Ett alternativ

Det är för mig obegripligt hur röd gröna politiker kan vara emot en så'n enkel och självklar reform som LOV. Således lagen om valfrihet för äldre.

I Kungsbacka kommun finns det förutom den kommunala hemtjänsten elva privata vårdbolag att välja mellan. En åldring kan välja att få hemtjänst från en 75 årig kompis. Vem vet bättre än kompisen hur 90 åringen vill ha det?

Jo i socialdemokratiskt styrda Göteborg vet biståndsbedömaren i kommunen bäst hur åldringarna vill ha sin hemtjänst. Inget alternativ där inte. Du vet ingenting vi vet bäst i kommunen.

Kul att leka med nollor, tycker jag. Antag att 1 500 000 människor i sverige är beroende av stöd från samhället. En enkel reform vore att ge 10 000 kr i månaden skattefritt i medborgarlön. En kostnad för staten på 15 miljarder i månaden och 180 miljarder per år.

Människor får ett fritt val mellan att arbeta eller leva på medborgarlönen. Ingen behöver komma i kontakt med arbetsförmedling eller försäkringskassa vid sjukdom. Socialbidrag bort med det.

Högskolestuderande skulle få medborgarlön under studietiden. Inga lån att betala av resten av livet.

När delar av arbetsförmedling och försäkringskassa samt kommunernas social kontor delvis försvinner är reformen fult ut finansierad.

Arbetsgivaren och den enskilde svarar för de försäkringar som behövs för att komplettera medborgarlönen vid sjukdom. Föräldraförsäkringen fungerar som den nuvarande.

Det vore en enorm reform för att stärka individens oberoende från myndigheter och bedömare.

Självklart skulle människor sträva efter utbildning och arbete i lika hög grad som nu. Med den enda skillnaden att många skulle känna sig sjävständigare och tryggare. Ett klassiskt argument från de röd gröna hur ett samhälle bäst utvecklas och växer. Solidariteten skulle utvecklas och det bästa av samhällsklimat hade förutsättningar för att byggas på stabil grund.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0