Välfärden

Välfärden skall vara  konstruerad att den tillgodoser människors behov. Således inte vara  planerad att det är de som kan betala för sig som får behoven tillgodosedda. I Sverige är välfärden uppbyggd efter människors behov i varje fall i stor utsträckning.

Nu menar Juholt att så är det inte. Det finns många luckor att stänga. Ex att barn skall ha rätt till glasögon för att kunna lära sig läsa. Jag tycker det är grymt om en liten människa i förskolan inte kan delta i vissa aktiviteter på grund av dålig förmåga att se tydligt och det på grund av att föräldrarna är ekonomiskt handikappade att de inte kunnat skaffa glasögon till barnet. Så får det inte vara. Det är ett prioriterat behov att tillgodose.

Problemet som den misstänksamme vill syna är förstås om föräldrarna har prioriterat andra mindre vesäntliga behov än barnet glsögon?

Generellt är behoven outtömliga i välfärden och politikernas vilja att genom olika välfärdsaktiviteter tillgodose behoven är starka men prioriteringsförmåga svagare. Resurserna är begränsade därför borde förmågan till prioriteringar vara en politikers viktigaste egenskap.

Samhällsbygget blir inte effektivt och långsiktigt hållbart om politiker skall vara inne och peta i varje människas tillkortakommande. Däremot ökar välfärdens möjligheter om politiker generellt skapar ett sådant klimat att det finns utkomstmöjligheter till flertalet. Då är ekonomiska drivkrafter det effektivaste verktyget att ta till.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0