Höga försvarskostnader

Försvaret har lagt ned förband en mass under de senaste femton åren. Kvar finns tre flygflottiljer och en örlogsbas. Några förband för infanteri och stödfunktionerna för att kunna mobilisera till strid är koncentrerade till Skövde.

Då när nedläggningarna började och soldatutbildningen årligen uppgick till över 20 000 budgeterades försvaret till ca 42 miljarder. Inflationen under perioden har varit ca 1 till 2 %. Rationaliseringskraven på statlig verksamhet har legat några procent högre. Alltså borde de 42 miljarderna ha sjunkit en bit under 40 miljarders nivån.

I dagarna på Folk och Försvars konferens i Sälen pratas det om cyberattacker mot företag och myndigheter.

Vem tror längre på att framtidens strider likt fiktionerna i Biggles serier kommer att föras uppe bland molnen och hundratasls meter under vattenytan.

Inte ens försvarsutskottets ordförande vet hur många miljarder JAS planen årligen har kostat sedan det första dröp ned i Stockholm. Och kommer att kosta många år framåt. Likaså ubåtssystemet årliga kostnader vet skattebetalarna lite om.

Gissningsvis slukar den högteknologiska framfarten inom försvaret mer än hälften av årlig budget.

Insatsen i Afghanistan bedrivs av fotpatrullerande soldater på marken med hjälp av pansarbeklädda fordon. Någon gång behövs flygförstärkning. Men behöver en liten nation som sverige ett eget flygvapen till en årlig kostnad av 10 - 15 miljarder?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0