära samhälle som växte fram efter andra världskriget? Sveriges största fackföreningar LO och TCO tappar medlemmar. Ledarna saknar förmåga att analysera situationen och förstår inte att föreningarna på lokal nivå har misslyckats med att engagera medlemmarna och levrera vad medlemmarna har efterfrågat.

Fackföreningarna borde gå i bräschen för att åtminstone höja uppmärksamheten för riksmötets öppnande och på det viset bidra till att vitalisera demokratin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0