Kriminalvård

Ohly frågades ut i går kväll i SVT.Kriminalvården var ett av ämnena. Och Ohly vill att straffen för grov misshandel sänks från fyra år till ett år.

Ohly har rätt, straff är ingen bra samhällsaktivitet för att minska brott. All forskning håller med. Det mördas i de delstater i USA som mäter ut dödsstraff för att ha berövat en medmänniska livet. Historien är fylld med bestialiska straff för olika förseelser mot samhället och dess medborgare. Ändå fortsätter människor att mörda och misshandla varandra.

Barn agan har avskaffats därför att det är ingen bra metod att örfila småttingar för att de har tagit en extra kaka medan föräldrarna inte sett på. Bättre då att gömma kakorna i ett skåp. Och om barnen hittar skåpet och knaprar åt sig en skorpa skall barnen talas till rätta inte örfilas.

Alltså måste samhället likt föräldrar förebygga brott så att de aldrig uppstår. Och om de ändå uppstår skall samhället använda andra metoder än att låsa in folk bakom dubbla stängsel. Det gäller alltså att helt tänka om och förändra attityder.

Dels är det väldigt dyrt att låsa in folk och dels har det mycket tveksam effekt. Bättre då att ta tillvara brottslingens resurser i form av samhällstjänst.

Åldringsvården, dagis, förskolor är i behov av fler vuxna. Ja men säger människor. Skulle Du vilja placera en åldrig mor eller Ditt barn på ett ställe där det finns knivar lätttillgängliga och till råga på  allt en stolle som vet hur knivarna inte skall användas.

Attityder måste förändras. En gång är ingen gång. Hur stor är risken att våldsmannen/kvinnan återfaller mot den kategorin som brottslingen skall umgås med?

De mest våldsamma och som bedöms som återfallsbenägna kan göra tjänst hos brandmän som har styrka att ta itu med beteendet på ett relevant sätt om det nu osannolikt skulle upprepas.

Kostnaderna som sparas på fängelsevistelsen används till att höja lönerna i de yrken som har förmånen att umgås med förövarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0