Friidrott

Vilken friidrottsgren borde vara mest sevärd för en genomsnittlig sportintresserad betraktare? Ja, i varje fall inte 100 m. Grenen avverkas på tio sekunder. En ovan betraktare har knappast någon behållning av händelserna bland de åtta löparna. Vederbörande hinner helt enkelt inte med att se annat än att ett gäng människor springer förbi eller rör sig något snabbt mot en mållinje långt där borta ca 200 m från åskådarplats.

Därför är fokuseringen på sprinterna för mig överraskande. För några år sedan var det rent bedrövligt med alla provocerande tjuvstarter som verkade utlösas av att vederbörande ville komma med i rutan. Glädjande och helt riktigt ändrades regeln till uteslutning vid första tjuvstarten. Koncentration och fokusering är egenskaper som skall belönas.

Mest sevärda teknikgrenar är trever steg,stav, slägga och spjut. Publiken hinner med i rörelserna och kan följa atleten respektive redskapet en längre sekvens.

För en nation kan det vara hybris att ha en medeldistansare i finalfältet vid internationella mästerskap. Att se slutfinishen på långloppen ligger i närheten av det bästa som visas på arenan.

För den inbitne är sjukampen och tiokampen de mest spännande grenarna. Jag tycker om grenarna därför att de går över två dagar och påminner mig om hastighetsåkning på skridskor som har en liknande utformning och poängberäkning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0