Svinalängorna

Gå inte och se Svinalängorna om Du längtar efter glädje och att få skratta på bio. Däremot om Du söker en förklaring till varför vuxna kan uppvisa oförklarligt och svårbegripligt beteende då kan Du få en viss insikt om varför människor uppträder konstigt genom filmens handling.

I filmen växlar scenerna mellan sextio/sjuttiotalets sverige och nutid. Arbetskraftsinvandringen från Finland var de första invandrarna i modern tid. Filmens familj hamnade i Ystads nybyggda bostadslängor. Fadern svårt alkoholiserad och hustrumisshandlare. Två barn en kille och äldre syster. Systern är filmens huvudperson.

Skillnaderna mellan den familj hon och hennes kille med två flickor har byggt upp i nutid och den miljö som hon och hennes bror fick uppleva går som en röd tråd genom handlingen.

Oförklarliga vredesutbrott av mamman i vuxen ålder har sin förklaring i barndomens traumatiska upplevelser. Pappan en mjuk, förstående och go kille söker förklaringen till hustruns underliga handlingar och försöker att få henne att prata om upplevelserna i barndomen. Lever hennes bror? Inget svar.

Ett telefon samtal från Ystads lasarett från en döende mamma som hustrun vägrar att besvara leder så småningom till att pappan får vetskap om hur hustruns barndom har gestaltat sig.

Filmen baserar sig på Susanna Alakoskis bok Svinalängorna. Susanna har varit Gudrun Schymans närmaste kvinna när Gudrun var vänsterpartiets ledare.

Många är de som på grund av eländiga förhållanden i barndomen har dragit slutsatsen att enda politiska lösningen är att samhället skall ta hand om det mesta genom statlig styrning. Historien har visat att en sådan utveckling inte är den enda tänkbara.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0